Pankotai Lili pert indít a volt iskolája ellen

  • narancs.hu
  • 2023. január 20.

Belpol

„Számomra ez nem egy személyes háború, de elfogadhatatlan dolgok történtek velem” – fogalmazott egy interjúban a diák.

 A TASZ-szal (Társaság a Szabadságjogokért) közösen indít pert volt iskolája ellen Pankotai Lili, amiért a véleménynyilvánításáért megalázták – derül ki a Telexnek adott interjújából.

Pankotai Lili a tanárok és az oktatás helyzete miatt szervezett október 23-i tüntetésen több tízezer ember előtt beszélt a színpadon. Trágár kifejezései miatt többen bírálták, akkori iskolája elhatárolódott tőle. A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumból novemberben jött el, mert szerinte pszichológiai hadviselést folytattak ellene. Jelenleg Budapesten, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tanul.

Mindezek után úgy döntött, nem zárja le az ügyet és további lépéseket tesz. Elmondása szerint azért, bár „ez nem egy személyes háború, de elfogathatatlan dolgok történtek velem.” Az október 23-ai beszéde után iskolája „a presztízsveszteséggel foglalkozott, nem pedig a diákjával”, ráadásul a tanárok frusztráltságáért is őt okolták.

„Lényegében ellehetetlenítették, hogy ott maradjak, ami így egyszerre egy tizennyolc éves gyereknek eszméletlen durva.”

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője szerint „Lili perének óriási a szimbolikus jelnetősége. Azt mutatja, hogy valahol meg kell húzni egy határt, eddig lehet a diákokat szívatni.” A szakértő elmondta, ez a lépés egy hosszas gondolkodás eredménye volt, ahol azt is mérlegelni kellett, „ha Lili volt osztálytársainak például be kell jönniük tanúskodni a bíróságra, annak lehet-e ennek hátrányos következménye rájuk nézve.”

Zeller Judit elmondta, az iskolát perlik be, hiszen ott érte atrocitás a diákot, tehát az iskola sértette meg a jogait, de próbálnak rámutatni arra is, hogy egy iskola sok esetben egy fenntartótól függ. A per tárgya Lili személyiségi jogainak megsértése. „Őt egy valahol kifejtett véleménye miatt olyan bánásmód érte az iskolában, ami azokat nem érte, akik nem mondták el a véleményüket. A véleménynyilvánítást nem torolhatja meg az iskola” – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: „Egy-egy ilyen ügy nyilván nem vezet oktatási reformhoz, de talán egy-két iskolát elgondolkodásra késztethet.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk