Pártok székházügyei: A szabad költözködés joga

  • Varga Gergely
  • 1999. július 8.

Belpol

Az elmúlt kilenc évben egyedül a kisgazdák tudtak megmaradni ülőgumóikon. Az összes többi párt háza táján nagy volt a jövés-menés: székházból ki, majd ugyanabban a percben, immár csak bérlőként (ugyanabba) a székházba be. A következő hónapokban állítólag még nagyobb lesz a forgalom: végleg elköltöznek a szabaddemokraták, az MDF pedig csak a Postabank nevében eljáró Reorg-Apport Rt. jóvoltából maradhat a Bem téren. A Fidesz - MPP részletre visszavásárolhatja Lendvay utcai bázisát, a MIÉP meg talán egyszer majd megkapja a neki járó helyet. Az MSZP, amely kilenc évvel ezelőtt majdnem háromszor annyi vidéki pártközpontot kapott, mint a többiek összesen, egyelőre marad.
Az elmúlt kilenc évben egyedül a kisgazdák tudtak megmaradni ülőgumóikon. Az összes többi párt háza táján nagy volt a jövés-menés: székházból ki, majd ugyanabban a percben, immár csak bérlőként (ugyanabba) a székházba be. A következő hónapokban állítólag még nagyobb lesz a forgalom: végleg elköltöznek a szabaddemokraták, az MDF pedig csak a Postabank nevében eljáró Reorg-Apport Rt. jóvoltából maradhat a Bem téren. A Fidesz - MPP részletre visszavásárolhatja Lendvay utcai bázisát, a MIÉP meg talán egyszer majd megkapja a neki járó helyet. Az MSZP, amely kilenc évvel ezelőtt majdnem háromszor annyi vidéki pártközpontot kapott, mint a többiek összesen, egyelőre marad.

Az államtól kapott székházak tekintetében vidéken kétszáztizenhárom a nyolcvannyolchoz az arány az MSZP javára. A koalíciós többség - amely most törvénytelennek tartja az ügyletet - Rubovszky György valamikori MDF-es, ma Fidesz - MPP-s honatya vezetésével felállította a "pártok és az általuk alapított egyszemélyes kft.-k ingatlanhasználatát vizsgáló parlamenti albizottság"-ot. Rubovszky szerint "eddig nem folyt olyan vizsgálat, melynek alapján az Országgyűlés átfogó képet kapott volna erről a témáról" (Világgazdaság, 1999. május 19.). Pedig hasonlóan jó nevű bizottság már az előző ciklusban is létezett: ők hallgatták meg Tocsik Mártát, miután egy interjúban azt állította: információi vannak a Fidesz-MDF 1992-es székházügyletéről - persze nem voltak. A jelenlegi koalíció szívesen megfeledkezne az előd albizottság akkori koalíciós többsége által elfogadott jelentésről is, amelyben megállapították: törvénytelen volt a néhány évvel később egybenőtt két párt, a Fidesz és az MDF székházbiznisze, úgyhogy fizessenek csak be pár milliárdot a kincstárnak. Ha fizettek volna, a Fidesz maradhatna továbbra is albérlő a Lendvay utcában, a közpénz tovább csengene bérleti díj formájában a Kereskedelmi és Hitelbank kasszájába, az MDF pedig költözhetne ki Kőbányára, mondjuk egy szuterénbe. De nem ez történt. Egy számvevőszéki vizsgálat ugyanis kiderítette, a párttörvény összességében nem sérült, bár a két párt valóban a megengedettnél nagyobb tulajdont szerzett. Fix, hogy most is valami hasonló fog történni, az albizottság jelent (gonosz szocik, jóval több van nekik, mint nekünk, de a polgárok akaratából most lepelhullás történt, a Szadesz pedig elhúzhat a Gizella úton is túlra), az ÁSZ meg vizsgálgat, azt´

minden marad a régiben,

mert kölcsönösen előrángatják majd "a törvénysértés nem történt" elnevezésű csodafegyvert.

Székházügyi albizottságot amúgy is mindig valami más botrány ellensúlyozására szoktak felállítani. Két éve a Tocsik-ügyet akarták takargatni az akkori kormánypártok, most meg már a franc sem tudja követni, hogy mit. (Csak a rend kedvéért: anno azt is sérelmezte a Fidesz és az MDF vezette ellenzék, hogy egy ötéves ügyet húztak elő az asztalfiából a liberálbolsik, most meg a szocik vetik a szemére a koalíciónak, hogy egy majd´ tíz évvel ezelőtt - konszenzussal - elfogadott dolgot hánytorgat fel.)

A Fidesz-MDF-székházügy - valószínűleg - nem nagyon lesz majd vizsgálat tárgya, elemezgették azt évekig a mostani ellenzékiek, ha meg mégis, csak azért, hogy kiderüljön: fasza gyerekek vezérelték hét éve a háromezres kormányhatározattal titkosított akciót: Simicska Lajos és Győri Tibor a Fidesz részéről, Kollár Attila pedig az MDF-től (pár év múlva mindannyian a Mahirnál landoltak). Székházügyükkel nem is az volt a baj, hogy a kiválasztottak plusz épülethez jutottak - ez törvény szerint is járt nekik -, hanem az, hogy még azon melegében túladtak rajta. Ráadásul nem is akárki volt a vevő: a többségi állami tulajdonban lévő Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Vagyis az ügylet úgy nézett ki: az ÁVÜ átvette a Mogürttől a Tiszti Kaszinó egykori épületét, majd rögtön tovább is adta a Kincstári Vagyonkezelő Szervezetnek, az meg jól kiutalta az MDF-nek és a Fidesznek, akik rögvest eladták a Külkereskedelmi Banknak, csekélyke másfél milliárdért. Így került az épület

állami tulajdonból állami tulajdonba,

miközben a fent említett összeg átvándorolhatott két párt bankszámlájára (ahonnan a Fidesz azonnal le is emelt 149 milliót, hogy feltőkésítse a tulajdonában lévő Fico Kft.-t, melyet aztán néhány évvel később megvásárolt a Fidesztől a Simicska-Győri duó által irányított Mahir Rt.).

A székházak egy 1991-es törvény alapján kerültek párttulajdonba; a jogszabály kimondta, hogy nemcsak a parlamenti pártoknak jár ingyen székház, de a választásokon legalább egy százalékot elért szervezeteknek is. Igaz, nekik csak 400-800 négyzetméter, de az tutira. A parlamentieknek ennél jóval több, a választási eredményekhez igazítva.

Az SZDSZ egy vállalkozás révén vált meg székházától: beleapportálta egy gazdasági társaságba (amelynek jogutódja megvásárolta azt a Gizella úti ingatlant, ahová szeptemberben költözik a párt), és tőlük bérelte 1997-től egészen mostanáig. A Mérleg utcai központot amúgy is jelzálogok sora terhelte az 1994-es választási kampány után, mivel a párt egy csomó kezességet vállalt az ingatlan terhére egy rakás tulajdonában lévő, vagy "hozzá közel álló" cég hiteleire. A kiköltözés valójában a tavalyi, katasztrofálisnak mondott vereség után vált sürgetővé, amikor kiderült, hogy a pártnak az elkövetkező években nem lesz szüksége 2500 négyzetméteres székházra, amit ráadásul nem is tud fenntartani. Szeptemberben tehát a szabaddemokraták albérletből albérletbe költöznek: ekkor lép életbe az a megegyezés, mely szerint a Mérleg utcai ingatlan tulajdonosa, a City-Ház Rt. a ház eladásával visszafizetheti a CIB Banknak tartozását, az SZDSZ pedig beköltözhet a City-Ház által felújított épületbe. Információink szerint a tagság nem nagyon örül a Parlamenttől távol eső Gizella úti épületnek, és ezt - kevés sikerrel - kifejezésre is juttatták egy Mérleg utcai lakógyűlésen.

Az MDF-nek nincs ilyen szerencséje. Pechükre rossz cégbe (Fodema Kft.) apportálták saját, Bem téri székházukat, amelyet egy 300 milliós vissza nem fizetett hitel fejében benyelt a Postabank. Azóta a Fodema Kft. egyik közvetett tulajdonosa (Medicor-Makro Vagyonkezelő Kft.) átkerült a postabankos veszteségeket kezelő Reorg-Apport Rt.-hez. A Demokrata Fórum év végéig élhet visszavásárlási jogával, a jelen pillanatban azonban úgy néz ki, előbb-utóbb elkezdhetik a székház ingóságainak bedobozolását. A választási bukta miatt ugyanis az MDF fő pénzforrása - az állam - tavaly mintegy felére csökkentette a párt támogatását. Legalább nem kell messzire hurcolkodniuk: valószínűleg egy Fő utcai ex-Piért épület fogadja majd be őket bérlőként.

A konzervatív

testvérpárt, a Fidesz

ennél sokkal jobb helyzetben van. ´k a ´94-es sikertelen kampány-túlköltekezés miatt voltak kénytelenek megválni négy ingatlanuktól, bár a Lendvay utcában bérlőként továbbra is maradhattak. 1996-ban egy olyan megállapodást kötöttek a tulajdonos Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel, hogy 1999. február 28-áig vételi joguk van székházukra (opciós díj majdnem 340 millió forint). Idén a Fidesz közel négyszeresét kapja két évvel ezelőtti költségvetési támogatásának, simán visszavásárolhatja tehát a székházat, ráadásul részletre, úgy, hogy a kialkudott határidő már lejárt. Igaz, nem sokat késtek. Pártigazgatójuk még április elején bejelentette: folynak a tárgyalások, meglesz a pénz, úgyhogy maradnak.

Nem úgy parlamenten kívüli latens támogatójuk (kuratóriumi helyek elosztásakor saját maguk szerint kormánypártiak) és egyben bírálójuk (lásd főpolgármester-választás: nem bírják elviselni az általuk kirúgott Latorcai János ábrázatját), a KDNP. Amikor tavaly pihekönnyűnek bizonyultak a választásokon, bizonyossá vált, hogy elúszik a Nagy Jenő utcai székház is. Ennek értékesítésével először - sikertelenül - tavaly július végén próbálkoztak, aztán nemrég 450 millióért mégiscsak találtak rá vevőt. Tény, a székház eddig is kongott az ürességtől, a párttagság úgyis elfér Giczy György garázsában, ha újra dönteni akarnának, hogy kit zárjanak ki maradék 19 tagjukból.

A MIÉP meg fut a pénze után. Jelenleg a Rökk Szilárd utcában székelnek egy kétszoba-összkomfortos földszinti irodácskában. Kitörni vágynak, már kinézték maguknak a Blaha Lujza téri sajtóház valamelyik emeletét, bár egyelőre nem kapták meg. Rubovszky György, a székházalbizottság elnöke a Magyar Hírlapban úgy vélte: "nehéz lenne négyévente új tulajdoni helyzetet kialakítani, mert véges az állami ingatlankeret." Hiába tehát a kormány külső támogatása, a párt szívhat tovább. Pedig képviselőik többször is adtak be önálló indítványt, először Fenyvessy Zoltán ("pártlistán az 1990-es és az azt követő országgyűlési választásokon mandátumhoz jutott és székházjuttatásban még nem részesített pártok részére választási eredményeikkel arányos mértékű ingatlantulajdont biztosítson [az állam]"), majd Balczó Zoltán ugyanezt, csak a határidőt módosította 1998. december 31-éről 1999. június 30-ára. Úgy néz ki, ősszel újabb indítványt adhatnak be, heveny számítások szerint ismét év végi dátummal. Aztán majd meglátjuk, mennyire akarja a Fidesz, hogy a MIÉP kinője jelenlegi székházát, elköltözhessen a Blahára, és végre testközelből láthasson egy éppen aktuális szilveszteri Padödő-koncertet.

Varga Gergely

Figyelmébe ajánljuk