Pert nyert az anya, akitől két napra elvették koraszülött kisfiát

  • narancs.hu
  • 2022. december 28.

Belpol

A TASZ által képviselt család ügyében a bíróság precedens értékű jogerős ítéletet hozott.

A Társaság a Szabadságjogokért olyan édesanyát képviselt, akitől a szülés után elválasztották koraszülött gyermekét.

Tilly Heni esetéről a 444 ír. Öt évvel ezelőtt a harmadik gyermekét várta, amikor váratlanul, a 34. héten indult meg a szülés. A kórházban néhány óra vajúdás után, beavatkozások nélkül megszületett Benjámin, aki azonnal felsírt. Néhány perc múlva elvitték Henitől és inkubátorba tették a kisfiút, és közölték, napi kétszer fél órára láthatja.

Az édesanya ezt elfogadhatatlannak tartotta, és többször is kérte az osztályvezető főorvost, hadd tölthessen több időt kisfiával. Kérését a kórház házirendjére hivatkozva utasították el. 

A szülők saját költségükön, saját felelősségükre átvitték a kisbabát a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájára, ahol a kisbaba koraszülöttsége ellenére az anyuka tetszőleges időt tölthetett együtt vele. Heni naponta 6-10 órát volt együtt kisfiával, meg is szoptathatta.

A TASZ közleménye szerint az a kétnapos elszakadás az anyukának és a babának is traumát okozott. Benjáminnak több figyelemre van szüksége, mint a testvéreinek, hároméves koráig nyolcszor is felkelt éjjel, és a mai napig úgy tud elaludni, ha édesanyja ott van mellette, és egymáshoz érnek. Heni meggyőződése, ez összefügghet azzal, hogy több mint 48 órán át nem tarthatta maga mellett újszülöttként.

Ez nem egyedülálló történet, nagyon sok nő kerül hasonló helyzetbe – a TASZ ezt szülészeti erőszaknak minősíti –, de kevesen gondolnak arra, hogy ilyen esetben bírósághoz forduljanak. Heni a traumája feldolgozásában segítő terápia nyomán jutott arra az elhatározásra, hogy beperli az első kórházat.

A TASZ azért vállalta el Heni ügyét, mert a szervezetnél dolgozó jogászok hiszik, az édesanyák és a csecsemőik érdekét az szolgálja, ha az első órákban, napokban minél több időt töltenek együtt – ráadásul ez a magyar jogszabályokban is benne van.

Heni ügyében a jogerős ítélet kimondta, hogy az édesanyának kapcsolattartási joga van a csecsemőjével, ezt nem lehet indokolatlanul és aránytalanul korlátozni.  Az anyukát Bodrogi Bea ügyvéd képviselte. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk