Paul Lendvai: „Orbán illiberális rendszerének az az alapja, hogy a lekötelezettjeivel veszi magát körül”

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 17.

Belpol

A magyar származású újságíró szerint a miniszterelnök lebontotta a demokratikus intézményeket, aláásta a jogállamiságot, felszámolta a fékeket és ellensúlyokat, továbbbá gúzsba kötötte a független médiát.

A szeptemberi-októberi számában a Foreign Affairs öt autokratát mutat be: Hszi Csin-ping kínai elnököt, Recep Tayyip Erdogan török elnököt, Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnököt, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – írta meg a hvg.hu

A tematikus lapszámot így vezeti fel a folyóirat szerkesztője, Gideon Rose: „Minden kornak megvolt a maga saját vezetői típusa. Az 1920-as években ilyenek voltak a kezdő demokraták, a 30-as és a 40-es években jöttek a diktátorok, az 50-es és a 60-as évek a nacionalista antikolonistáké volt. A 70-es évek a gerontokratákat láttuk, majd a 80-as és a 90-es években újfent a zöldfülű demokratákat láttuk hatalmon. Most visszatérünk a diktátorokhoz.”

 

Orbán Viktorról Paul Lendvai, magyar származú, Bécsben élő újságíró írt. Cikkét – amely az átváltozó – Orbán evolúciója és Magyarország kimúlása címet kapta – Nagy Imre újratemetésével kezdi. Úgy gondolja, hogy az akkori Orbán előtt fényes jövő állt, de azóta eltelt harminc év, és megdöbbentő fordulatnak lehetünk szemtanúi. „A magyar demokrácia legígéretesebb védelmezőjéből a halálának fő szerzője lett” – fogalmaz.

Állítása szerint, Orbán lebontotta a demokratikus intézményeket, aláásta a jogállamiságot, felszámolta a fékeket és ellensúlyokat, továbbbá gúzsba kötötte a független médiát.

Úgy látja, a magyar miniszterelnök rendszere nem az elnyomáson alapszik, hanem azon, hogy a hatalmi pozíciókat szétosztja, amivel egy olyan személyekből álló kört alaktít ki maga körül, aminek tagjai a lekötelezettjei: ez a miniszterelnök által nevezett illiberális demokrácia.

Figyelmébe ajánljuk