Betámadta a fideszes médiaóriást az újságírók szervezete

  • narancs.hu
  • 2018. december 6.

Belpol

A MÚOSZ az Alkotmánybírósághoz fordult.

Mint ismeretes, a Fideszhez közeli oligarchák – miután felvásárolták a magyar média nagy részét – orgánumaikat nemrég „felajánlották” a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak. A kormány pedig „közérdekből” nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a médiabirodalmat ezzel akadályozva meg, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a médiahatóság vizsgálhassa az ügylet szabályosságát.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége ezért  az Alkotmánybírósághoz fordul, és azt kéri a testülettől, hogy mondja ki: a pártmédia-holding létrehozása nem közérdek, és nem írhatja felül a szabad tájékozódás, illetve tájékoztatás alkotmányos garanciáit.

A MÚOSZ azt is kiemeli, amióta az összes megyei lap egyetlen, a miniszterelnökhöz közel álló vállalkozóhoz került, és fő feladatának tekinti a kormány kommunikációs igényeinek kiszolgálását, azóta az érintett újságok példányszáma folyamatosan és drasztikusan csökken. Ez azt jelzi, hogy a kormány az említett lappiaci szegmens megszállásával kifejezetten rontotta a nyomtatott lapok túlélési esélyeit.

Nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítették a fideszes médiabirodalom létrehozását

A versenyhivatal és a médiatanács így nem vizsgálja az összefonódást. Egy szerdán megjelent kormányhatározat nemzetstratégiai jelentőségű minősítést adott az új fideszes médiaholdingot megalapozó ügyleteknek - írja a hvg.hu. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet a közérdekkel indokolja a minősítést, melynek valós célja az lehet, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak és a Médiatanácsnak így nem kell vizsgálnia, hogy a holding korlátozza-e a versenyt vagy a média sokszínűségét.

Figyelmébe ajánljuk