Orbán Viktor: "A progresszív dominancia ellenszereit kikísérleteztük, a recept kész"

 • narancs.hu
 • 2022. május 19.

Belpol

Orbán Viktor a CPAC Hungary konzervatív összejövetelen beszélt arról, hogy Magyarország a konzervatív és keresztény értékek bástyája Európában.

Csütörtökön megkezdődött CPAC Hungary nevű, konzervatívnak nevezett összejövetel Budapesten. A rendezvény, ahogy a Telex írja, "az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának magyar mini kiadása", és amelyet a 2016 óta közel ötmilliárd forint közpénzzel kitömött Alapjogokért Központ szervezett.

Az eseményen, amelynek például meghívott vendége Tucker Carlson, az amerikai Fox News rasszista megnyilvánulásairól és az elnökválasztás utáni dezinformációkról ismert műsorvezetője is, maga Orbán is felszólalt, miután Tóth Gabi elénekelte a Himhuszt, Vastag Csaba pedig az amerikai himnuszt.

Orbán a beszédét azzal kezdte, hogy „én is tudom, hogy most jobb beszédet érdemelnének, mint ami most következik”, majd kiemelte, hogy mindig jó, ha az ember barátok között beszélhet, majd arról is beszélt, hogy pár napja alakíthatta meg az ötödik kormányát.

Orbán azt mondta, ő a rendezvényhez azzal tud hozzájárulni, ha elmondja, hogyan győztek a kommunisták ellen, és most a választásokon, és "hogyan sikerült lelkes egyetemistának lebontani a diktatúrát, megtörni a liberálisok véleményuralmát”, és hogyan vált Magyarország a konzervatív és keresztény értékek bástyájává Európában. MÖsszegezve minderre az volt a válasza: „ha a legjobb vagy, akkor győzhetsz”.

Orbán arról is beszélt, hogy szerinte a progresszív baloldal mondja meg, mi a helyes és mi nem, övék a média meghatározó pozíciói, ők készítik a magas- és tömegkultúrát.

Ezután elővezette az Orbán-kormány siekrességi recepjét. Az országról és a választási győzelemről kijelentette:

"a progresszív dominancia elvét kikísérleteztük, a recept kész, most április 3-án megkaptuk a negyedik dózist, a beteg teljesen meggyógyult".

A recept elmondása szerint a következőkből állt:

 • Csak a saját szabályok alapján lehet játszani, és nem lehet elfogadni a mások által szabott utat.
 • A nemzeti konzervativizmus elvét kell követni, támogatni a családokat és az egyházakat.
 • A nemzeti érdek érvényesítése a külpolitikában szintén fontos, de nem mindig könnyű, főleg ha a szomszédban háború van.
 • “Legyen médiánk” - jelentett ki.  “A progresszív baloldal őrültségeit csak így lehet bemutatni.”
 • Tabudöntögetőnek kell lenni, amilyen Donald Trump is, és le kell leplezni az ellenfél szándékát. Példaként említette, hogy Magyarországon pedig már azelőtt leleplezik a baloldalt, mielőtt cselekednének, ugyanis ezt tették  az “LMBTQ-propagandával, ami nálunk még új dolog, de már most megsemmisítettük."
 • Munka alapú társadalmat kell létrehozni.
 • A hetedik pont Orbán szerint az, hogy "ne szorulj ki a szélére", például a szélsőjobbról induló tudománytagadás és az LMBTQ-csoportok biológia tagadása mind olyasmi, amivel valaki szavazatokat veszíthet.
 • Nyolcadik pontként az olvasást emelte ki: “a book a day, keeps the defeat away”.
 • Kilencedikként az Istenbe vetett hit fontosságát.
 • Tizedik pont szerinte a barátok keresése a politikában.
 • Tizenegyedikként a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta,
 • tizenkettedikként az intézmények kiépítését, mert utóbbiak elengedhetetlenek a sikeres politikához, ugyanis a politikusok jönnek-mennek, de az intézmények generációkon keresztül velünk maradnak, mondta.

Mindezek után azt hangsúlyozta, hogy a világ hatalmas változásokon megy keresztül, “a pusztító ideológiák, a fasizmus és a kommunizmus nyugatról származnak." Kiemelte, hogy Magyarországnak emiatt az EU-val van dolga, az uniót pedig beszédében "arctalan, bürokrata emberekkel, progresszív liberálisokkal, a woke-álomtól megrészegült marxistákkal, Soros György kitartott embereivel" azonosította, és kijelentette, hogy "vissza kell vennünk az intézményeinket Brüsszelben". A beszédét azzal fejezte be, hogy azt kérte, kívánjanak ehhez nekünk sok sikert.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.