Népszava: márciustól Győr-Moson-Sopron megyében is bevezetik az új háziorvosi ügyeleti rendszert

  • narancs.hu
  • 2023. január 20.

Belpol

A korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az OMSZ által működtetett ügyeleti központ.

Hajdú-Bihar után márciustól Győr-Moson-Sopron megyében is bevezetik az új orvosi ügyeleti rendszert – írja a Népszava.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Budapesten kívül a kormány az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná a háziorvosi ügyeleti feladatok megszervezését. Az új rend szerint a háziorvosok reggel nyolctól délután négyig kellene, hogy a saját rendelőjükben ügyeljenek, négytől este tíz óráig, valamint hétvégén és ünnepnapokon pedig beoszthatók lennének a járási egészségügyi központba ügyelni.

Az OMSZ január 19-én jelentette be, hogy februártól, elsőként Hajdú-Bihar megyében indul el az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Ez nem is annyira meglepő, hiszen az új rendszert Hajdú-Biharban tesztelték, és bár a teszthez képest eltérő formában lép élétbe az átalakítás, a tempó igen erőltetett, hiszen a Népszava információi szerint már márciustól jön a következő váltás, Győr-Moson-Sopron megyében.

A nyugati országrész háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról. Eszerint

márciustól a korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az OMSZ által működtetett ügyeleti központ „integrálva a háziorvosi ügyeleti rendelővel”.

Itt várhatóan csak egy magas képzettségű egészségügyi szakember, úgynevezett nondoktor fogadja majd a segítségre szorulókat, és további hét helyen lesz elérhető délután négytől este tízig háziorvos. A mentőszolgálat ügyeleti pontján szolgálatot teljesítő szakemberek receptet nem írhatnak, gyógyszerelésről pedig egyeztetniük kell az orvosi ügyeletet ellátó szakemberrel.

A lap értesülései szerint a Győr-Moson-Sopron megyei tájékoztatón az is elhangzott, hogy

  • a szakorvosok hétköznap óránként 9 ezer, hétvégén 11 ezer forintot számlázhatnak. 
  • Az általános orvosoknak ugyanezért a munkáért hétköznap 7 ezer, a hétvégén óránként 9 ezer forintos díjazás jár. 
  • A magasan képzett úgynevezett (APN) szakemberek óradíja 5500 és 7500 forint,
  • a mentőtisztek ugyanazon munkáért 5000 illetve 7000 forintot kaphatnak. 
  • A szakdolgozók óradíja 2900-3500 forint lehet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.