Plusz adót vet ki a kormány az időben fel nem használt SZÉP-kártyákra

  • narancs.hu
  • 2022. október 10.

Belpol

Az indoklás szerint a turizmus és vendéglátási szektor támogatása a cél.

Május 31-ig kell elkölteni minden olyan pénzt, ami 2022. október 15-ig érkezik a Széchenyi pihenő (Szép) kártyákra – írja a Napi.hu. Az új rendelet szerint 15 százalék külön díjat vonnak le, ha valaki egy év alatt sem költi el a cafeteria keretében – kedvezményesen – leadózott juttatását.

A hivatalos indoklás szerint a kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében döntött arról, hogy az adózásban elérhető 15 százalékos kedvezmény korlátos legyen. Az eddigi szabályok szerint egyébként akár két évig is lehetett rakosgatni a kártyákat külön díj megfizetése nélkül.

 A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közleményében üdvözölte a kormány lépését, hiszen az őszre kialakult több tényezős válsághelyzet nagyon erősen fenyegeti a turisztikai és vendéglátó ágazat vállalkozásait. A forgalom-visszaesés és a költségek elviselhetetlen növekedése miatt a vállalkozások jelentős százaléka készül arra, hogy akár több hónapra is felfüggeszti tevékenységét, de számos vállalkozásnál a végleges bezárás gondolata is felmerült.

Az Énpénzem.hu a SZÉP-kártya adóztatásáról szóló cikkében ír arról, hogy az idegenforgalmi ágazatnak nagy szüksége lenne a magyarok költéseire, mivel azok jelentősen elmaradnak a tavalyihoz képest is, SZÉP-kártyáról pedig augusztusban 40 százalékkal kevesebbet fizettek szállásra, mint egy évvel korábban. Annak ellenére is, hogy júliustól már nem lehetett élelmiszervásárlásra használni a feltöltött pénzeket.

A választások előtt ugyanis a kormány lehetővé tette, hogy február 1-jétől előbb május 31-ig, majd június 30-ig élelmiszert is lehessen vásárolni vele. A kártyakibocsátók nemrég arról számoltak be, hogy az első félévben a tavalyinál bő 30 százalékkal többet fizettünk SZÉP-kártyával, a teljes költés negyede ugyanakkor élelmiszerre ment.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk