Pikó András: „Nehezen viseltem ezt a hazugságot”

Belpol

Józsefvárost kiemelten bünteti a kormány, rengeteg forrástól esett el a kerület, de kitartanak, amíg csak lehet.

A kormány több mint egymilliárd forintos fejlesztési forrást vont el a nyolcadik kerülettől; ebből az összegből többek között 110 bérlakást tudtak volna felújítani. A járvány okozta válsághelyzet sokkal jobban sújtja a józsefvárosiakat, mint más kerületek lakosait Budapesten, ezért az önkormányzat elsődleges feladatának tette meg a bajba jutott emberek segítését. Pikó Andrást, a kerület független polgármesterét a költségvetés állapotáról és a várható kilátásokról kérdeztük.

*

magyarnarancs.hu: Milyen plusz terheket jelent a járvány kezelése anyagilag az önkormányzatnak?

Pikó András: Nehéz tervezni, mert sokszor nem tudjuk előre, hogy milyen terheket kell nekünk átvállalni a kormánytól. Ilyen például a háziorvosok és a háziorvosi rendelők védőfelszereléssel való ellátása, ami törvény szerint a kormány feladata lenne, de mivel nem teszi, mi végezzük el. A válság elején, március közepén mi úgy indultunk neki ennek az időszaknak, hogy 45 millió forintot szántunk az egészségügyi védekezésre, védőfelszerelésre, fertőtlenítőre, és ha kell, később tesztekre. Körülbelül 55 milliót szántunk minden egyébre, többek között segélyezésre, szociális konyha működtetésére. Nagyjából tehát 100 millióval számoltunk, de azt is tudtuk, hogy szükség lesz ezen felül egy szociális alap létrehozására, amit vállalkozók, politikusok, magánemberek támogathatnak. Eddig 30 millió forintot sikerült összegyűjtenünk ezen keresztül, ami nagyon nagy segítség. Szerencsére rengeteg tárgyi felajánlást is kapunk, például helyi kínai és vietnámi csoportoktól küldtek több tízezres mennyiségben maszkokat és fertőtlenítő szereket is.

Most ott tartunk, hogy a segélyezés, szociális étkeztetés, illetve az egészségügyi védekezés költségeire biztosítva vannak a forrásaink július végéig. Bízunk a folyamatosan érkező felajánlásokban, így terveink szerint július után is tudunk költeni az említett kiemelt feladatokra.

magyarnarancs.hu: Már a járvány elején az önkormányzatnak át kellett csoportosítania a forrásait. Mi az, amiről le kellett mondani vagy csúszik a megvalósítása?

PA: 800 millió forintot különítettünk el még februárban az önként vállalt feladatainkra, azokra, amelyeket a politikai programunkban hirdettünk. Ennek értelmében 300 millió ment volna társasházi felújítási támogatásokra, 250 milliót költöttünk volna bérlakások rendbetételére, 100 milliót szántunk köztisztasági célokra, a maradék pedig a részvételi iroda felállítására és kisebb programokra jutott volna. Majd beütött a válság, a szakértőink pedig úgy becsülték, hogy a járványügyi helyzet okozta bevételkiesés kb. 2 milliárd forint lehet. Ez azt jelenti, hogy minden olyan, a költségvetésben lévő egyszeri költést, ami nem érinti az önkormányzat kötelező feladatait, nagyjából 1 milliárd 700 millió forintot, zároltunk. Ez azt jelenti, hogy ezek a pénzek ott vannak a költségvetésben, de nem költjük el a meghatározott célra, mert arra számítunk, hogy a romló gazdasági helyzet miatt plusz forrásokat kell majd biztosítani a törvényben szereplő kötelező feladatainkra: óvodák, bölcsődék fenntartása, idősgondozás, szociális ellátás, hivatal működtetése stb.

Menet közben jöttek a kormányzati intézkedések, 185 milliót elvesztettünk az elvont gépjárműadóból, nagyjából 600 millióról kellett lemondanunk az ingyenes parkolás bevezetése miatt, az idegenforgalmi adó halasztott fizetése pedig közel 400 millió mínuszt jelent idén. Így most ott tartunk, hogy 3 milliárd forintos lyuk van a költségvetésünkben, de ezt lefedi a már említett 1,7 milliárd zárolt forrás, illetve a tavalyi költségvetésből maradt 1,8 milliárd forint, tehát ez azt jelenti, hogy elértük a működőképességünk határát, bármilyen egyensúlyi romlás komoly problémát okozna. De ha év végéig a kormány nem hoz újabb döntést elvonásokról, akkor működőképes tud maradni az önkormányzat idén.

magyarnarancs.hu: Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást most vont el a kormányzat. Ebből többek között bárlakásokat újítottak volna fel.

PA: Az előzőekből következik, hogy saját forrásunk fejlesztésre már nincsen, egyetlen önként vállalt feladatot vagyunk képesek teljesíteni – ami, megjegyzem, erkölcsi kötelességünk –, ez pedig a járvány miatt bajba jutott józsefvárosiak segítése. Amit jelen pillanatban csinálni tudunk, az gyakorlatilag a működésünk biztosítása és az említett 130 millióból, illetve a folyamatosan érkező adományokból – ameddig tudjuk – a segítő szolgáltatásaink fenntartása.

Amit most elvontak, azt még az előző kerületvezetés lobbizta ki a kormánynál. Ebből 620 millió jutott volna bérlakások felújítására/fejlesztésére, 200 millió óvodák és bölcsődék felújítására, 150 millió a Horváth Mihály tér rendbetételére, 60 millió a Semmelweis Egyetem szülészeti klinikája előtti parkoló kialakítására és 95 millió közbiztonsági beruházásokra. Mindegyik tétel fontos és az önkormányzatnak ezekre most nincsen pénze.

860 üresen álló önkormányzati bérlakása van a kerületnek, amelynek nagyjából a fele lakhatatlan. A megígért majd elvont 620 millióból nagyjából 110 lakást tudtunk volna felújítani. Mi ezzel nagyon számoltunk, azt gondoltuk, hogy a lakhatási válságnak jelentős enyhítése lett volna, ha ezt a pénzt megkapjuk. Egyébként már zajlott a Magyar Államkincstárral és megfelelő állami szervekkel az egyeztetés. A közepén jártunk a szükséges ügyintézésnek, amikor jött a hír, hogy átcsoportosítják ezt az 1 milliárd 125 millió forintot a járvány elleni védekezésre.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Példátlan súlyúnak nevezte ezt az elvonást, más önkormányzattól nem vettek el ennyi pénzt. Emiatt lemondásra szólította fel Kocsis Mátét, a kerület fideszes országgyűlési képviselőjét, mondván, nem áll ki a józsefvárosiak érdekeiért. Közben a helyi Fidesz azt állítja, hogy fiatalok egy csoportja azért plakátolta ki kormányzati képviselők egymásnak ellentmondó, járványügyi nyilatkozatait a józsefvárosi Fidesz irodájának épületére, mert önnek konfliktusa van Kocsis Mátéval.

PA: Nagyon sajnálatos az a vita, amire hivatkoznak, mivel az nem vitának indult. Hivatalos levélben tájékoztattam Kocsis Mátét a kerület járvány következtében kialakult nehéz helyzetéről, és segítséget kértem tőle, mint a kerület kormánypárti országgyűlési képviselőjétől. Egyrészt segítséget kértem Józsefváros és a többi önkormányzat számára a védekezésben, illetve arra kértem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a kerület megkapja a megígért fejlesztési forrásokat, mivel már lehetett tudni, hogy átalakítják a központi költségvetést és félő volt, hogy elveszítjük az 1 milliárd 125 milliót. Mivel a határidő letelte után sem kaptam semmilyen választ, szóvá tettem a nyilvánosság előtt, hogy úgy tűnik, a kerület nem számíthat Kocsis Mátéra. Kocsis ezen megsértődött és azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy egyrészt hazudok, másrészt nyugodjak meg, mert mindent meg fog tenni a kerület fejlesztési forrásaiért. Ezt április 25-én írta, a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatóban pedig az áll, hogy árpilis 20-án született meg az elvonásról szóló döntés. Tehát Kocsis Máté úgy ígérgetett, hogy pontosan tudta, már rég elvették tőlünk ezeket a forrásokat. Nehezen viseltem ezt a hazugságot és ezt követően kialakult közöttünk egy olyan közéleti vita, ami valóban erősebb hangvételű, de nincsen más lehetőségem. Megtettem mindent annak érdekében, hogy korrekt és kiegyensúlyozott kapcsolatom legyen Kocsis Mátéval. A józsefvárosiak miatt nem tűrhetem el, hogy nem válaszol a levelemre, nyíltan hazudik és aktívan közreműködik abban, hogy Józsefvárost a lehető legnagyobb mértékben büntesse a kormány.

magyarnarancs.hu: Nemrég rendkívüli települési támogatást vezetett be az önkormányzat, erre 50 millió forintot tudnak szánni. Hogy áll most ez a keret?

PA: A lakhatási válság fokozottan érinti a józsefvárosi lakosokat, ez a főváros egyik legszegényebb, ha nem a legszegényebb kerülete. A KSH adatai szerint itt fizetik a legkevesebb adót, itt van a legtöbb komfort nélküli lakás, illetve van egy nagyon súlyos adat, amely szerint az itt élő férfiak 9 évvel korábban halnak meg, mint a budaiak.

Amikor bevezettük ezt a támogatást, azzal kellett szembesülnünk, hogy nagyon sokan dolgoznak a szürkegazdaságban, sokaknak nem is volt munkaszerződése, így aztán nem is tudják bizonyítani, hogy a járvány miatt vesztették el a munkájukat. Éppen emiatt mi más szempontokat is figyelembe veszünk a támogatás elbírálásnál. Ha valakit mégis el kell utasítanunk, tájékoztatjuk egyéb lehetőségekről, szociális étkeztetés vagy más típusú települési támogatás igényléséről. Nagy gondot jelent azonban a hivatali erőforrás hiányossága, a szükséges létszám 30 százaléka hiányzik. Ilyen feltételek mellett az igényléstől számított 3 hét után tudjuk utalni a megítélt támogatást. Szeretnénk ezt az időt lerövidíteni, de nagyon nehéz. Eddig nagyjából 10 millió forintot utaltunk ki összesen. Becsléseink szerint a nyáron még biztosan tud futni ez a segélyezés, de minden beérkező pénzadomány tovább nyújtja a határidőt.

Nagyon bízom a közösségünkben, a helyi vállalkozókban, mert ha a kormány kihirdeti a veszélyhelyzet végét, az nem fogja Józsefvárosban is a krízis végét jelenteni. Számos probléma itt marad velünk, a bajba jutott kerületi lakosok segítése pedig első számú önkormányzati feladat marad.

Figyelmébe ajánljuk