Pénzbírsággal sújtaná Magyarországot a menekültügyi jogsértések miatt az Európai Bizottság

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Belpol

Napi és átalányösszegű pénzbüntetést kér a magyar államra a brüsszeli szervezet.

Uniós bíróság elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság, és átalányösszegű pénzügyi szankció, valamint napi kényszerítő bírság kiszabását kéri, amiért a magyar kormány nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos tavaly decemberi bírósági ítéletet - tájékoztatott pénteki közleményében a brüsszeli testület.

Mint az MTI felidézi, az Európai Unió Bírósága tavaly decemberben úgy ítélte meg, hogy a szerb-magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó magyar jogszabályok és gyakorlatok ellentétesek az uniós joggal.

A bíróság szerint, Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést biztosítson a menekültjogi eljáráshoz.

Azoknak a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése"

-mondták ki ítéletükben.

  Az uniós jogsértések miatt az Európai Bizottság még 2015 decemberében indított kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ez az Európai Bíróság 2020. december 17-i ítéletével zárult le.  

A magyar kormány szerint viszont saját szabályozása és gyakorlata megfelel az uniós és nemzetközi jognak. A kormány 2021. február 25-én az Alkotmánybíróság elé terjesztette az ügyet, jelezve, hogy annak ítéletéig nem tud eleget tenni az uniós bíróság rendelkezéseinek.

A brüsszeli testület szerint a pénzbírság kiszabására azért van szükség,  Magyarország "mindmáig nem foglalkozott az ítélet több elemével", így nem hozta meg a menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosításához szükséges intézkedéseket sem. 

Bár a tranzitzónákat mára felszámolták, a menekültek továbbra sem tudnak magyar területen menedékjogot kérni - erről a magyar kormány egy jogi trükkel gondoskodott: a menekültek kérelmüket ugyanis csak Magyarország külképviseletein nyújthatják be.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk