Palkovicsék berzenkednek: lesz ingyenes képzés

  • narancs. hu
  • 2018. október 9.

Belpol

Megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a felsőoktatásban - ígéri Palkovics minisztériuma.

A kormány a hazai felsőoktatást nemzetközi szinten is versenyképessé kívánja tenni, az ehhez szükséges lépéseket megteszi, de ettől még nem szűnnek meg az államilag finanszírozott helyek a hazai felsőoktatásban- adott ki közleményt a mai sajtóhírekre reagálva az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormány célja - sulykolja ismét Palkovics tárcája -, hogy a Corvinus Egyetem 2030-ra bekerüljön a világ 200, Európa 100 legjobb egyeteme közé, és nemzetközi szinten is versenyképes diplomát tudjon garantálni. Az egyetem a kihívásokhoz rugalmasabban igazodó keretfeltételek kialakítása érdekében jövő júliustól egy állami alapítású közhasznú alapítvány fenntartásában működik. Az új működési és fenntartási modell megerősíti az egyetem pénzügyi helyzetét, megnyitja az utat az intézmény fejlesztése előtt, ezzel az oktatók és a hallgatók számára is több lehetőséget teremt. 

A Corvinus 2020-tól új ingyenes képzési forma bevezetésével biztosít a jelenlegi államilag finanszírozott helyekével megegyező számú, több ezer térítésmentes képzési helyet. A tervezett változások a jelenlegi hallgatókat és a 2019-ben jelentkezőket nem érintik. (Korábban arról volt szó, hogy 2019-ben már nem indítanak állami finanszírozott képzéseket.)

Az államilag finanszírozott helyek nem szűnnek meg a hazai felsőoktatásban. A kormány az ingyenes tanulás lehetőségét a teljes intézményrendszerben tartósan meg kívánja őrizni -hangsúlyozza a minisztérium.

Mint arról korábban beszámoltunk a HVG információi szerint a Corvinus alapítványi működtetése mellett lesz egy másik modell is, amely gazdasági társaságok kezébe adná a felőoktatási intézményeket, amelyek fenntartásából kivonulna az állam.

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.