Pécs polgármestere is felszólalt az egyetem modellváltása ellen

  • narancs.hu
  • 2021. január 29.

Belpol

Úgy látja, hogy ez egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás.

Pécs polgármestere, Péterffy Attila közleményt adott ki a Pécsi Egyetem modellváltásával kapcsolatban - írja a Szabad Pécs

"A Pécsi Tudományegyetem a város legnagyobb foglalkoztatója, működése sok szálon szorosan kapcsolódik a helyi közösséghez. A tervezett modellváltás jelentős mértékben megváltoztathatja az intézmény működését, ami így Pécs életére is komoly hatással lehet" - áll Péterffy közleményében.

Ahogy írja, "a Pécsi Tudományegyetem tervezett modellváltása kapcsán az elmúlt hetekben sem kristályosodott ki a pontos kormányzati szándék, egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot."

Hozzáteszi, ezért hiteles információkat kért az egyetem és a fenntartó minisztérium vezetőitől.

"A hozzám eljutott információk alapján úgy vélem, hogy az egyetemi modellváltással kapcsolatban megosztott az egyetem közössége és a város közvéleménye is. Úgy látom, hogy a felmérések alapján a hallgatók többsége ellenzi a modellváltást, az egyetemi oktatók és dolgozók pedig nehezményezik, hogy véleményüket nem kérik ki, a tervezett átalakításról nem folynak egyeztetések" - szögezi le.

Péterffy úgy folytatja:

"Úgy látszik, ez egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás. Az ország legrégebbi egyetemének néhány hét alatt történő, erőltetett és az érintettek bevonása nélkül levezényelt átszervezése távol áll az önrendelkezéstől, az egyetemi autonómia megőrzésétől és a demokrácia működésétől."

Péterffy hozzáteszi, hogy az egyetemi átalakításnak ez a módszere épp azt testesíti meg, aminek a felszámolására vállalkozott 2019-ben. Leírja, hogy ezért "a nem konszenzusra, vagy legalább kompromisszumra törekvő, a felek véleményét figyelmen kívül hagyó struktúraváltást nem tudom támogatni".

Végezetül kiemeli:

"Fentiek alapján tiltakozom a Pécsi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba adása ellen, és kérem a Szenátus Pécs városért felelősséget érző tagjait, hogy mai ülésükön az intézmény modellváltását ne támogassák."

 

Figyelmébe ajánljuk