A Jászai Mari térre költöztetnék Nagy Imre szobrát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. november 5.

Belpol

A Nagy Imre Társaság szerint azonban pont jó helyen áll ott, ahol van.

A Nagy Imre Társaság közössége és a Nagy Imre Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy a budapesti Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobor áthelyezése a döntéshozatalban illetékes személyek nyilatkozatai szerint is a megvalósítás küszöbén áll. "Megnyugtatásul" tájékoztatták őket arról, hogy elszállítása után a szobor "megfelelő helyre" kerül.

A társaság és az alapítvány azonban úgy véli, hogy Nagy Imre szobra a Vértanúk terén áll a megfelelő helyén. Kiválasztása kiérlelt koncepció alapján történt annak idején. A Batthyány örökmécses, a Szabadság tér, (az egykor az 1848-as forradalmárok börtönéül is szolgáló Újépület), a Nagy Imre szobor és a Parlament annak az útvonalnak az állomásai, mely vértanúk áldozatán keresztül a képviseleti demokráciához vezetett. A szobor elhelyezése, tájolása is ezt a célt szolgálja.

A világ és sok magyar ember szemében az 1956-os forradalmat Nagy Imre személye testesíti meg. Felavatása óta a Vértanúk terén álló szobor a Nagy Imre életútját szimbolizáló híddal a Budapestre látogató vendégek kedvelt színhelyévé vált. Áthelyezése így városképi, idegenforgalmi szempontból is ártalmas lenne.

A társaság és az alapítvány közleményében hangsúlyozza, hogy semmiféle aktuálpolitikai szándék nem vezeti.  Tagjaikat sem politikai hovatartozásuk, hanem névadónknak és az 1956-os forradalom többi áldozatának és hősének tisztelete köti össze.

A szobor sorsáról egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk. Nagy Imre életéről pedig három részes cikksorozatot közölt a lap, amelyet itt, itt és itt olvashatnak.

Figyelmébe ajánljuk