Palkovics visszaadná az OTKA-pályázatok elbírálását az MTA-nak

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. november 17.

Belpol

Azt állítja, hogy már évek óta ezen dolgozik, de nyáron azért csak felülbírálta a zsűri döntését.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) visszaadná az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatok bírálati jogosultságát a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) - mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés Kulturális Bizottsága meghallgatásán az MTI beszámolója szerint.

Mint arról korábban többször írtunk, a minisztérium 35 éves gyakorlatot rúgott fel, amikor önkényesen beavatkozott az OTKA-pályázatok értékelésébe. A pályázati felhívás eredményét augusztus 28-án hozta nyilvánosságra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a nyertesek névsora azonban több ponton is eltért a pályázatokat értékelő zsűrik és tudományterületi kollégiumok által elfogadott listától.

Emiatt szeptember 1-jei hatállyal lemondott pozíciójáról Acsády László, az Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiumának elnöke. Acsády szerint a minisztériumi döntéssel bekerült a nyertesek közé olyan pályázó is, aki „az adott zsűrirangsor utolsó helyén végzett”.

Belepiszkáltak

A minisztérium 35 éves gyakorlatot rúgott fel, amikor önkényesen beavatkozott az OTKA-pályázatok értékelésébe. A kedvezményezettek között a kormány tudománypolitikájának támogatói is feltűnnek. „Többekkel együtt én is hanyatt estem, amikor megláttam a kihirdetett eredményeket" - mondja a Narancs nak Váradi András biokémikus, aki a molekuláris és szerkezeti biológia, biokémia zsűri tagjaként vett részt az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) idei pályázati folyamatában.

Kutatók ezután nyílt levélben kérték a kormánytól, hogy ne avatkozzon bele a tudományos pályázatok elbírálásába.

Az ITM a bizottsági meghallgatásról beszámoló keddi közleményében most azt írta, az alapkutatások a kutatás-fejlesztés meghatározó részét képezik, megalapozzák és kiegészítik az innováció, az ipari, gazdasági, társadalmi versenyképesség támogatását, és

"közös cél, hogy a tehetséges magyar kutatók számára átlátható, korrekt, szakmai kritériumokon alapuló támogatási rendszer jöjjön létre Magyarországon".

Azt is írták, hogy a kiválósági rendszer 2014 előtt az MTA szervezetén belül működött, a döntési mechanizmust pedig az Akadémia korábbi elnöke, Pálinkás József vonta ki az intézmény hatásköréből, és az NKFIH elnökét hatalmazta fel különleges bírálati jogosultsággal.

"Az innovációs tárca 2018-as megalakulása óta dolgozik azon, hogy visszaadja a döntési jogokat az egyes kollégiumoknak" - mondta a közlemény szerint Palkovics László a bizottsági meghallgatáson.

Az ITM szándékai szerint a szakmai munkát irányító döntéshozó szerv az OTKA Bizottság lenne, amelynek elnöki tisztségét az MTA főtitkára töltené be.

A közlemény szeriint zajlanak az egyeztetések az MTA és az ITM között.

Figyelmébe ajánljuk