Politikai hírek

publikálva
1997/2. (01. 16.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Rendőrbűnözés: erős növekedés

Rendőrbűnözés: erős növekedés Évente 500-700 bűncselekményt követnek el rendőrök, az esetek hatvan százaléka Budapesten és Pest megyében történik. A Legfőbb Ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztálya illetékes vezetőjének napokban megjelent lapnyilatkozata szerint a rendőri törvénysértések fele például jogtalan fogva tartás, kényszervallatás, bántalmazás hivatalos eljárásban. Ezen bűncselekmények elkövetésének gyanúja kapcsán egyre nő a büntetőeljárások száma - állítja Vitéz Miklós a Népszabadságban -, de a belső nyomozásnak sok esetben nem sikerül egyértelműen bebizonyítania, hogy a rendőr kihallgatás közben, többnyire tanúk nélkül bántalmazta a sértettet. Megháromszorozódott a korrupciós bűncselekmények száma is; a tapasztalatok szerint a vesztegetéssel vádolt rendőrök három- és tízezer forint közötti összeget kértek egy-egy szabálysértés elnézéséért.

Severin: válasz a vádakra Heves támadást intéztek nacionalista román politikai erők Victor Ciorbea román kormányfő külpolitikája és a külügyminiszter Adrian Severin ellen, amiért magyarországi tárgyalásai során lehetségesnek nevezte a kolozsvári magyar konzulátus megnyitását. A nacionalisták szerint a kolozsvári konzulátuson, amíg nyitva lehetett, diplomáciai mentességgel rendelkező magyar diplomaták folytattak kémtevékenységet. Severin visszautasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy "Magyarország Románia természetes szövetségese kell hogy legyen". Hasonló szellemben nyilatkozott a magyar külügyminiszter is.

Tocsik visszavonta Tocsik Márta, az ÁPV Rt. botrányában érintett jogásznő ügyvédje azt javasolta védencének: vonja vissza október közepén tett vallomásának azon részét, amelyben Boldvai Lászlóval (az MSZP pénztárnokával, parlamenti képviselőjével) és Budai Györggyel (aki az SZDSZ pénzügyeit kezelte) való kapcsolatáról nyilatkozott, mert a vallomás ezen részében nyilvánvaló ellentmondások vannak. Tocsik viszont úgy határozott, hogy a szerinte erős gyógyszerek hatása alatt tett egész vallomást visszavonja, mert annak a szakmai kérdéseket firtató részében is "ellentmondásokat fedezett fel". Györgyi Kálmán legfőbb ügyész erre reagálva közölte: nem vonja vissza Boldvai László mentelmi jogának felfüggesztésére tett javaslatát. Lapértesülések szerint időközben felmondott Liszkai Péter, az ÁPV Rt.-nek a Tocsik-ügyben érintett jogtanácsosa. (Lásd még: 39. oldal.)

Budapest Bank: bírált szerződés "Gyenge és kifogásolható" szerződés született a Budapest Bank (BB) privatizációja során - jelentette ki Medgyessy Péter pénzügyminiszter az elődje, Bokros Lajos által végrehajtott privatizációt bírálva. A kormány, miután utólag értékelte a BB 1995-ben kezdődött magánosítását - amit a Pénzügyminisztérium mellett a Kormányzati Ellenőrzési Iroda is vizsgált -, tavaly december végén módosította a szerződést, mert az a magyar állam számára előnytelen kötelezettségvállalásokat tartalmazott. Bár Medgyessy kijelentette: Bokros politikai felelőssége nem bizonyítható, a volt pénzügyminiszter személye elleni támadásnak minősítette szavait. Horn a szerződés módosítását a szerződés megkötése óta megváltozott gazdasági helyzettel indokolta.

Jelcin ismét beteg Stabil az állapota a tüdőgyulladással küszködő orosz elnöknek, de Borisz Jelcin még nem jutott túl a betegség nehezén - közölték orvosai; az államfő a kórházban is dolgozik. Kezelőorvosa korábban közepesen súlyosnak nevezte az elnök tüdőgyulladását. Szergej Mironov szombati tévéinterjújában azt mondta, hogy Jelcinnek még négy-öt napig kórházban kell maradnia, összesen pedig mintegy három hétre van szüksége a teljes felépüléshez. Hozzátette, ez a betegség nincs összefüggésben Jelcin néhány hónappal ezelőtti szívműtétével. Egy moszkvai kereskedelmi rádióadó a Jelcint kezelő klinikától úgy értesült: késedelmes kórházba szállíttatásával Mironov felelős az elnök egészségi állapotának romlásáért.

Orosz NATO-feltételek Oroszország a NATO tervezett kibővítésének kérdését össze akarja kötni a START-2 szerződés ratifikálásával - közölte az orosz külügyi szóvivő; az orosz parlament mindeddig nem hagyta jóvá az Egyesült Államokkal évekkel ezelőtt aláírt START-2 szerződést, amely harmadára csökkentené a két ország hadászati támadófegyvereinek számát. Baturin, az orosz nemzetvédelmi tanács titkára és Primakov külügyminiszter szorgalmazta a szerződés módosítását a NATO keleti bővítése miatt. Ukrajna közben jelezte, hogy különleges kapcsolatok kiépítésére törekszik a NATO-val: be kíván illeszkedni az európai szervezetekbe, nemzetközi garanciát akar kapni biztonságára és rendezni kívánja kapcsolatait Oroszországgal azáltal, hogy a NATO elismeri tekintélyét.

Vállalkozók: kényszerhelyzetben Az elmúlt év utolsó és az új év első napjaiban a fővárosban mintegy 6000 egyéni vállalkozó adta vissza vállalkozói igazolványát; az egyéni vállalkozók érdekeit védő szervezetek véleménye szerint azért, mert a tb-törvény módosítása és az ezzel egy időben megalkotott, az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény elhibázott koncepcióra épül. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökhelyettese szerint a most életbe lépő és végiggondolatlan tb-szabályozásért az egészségügyi és a társadalombiztosítási önkormányzat tehető felelőssé, mert - Vadász György szerint - miután értékelhető koncepciót az önkormányzatok nem tudtak alkotni, a Pénzügyminisztérium által javasolt szabályozás lépett életbe, az előzetes hatásvizsgálatokat azonban nem végezték el.

Közel-Kelet: közel a megegyezés? Husszein jordániai király közvetítésével Izrael megegyezett a palesztinokkal, hogy a jövő év közepéig kivonják Ciszjordánia mezőgazdasági övezetéből az izraeli katonaságot. Izrael eredetileg 1999 májusához ragaszkodott, a palesztinok pedig azt követelték, hogy a csapatkivonás ez év szeptemberéig fejeződjék be. Netanjahu izraeli kormányfő és Husszein jordán király Tel-Avivban lényegében megállapodott a hebroni csapatkivonásban is. Dennis Ross amerikai közvetítő - aki terveivel ellentétben vasárnap mégsem utazott haza - bizakodóan nyilatkozott arról, hogy hamarosan aláírhatják az izraeli csapatkivonásokról szóló megállapodást.

Szocialista Göncz-bírálat Bihari Mihály, az MSZP közjogi munkacsoportjának vezetője, a Göncz Árpád által az Országgyűlésnek visszaküldött összeférhetetlenségi törvény egyik kidolgozója kijelentette: az államfő kifogásainak egy része "félreértésen" alapul, másrészt politikai megfontolásokat fogalmaz meg. Bihari a köztársasági elnök jogi természetű aggályai közül "egyetlen komolyan vehetőt" talált: elgondolkodtató a törvény "részlegesen visszamenőleges hatálya", vagyis hogy a képviselőséggel összeférhetetlennek minősülnek az 1994 után szerzett, a törvény hatálya alá eső gazdasági tisztségek. Bihari szerint az államfő érveléséből nem derül ki, hogy szükségesnek tartja-e egyáltalán a törvény meghozatalát, illetve azt, hogy a közélet tisztasága érdekében a képviselők jövedelmi viszonyai átláthatóvá váljanak.

Szerbia: ellenzéki győzelem A belgrádi polgármester támogatásáról biztosította a novemberi szerbiai helyhatósági választások eredeti eredményeinek elismerését követelő tüntetőket, és korábbi bejelentésével ellentétben nem mond le. Belgrádban változatlanul több tízezren tüntetnek naponta, múlt héten azonban a rohamrendőrök megakadályozták az ellenzéki tüntetők belvárosi és autós felvonulását is. A szombati ellenzéki nagygyűlésen Lezsák Sándor, az MDF elnöke ismertette az osztrák Alois Mocknak, az európai konzervatív pártokat tömörítő szervezet elnökének levelét, amelyben "bukottnak" nevezte Slobodan Milosevic elnök rendszerét. Előzőleg a szerb legfelsőbb bíróság Nis után újabb városban, Versecen is elismerte az ellenzékiek győzelmét. Értesülések szerint Milosevic meneszteni kívánja Mirko Marjanovic szerb kormányfőt és az igazságügy-minisztert, őket téve felelőssé a csalások miatt. A magyar kormány is értésre adta, hogy a válsághelyzet megoldását az EBESZ ajánlásainak betartásában látja.

Súlyosbodó etnikai konfliktusok? "Az etnikai konfliktusok gyakorisága és súlyossága növekvő tendenciát mutat, és túlnyomórészt a cigányság a szenvedő alany. A konfliktusokat a jelenlegi joggyakorlat nem tudja hatékonyan kezelni" - áll abban az elemzésben, amelyet Vastagh Pál igazságügy-miniszter és Tabajdi Csaba, a kisebbségekért felelős politikai államtitkár készített a hazánkban élő nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről. A jelentés többek közt felhívja a figyelmet a parlament 1991 óta fennálló mulasztásos alkotmánysértésére, amiért megoldatlan a kisebbségek parlamenti képviselete. A jelentés szerint kiemelt fontosságú kidolgozni a cigányság számára lakásépítési, foglalkoztatási programokat, és hangsúlyosan fel kell lépni a diszkrimináció ellen.

Morze

Egy részeg honvédtiszt kis híján megölt egy fotóriportert Budapesten, amikor az őrnagyra - aki tilos jelzés ellenére ment át az úttesten - az autót vezető fotós rádudált, mire ő válaszul rálőtt az autóra. Az őrnagyot elbocsátották.

Egy pisztoly, tíz lőszer és két tár tűnt el a közelmúltban a parlament igen szigorúan őrzött fegyverszobájából, ahová a szabályok szerint csak kormányőrök léphetnek be; a nyomozás folyik.

Kergemarha-kórral fertőzött növekedési hormont adtak ki a hatóságok felhasználásra Franciaországban, feltehetően azután is, hogy felmerült a gyanú a fertőzöttségre; a készítményeket gyerekek kapták.

Valószínűleg megszűnik a Kárpótlási Hivatal: feladatait a földhivatalok és a megyei közigazgatási hivatalok veszik át, és egy-egy főosztályt is létrehoznak a Belügy- és a Földművelésügyi Minisztériumban; döntés két hónapon belül várható.

13 gramm amfetamint tartalmazó csomagot találtak egy rutinellenőrzés során egy autóban Budapesten. A BRFK kábítószerrel való visszaélés miatt eljárást indított a vezető ellen.

A Nyilvánosság Klub az Alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte a médiatörvény egyes passzusai meghatározó befolyást biztosítanak a politikai pártoknak a műsorok tartalmára, és ez sérti a közszolgálati média függetlenségét.

Nem lesz kötelező a személyi igazolvány használata hazánkban két év múlva: a személyazonosság igazolására elég lesz az új útlevél vagy a vezetői engedély is.

Botrányt okozott, hogy a Charta 77 elnevezésű, a kommunista rendszer ellen küzdő cseh szervezet alakulásának 20. évfordulóján rendezett megemlékezésre a Charta aláíróinak csak mintegy felét hívták meg helyhiányra hivatkozva.

Megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a tavaly nyári, több ezer megbetegedést okozó szalmonellafertőzés ügyében; az ügyészség nem találta meg a tömeges ételmérgezés felelősét.

Öko

Japán partjainál tovább terjed az a hatalmas olajfolt, amelyet egy orosz tartályhajó elsüllyedése okozott. A két kilométer mélyen fekvő tanker 12 ezer tonna olajat szállított, amikor szerencsétlenül járt. Az olajfolt atomerőművek környékét is veszélyezteti.

A garéi hulladékégető ügyében a hónap közepén hirdet ítéletet a Pécsi Közigazgatási Bíróság. A pert a közeli Szalánta község indította az ellen az engedély ellen, amit tavaly adott ki a Környezetvédelmi Főfelügyelőség. Garé határában közel hatvanezer tonna veszélyes hulladék szennyezi a környezetet, amelyet egy égetőmű odatelepítésével kívánnának megsemmisíteni.

A bősi per ügyében fogadta Baja Ferenc környezetvédelmi és Lotz Károly közlekedési miniszter a Duna Mozgalom képviselőit. A zöldek azt akarják, hogy Budapest ne egyezzen meg peren kívül Pozsonnyal, mert szerintük a Duna elterelése miatt veszélybe került természeti értékek megóvására ma már a per az egyetlen lehetőség.

A Hága közelében lévő atomhulladék-temető és -feldolgozó közelében háromszor nagyobb a gyerekek leukémiás megbetegedésének veszélye, mint máshol - állítja egy brit egészségügyi szaklap. A francia környezetvédelmi miniszter vizsgálatot fontolgat az ügyben, a feldolgozó vezetői viszont cáfolták a szaklap értesüléseit.

A német Siemens és a francia Framatome cég által vezetett német-spanyol konzorcium szállíthat gőzfejlesztő berendezést a szlovéniai Krsko atomerőművébe. A szomszédos Ausztria környezetvédői már többször is kampányt kezdtek az atomerőmű bezárásáért, sőt a szlovén Zöld Alternatíva Párt hívei is tiltakoztak az atomerőmű ellen.

A 2000-ben megrendezendő sydneyi olimpiára az ausztrál szervezők környezetbarát olimpiai falut szeretnének építeni: ennek energiaszükségleteit napelemek biztosítanák. Miután az itt őshonos növényekkel ültetik körbe a létesítményt, minimálisra csökkenthető a vízfelhasználás is.

publikálva
1997/2. (01. 16.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra