Péterfalvihoz fordultak az Origo listázása miatt
origo.jpg

Péterfalvihoz fordultak az Origo listázása miatt

  • narancs.hu
  • 2020. március 3.

Belpol

Az Origo listázta az embertelen börtönviszonyok miatt kártérítési eljárást indító fogvatartottakat képviselő ügyvédeket.

Orbán év elején tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról először, hogy „börtönbiznisz“ folyik, és az állam nem fogja megítélni a bíróságok által megítélt kártérítéseket az elítélteknek. Ennek nyomán a kormánypropaganda is hadjáratba kezdett a kártérítési perekben részt vevő bírák és ügyvédek ellen.

Az Origo egy január végi cikkében egy olyan táblázatot közölt, amin az embertelen börtönviszonyok miatt kártérítési eljárást indító fogvatartottakat képviselő ügyvédeket listázták. A táblázatban az ügyvédek és ügyvédi irodák neve mellett szerepel az általuk megnyert perek száma és az ügyfeleiknek megítélt kártérítés mértéke is.

Dr. Karsai Dániel szerint a lista publikálása jogellenesen történt, és az az Igazságügyi Minisztériumtól kerülhetett a kormányközeli portálhoz.

Az ügyvéd, akinek irodája szintén szerepelt a listán, a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, írja Facebook-oldalán.

Karsai beadványában azt írja, a „listán szereplő hatvan tétel nagy többsége, negyvennégy tétel természetes személyek – nagy valószínűséggel kivétel nélkül egyéni ügyvédek – neveit és adatait tartalmazza. Tehát az adatok ilyen formájú felbontásban való közlése kifejezetten az ügyvédi tevékenységre vonatkozóan tartalmaz adatokat, az ügyvédek személyes adatait, nevét feltüntetve.“

Az ügyvéd szerint, mivel a kártérítések kifizetéséről az Igazságügyi Minisztérium gondoskodik, a bíróságok oda küldik meg a szükséges adatokat. Az adatok tartalma miatt pedig azt a GDPR-nak megfelelően kell kezelni. Mivel a kártérítéseket az elítéltek kapják, a kifizetéshez nincs szükség arra, melyik ügyvéd látta el a képviseletüket, bár azokat tudja a minisztérium. Így a cikkben megjelent táblázatot „külön elő kellett állítania a Minisztériumnak vagy más, számomra ismeretlen adatkezelőnek“, írja Karsai.

Az cikkben megjelent táblázat összeállítása pedig semmiképp sem történhetett jogszerűen, így annak nyilvánosságra hozatala is jogsértő az ügyvéd szerint, ezért arra kéri a Péterfalvi vezette NAIH-ot, vizsgálja ki az ügyet.

Figyelmébe ajánljuk