Plusz adót vet ki a kormány az időben fel nem használt SZÉP-kártyákra

  • narancs.hu
  • 2022. október 10.

Belpol

Az indoklás szerint a turizmus és vendéglátási szektor támogatása a cél.

Május 31-ig kell elkölteni minden olyan pénzt, ami 2022. október 15-ig érkezik a Széchenyi pihenő (Szép) kártyákra – írja a Napi.hu. Az új rendelet szerint 15 százalék külön díjat vonnak le, ha valaki egy év alatt sem költi el a cafeteria keretében – kedvezményesen – leadózott juttatását.

A hivatalos indoklás szerint a kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében döntött arról, hogy az adózásban elérhető 15 százalékos kedvezmény korlátos legyen. Az eddigi szabályok szerint egyébként akár két évig is lehetett rakosgatni a kártyákat külön díj megfizetése nélkül.

 A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közleményében üdvözölte a kormány lépését, hiszen az őszre kialakult több tényezős válsághelyzet nagyon erősen fenyegeti a turisztikai és vendéglátó ágazat vállalkozásait. A forgalom-visszaesés és a költségek elviselhetetlen növekedése miatt a vállalkozások jelentős százaléka készül arra, hogy akár több hónapra is felfüggeszti tevékenységét, de számos vállalkozásnál a végleges bezárás gondolata is felmerült.

Az Énpénzem.hu a SZÉP-kártya adóztatásáról szóló cikkében ír arról, hogy az idegenforgalmi ágazatnak nagy szüksége lenne a magyarok költéseire, mivel azok jelentősen elmaradnak a tavalyihoz képest is, SZÉP-kártyáról pedig augusztusban 40 százalékkal kevesebbet fizettek szállásra, mint egy évvel korábban. Annak ellenére is, hogy júliustól már nem lehetett élelmiszervásárlásra használni a feltöltött pénzeket.

A választások előtt ugyanis a kormány lehetővé tette, hogy február 1-jétől előbb május 31-ig, majd június 30-ig élelmiszert is lehessen vásárolni vele. A kártyakibocsátók nemrég arról számoltak be, hogy az első félévben a tavalyinál bő 30 százalékkal többet fizettünk SZÉP-kártyával, a teljes költés negyede ugyanakkor élelmiszerre ment.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.