Panamai cégnél kötöttek ki az MVM milliárdjai

  • narancs. hu
  • 2018. október 1.

Belpol

Egy panamai offshore cégnél landolt az MVM 4,8 milliárdja.

Az Index hetekkel ezelőtt kezdett cikkezni arról, hogy az egyik legnagyobb nemzetközi auditor cég, a KPMG nem írta alá a magyar állami MVM tavalyi éves beszámolóját. Hamarosan az is kiderült, a könyvvizsgálóknak egy svájci leányvállalat ügylete lett feltűnő.

Az MVM ugyanis 4,89 milliárd forintot adott az MVM International AG nevű zürichi leányvállalatának egy informatikai rendszer – a Központi Termelés Megjelenítő (KTM) – beszerzésére. Az egy munkavállalós, apró svájci MVM-cég azután szépen csendben továbbadta a megbízást egy szlovák cégnek. A választás egy frissen alapított révkomáromi vállalkozásra, a Scadex s.r.o. cégre esett. Mint az Index most kiderítette: a város leghervadtabb, örökké problémás lakótelepén székelő cég ugyan a hazai energetikában vagy informatikában ismeretlen, de 15 százalékban egy Budakeszin lakó magyar ember, Fürlinger Gyula a tulajdonosa, míg 85 százalékban egy másik szlovák cég, a Constructline s.r.o. Ez pedig teljes egészében a panamai Bearberry (medveszőlő) SA tulajdonában áll.

A KTM ötlete két éve bukkant fel az MVM-ben, mondván, ennek segítségével a központ is nyomon követheti a különböző áramtermelési eszközöket, az olcsó, de rugalmatlan atomenergia-termelést, a szintén olcsó, de az időjárásnak kitett naperőműveket, illetve a méregdrága, de rugalmasan szabályozható kiserőműveket. Az MVM belső bizottságainak készült előterjesztésben 3,5 milliárd forintra becsülték a rendszer beszerzésének költségét. Az elsőre megbukott terv 2017-ben mégis átment az igazgatóságon, immáron 4,89 milliárd forintos áron a magyar, céges bizottságokat kikerülve, a svájci leánynak delegálva.

A magas érték miatt a javaslat megjárta az MVM igazgatóságát, felügyelőbizottságát, a felettes MNV testületeit, de még a felügyelő minisztériumot, vagyis a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) is. A svájci cégnek mindössze egyetlen alkalmazottja volt: Szarapka Lehel. Felügyeletét Zsuga János MVM-vezérigazgató, Csanádi Imre jogi igazgató és Mihalovics Péter (Seszták Miklós kabinetfőnöke) látta el.

A hazai MVM-esek nem sokat tudtak se a cégről, se az informatikai beszerzésről. A bombát a KPMG robbantotta fel, amelynek igen gyanús lett a panamai hátterű cégnek adott megbízás. Az MVM pedig politikai támadást sejtett, ahelyett, hogy magyarázatot keresett volna.

A KPMG top 4 vezetőjének az egyike végül felmutatta a stoptáblát: ezt a beszámolót a megmagyarázhatatlan svájci ügylettel nem lehet aláírni. Őrült kapkodás kezdődött az MVM-ben, majd szerződést bontottak a KPMG-vel. Később lett ugyan auditált beszámolója a cégcsoportnak, de Szivek Norbert, az MNV vezére belső vizsgálatot kezdett.

Figyelmébe ajánljuk