Pénteken indul Nagy Blanka és Bayer Zsolt pere

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 12.

Belpol

Békéltetéssel kezdenek majd, ha egyáltalán Bayer odamegy.

Pénteken kezdődik a becsületsértési eljárás, amelyet Nagy Blanka kezdeményezett Bayer Zsolttal szemben, miután a kormánypárti publicista különféle sértő jelzőkkel illette az egy tüntetésen káromkodva felszólaló diáklányt.

Nagy Blankát a teljes kormányoldali sajtó lerohanta, miután Bayer többek közt „kretén, barom állat”-nak és „nyomorult, rohadt, kis proli”-nak nevezte Blankát.

A per nem nyilvános békéltető eljárással kezdődik péntek 13án, 13 órakor - közli a hvg.hu. Itt lehetősége lesz Bayernek bocsánatot kérnie. Ha ezt megteszi - bár erre Blanka nyilatkozó ügyvédje sem lát sok esélyt -, akkor Blanka még dönthet, hogy ezt elfogadja-e. Ha nem sikerül a békéltetés - tehát vagy Bayer nem kér bocsánatot, vagy Blanka nem fogadja el azt -, folytatódik a becsületsértés miatti eljárás.

Litresits András, Nagy Blanka ügyvédje ugyanakkor elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy Bayer önkritikát gyakorol, de ha megtenné, az sem lenne azonos mértékű a történtekkel: „A tévében, ország-világ előtt tette ezeket a kijelentéseket, ha egy zárt tárgyalóteremben azt is mondaná, hogy bocsánat, hol fedi a kettő egymást?” Ha Bayer ugyanúgy a széles nyilvánosság előtt kérne elnézést, abban az esetben ügyfele „talán fontolóra venné, hogy megbocsásson és ejtse a magánvádat” - tette hozzá az ügyvéd.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.