Palkovics László nem ment el az MTA ülésére, mert "méltatlannak" tartja az előterjesztéseket

  • narancs.hu
  • 2018. december 6.

Belpol

A miniszter továbbra is új struktúrában gondolkodik.

Az előzetes tervek ellenére azért nem ment el az MTA mai rendkívüli közgyűlésére, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek "méltatlanok az MTA közgyűléséhez és nem tartalmaznak olyan pontokat, amelyekkel az akadémia köztestületét terhelni kellene" - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításakor az átmeneti időszakban is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, hiszen alapelvünk, hogy értek nem veszhet el - fejtegette.

Éppen ezért a kormány biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, amíg az új struktúra létre nem jön. A miniszter azt is kiemelte, hogy hamarosan kiírják az új pályázatokat, amelyek az innovációs ökoszisztéma valamennyi szereplője számára elérhetővé válnak.

Információink szerint az MTA közgyűlése elé egy olyan elnökségi előterjesztés került, amely ellenzi a kormányzati elképzeléseket, azaz az MTA kutatóintézeti hálózatának feldarabolását és a finanszírozás minisztérium alá rendelését.

Figyelmébe ajánljuk