Politikai hírek

  • 1997. május 29.

Belpol

Göncz Romániában
A században először látogatott Romániába magyar államfő: Göncz Árpád szerint az Emil Constantinescu román elnökkel folytatott megbeszélései bizalmi légkörben zajlottak. Göncz vendéglátója kijelentette: Romániának érdeke a két ország közötti alapszerződés teljesítése, és a két ország viszonyát "ma már Európa és a világ is modellnek tekinti". Göncz megbeszélést folytatott a román kormányfővel és a kormány magyar idegenforgalmi miniszterével, illetve RMDSZ-es politikusokkal is. A látogatást korábban igen élesen ellenző kolozsvári polgármester, aki meg akarta akadályozni a magyar államfő Kolozsvárra érkezését, egyetlen hivatalos eseményre sem kapott meghívót; Constantinescut viszont magyarországi látogatásra invitálták magyar vendégei.

Csehország: fenyegető kormányválság Körvonalazódnak a változások Václav Klaus cseh kormányfő kabinetjében, bár a köztársasági elnök, Václav Havel szerint a feszült belpolitikai helyzetet az egész kormány lemondásával lehetne orvosolni; Havel egyébként "tisztán alkotmányossági szempontból" is ezt tartaná a legjobb megoldásnak. A Polgári Demokratikus Párt, a cseh kormánykoalíció legerősebb tagjának vezetése úgy döntött: visszahívják a kormányból Ivan Kocárnik pénzügy-, illetve Jan Ruml belügyminisztert; a Polgári Demokratikus Szövetség (a koalíció másik tagja) pedig Vladimír Dlouhy ipari és kereskedelmi minisztert hívta vissza. A kormánytagok munkájával a kormányzó pártok elégedetlenek voltak, menesztésükkel a politikai-gazdasági válságot igyekeznek megelőzni - nyilatkozták a koalíció vezető politikusai.

Kuncze az SZDSZ elnöke Az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése 490 igen szavazattal, 13 tartózkodás mellett 1998 őszéig elnökké választotta Kuncze Gábor belügyminisztert, aki Pető Iván lemondása óta ügyvezetőként irányította a pártot, és akinek az Ügyvivői Testület, valamint az Országos Tanács egyedüli jelöltként támogatta megválasztását. A Narancs érdeklődésére több vezető SZDSZ-es politikus elmondta: Kuncze elnökké választása nem érinti kormányzati szerepvállalását, a választási kampány által okozott többletfeladatok mellett továbbra is belügyminiszter marad. Az SZDSZ a héten bírálta a miniszterelnök és a Szentszék megállapodásának tartalmát: a szabad demokraták szerint a 100 milliárdos, ingatlan-visszaadásból származó állami kiadásnak nincs meg a fedezete a költségvetésben, és az egyházak sem készültek fel a kellő színvonalú oktatás megszervezésére. (Képünkön Bálint György, Tardos Márton, Vásárhelyi Miklós és Dornbach Alajos a küldöttgyűlésen. Lásd még a 6-7. és a 18. oldalt.)

OVER: lehet, hogy működik? Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, Cser Ágnes nem vett részt azon a bemutatón, amelyet az országos vényellenőrzési rendszert gyártó Hi-Care tartott annak bizonyítására, hogy a szoftver és továbbfejlesztett változata, az OVERPLUSZ is működőképes. Ezért az egészségbiztosító nem fogadja el hitelesnek a bizonyítási kísérlet eredményét. Rózsahegyi László, a Hi-Care ügyvezető igazgatója a kísérlet befejezése után kijelentette: a program működik. A kísérleti üzemen jelen voltak igazságügyi informatikai szakemberek és Halmy László, az egészségbiztosítási önkormányzat elnöke és közjegyző is, de Cser Ágnes nem. Rózsahegyi Csert azzal vádolta meg, hogy tudatosan akadályozta az OVER működésének bizonyítását. A Hi-Care vezetője több száz millió forintra perli az OEP-t kára megtérítéséhez, és az összeget egy alapítványba fektetné be, amellyel "a magyar üzleti élet és közélet tisztaságáért kiálló személyek" tevékenységét támogatná.

Ózd: kilakoltatások dinamittal? Negyvenöt, főként cigány családot kíván kilakoltatni a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) tiltakozása mellett Ózd önkormányzata a város közepén álló, úgynevezett "Cs1"-ből, amelyet ezután felrobbantanának. A házban tragikusak a higiéniai körülmények, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat szerint nyáron komoly fertőzésveszély alakulhat ki a többnyire közüzemidíj-hátralékos és önkényes lakásfoglaló családok lakta épületben: a szennyvízlevezetőből például szabadon folyik a szennyvíz. A terület hasznosításáról még nem döntött a város képviselő-testülete, de mivel a lakók többségével szemben jogerős kilakoltatási végzéssel rendelkeznek, csak négy család elhelyezését kell megoldaniuk - jelentette a Roma Sajtóközpont. Az RPA mielőbbi megoldást sürget a hajléktalanná váló családok elhelyezésére, akik - egyéb lehetőség híján - feltehetően a város szélén lévő nyomornegyedekbe kénytelenek költözni.

Szlovák népszavazás: botrány Eredetileg kettő, majd négy, majd három kérdést tettek volna fel a szlovákiai állampolgároknak a botrányba fulladt hét végi népszavazáson, amelyet kirívóan alacsony, tíz százalék körüli érdeklődés kísért. Korábban arra szavaztak volna a polgárok, hogy kívánják-e Szlovákia NATO-csatlakozását, illetve hogy közvetlenül akarják-e választani a köztársasági elnököt; a NATO-tagsággal foglalkozó kérdéseket később háromra bővítették, de a belügyminiszter az utolsó pillanatban saját hatáskörben töröltette a köztársasági elnökre vonatkozó kérdést, ezért a Központi Választási Bizottság a legfőbb ügyésznél bűnvádi eljárást kezdeményezett Krajci ellen. A kormánykoalíciónak előnyös botrány után a parlamenti ellenzék pártjai bejelentették, hogy ezentúl nem tárgyalnak többet a kormánykoalícióval, és újabb referendum kiírását kezdeményezik a köztársasági elnök választására vonatkozó kérdés kapcsán. (Lásd még: 39. oldal.)

A Fidesz nem tárgyal Gizcyvel Orbán Viktor, a Fidesz - MPP elnöke a Nap TV-nek úgy nyilatkozott, pártja számára elképzelhetetlen a KDNP-vel való együttműködés, ha annak elnökévé ismét Giczy Györgyöt választják. Orbán bejelentését azzal indokolta, hogy a KDNP elnöke "parazitának", "dögkeselyűnek" nevezte a Fideszt. Giczy szerint Orbán végre őszintén közölte álláspontját, ugyanakkor nyomást akar gyakorolni a KDNP tagságára, ami szerinte sikertelen kísérlet. Giczy elítélte a Fidesz azon állítólagos szándékát, hogy "lehetséges szövetségesei köréből próbálja meg bővíteni szavazóbázisát".

Franciaország: választások Baloldali politikusok elégedetten, a kormánykoalíció tagjai csalódottan kommentálták a hét végi előrehozott franciaországi választások eredményeit: a szocialista-kommunista-zöld pártokból álló tömb néhány százalékkal megelőzte a kormányzó pártokat; közvélemény-kutatások adatai szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a jövő vasárnap tartandó második fordulón a kormánykoalíció elveszítheti abszolút többségét a nemzetgyűlésben. A most nagyjából hetvenszázalékos részvételi aránnyal megtartott választások második fordulójában becslések szerint sok körzetben indulhat a Nemzeti Front is. (Lásd még: 19. oldal.)

Honvédség: több bűncselekmény A Magyar Honvédség hivatásos állományának egzisztenciális gondjai érzékelhetően kihatnak a hadseregen belüli fegyelemre. Ennek ellenére a legtöbb bűncselekményt a sorkatonák követik el - derült ki egy napokban nyilvánosságra hozott elemzésből, amely az 1996-os év statisztikai adatait értékeli. Dr. Kovács Tamás altábornagy, katonai ügyész elmondása szerint tavaly 2273 katona ellen 3063 ügyben kezdtek nyomozást; az ügyész három kategóriát említett: katonai, köztörvényes és szolgálaton kívül elkövetett cselekményenként kategorizálták az eseteket. Majdnem 500 esetben követtek el tisztek az újoncok kárára bűncselekményeket, nagymértékben megnőtt a vagyon elleni cselekmények aránya, és a honvédségnél is megjelent a kábítószer.

Kongó: választások két év múlva Az immár Kongói Demokratikus Köztársaságnak nevezett ország (korábban Zaire) elnöke, Laurent Kabila kétéves átmeneti időszak után kíván választásokat kiírni, addig az általa kinevezett kormány birtokolja a hatalmat - jelentette be az ország új vezetője. A kabinet 13 tagból áll majd, közülük kilencen Kabila ellenzéki mozgalmának tagjai. Néhány nappal azután, hogy elnökké kiáltotta ki magát, zavargások törtek ki amiatt, hogy egy ellenzéki vezetőt Kabila kihagyott a kormányból; száz ellenzéki tüntetőt tartóztattak le, akik emiatt országárulással vádolták az államfőt. Közben találgatások láttak napvilágot arra nézve, hová tűnt az előző elnök, Mobutu mintegy négymilliárd dollárra becsült vagyona; ezt az összeget az országának nyújtott nyugati segélyekből, illetve az angolai felkelőkhöz (UNITA) általa eljuttatni kívánt adományokból sikkasztotta el.

Morze

Az új lengyel alkotmányról döntöttek a választók Lengyelországban; az előzetes adatok szerint a népszavazás megerősíti a nemzetgyűlés által már elfogadott alaptörvényt.

1998 áprilisáig meghosszabbították az SFOR Boszniában állomásozó északi dandárjának pécsi tartózkodását. A szerződés szerint az alakulat havi 30 ezer márkát fizet az általa használt létesítményekért.

Teljes körű jóvátételt követelt egyházának Tőkés László püspök a magyar és a román kormánytól egy Budapesten tartott előadásában. Az RMDSZ tiszteletbeli elnöke pártját is bírálta, amiért nem elég határozottan lép fel az egyházi követelésekért.

Wisinger Istvánt választották a MÚOSZ új elnökévé a szövetség tisztújító közgyűlésén; az eddig Bencsik András által betöltött főtitkári posztot megszüntették. Az új elnök bejelentette, hogy hangsúlyosabban kíván érdekvédelemmel foglalkozni.

Döghúst fogyasztott az a hatéves kisfiú, aki kórházba szállítását követően nem sokkal halt meg Zala megyében. A húst a fiú édesanyja vásárolta szomszédjuktól, aki elismerte, hogy más forrás híján a környező dögkutakból szerezte az árut.

1997 első negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint tovább erősödött a gazdasági konjunktúra: az ipari termelés például 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, de romlott a külkereskedelmi mérleg.

Egymilliárd körüli összegre szorítják vissza néhány hónapon belül a rendőrség jelenleg 4,4 milliárd forintos tartozását: egy részét a kormány átvállalja, más részét átütemezik, megszorítják az ORFK költségvetését, és ingatlanokat is eladnak.

Bulgária új miniszterelnöke, Ivan Kosztov véglegesítette kormánya tagjainak listáját, és bemutatta programját az államfőnek. A február óta működő ideiglenes kormányból öten lettek a végleges kabinet tagjai.

Öko

Az Európa Parlament határozatban ítélte el az Európa Tanácsot (az EU végrehajtó testületét) a génmanipulált kukorica behozatalának tavaly decemberi engedélyezéséért. A parlament elsöprő többséggel megszavazta azt a javaslatot, amelyik megtiltja a manipulált kukorica kereskedelmét az EU 15 országában. A példa nélküli döntést régóta sürgetik a zöldek, de az Európa Tanácsot nem kötelezik az Európa Parlament határozatai.

Leállították és hűteni kezdték a csernobili atomerőmű egyetlen még üzemelő reaktorát. Az ok az volt, hogy a reaktorhoz csatlakozó transzformátorblokk magától kikapcsolt. A hivatalos közlemény szerint az erőműben nem sértették meg a biztonsági rendszabályokat, semmilyen téren nem került sor a biztonsági határértékek átlépésére. A radioaktivitás szintje Csernobilban nem változott. Az erőmű berendezéseinek technikai állapotára vonatkozóan "rendellenességet nem észleltek".

A Fővárosi Önkormányzat reményei szerint őszig befejeződnek a nagy nemzetközi pénzintézetekkel a metróépítés finanszírozásáról folytatott tárgyalások. A tét 60 milliárd forint, az óriásberuházás 60 százaléka. Az eddig lehetséges finanszírozóként emlegetett EIB és EBRD mellett most feltűnt a Világbank is.

10 000 forintnyi bírsággal számolhat az a kontár munkát végző vállalkozás, amely a reklámtáblák jobb láthatósága érdekében végigcsonkolta a Ferihegyi repülőtérre vezető utat övező hársfasort. A tízéves fák lombkoronájának egyik oldalát teljesen levágták, és a sebkezeléssel sem törődtek. Az anyagi kár alig felbecsülhető, s ahhoz, hogy az eredeti állapot visszaálljon, legalább tíz évre lesz szükség.

Torontó híresen törvénytisztelő lakossága fellázadt, miután a kanadai nagyváros önkormányzata egyik testületi ülésén úgy rendelkezett, hogy minden szórakozóhelyen teljesen betiltja a dohányzást. A városi tanács drákóinak minősített rendszabályának bevezetése után nem sokkal a korábban nemdohányzó éttermi részekben sok torontói életében először és utoljára szolidaritásból gyújtott rá egy cigarettára. A vendéglátóipari lobbi végül elérte, hogy jelenleg a vendéglők és kocsmák egytizedében engedélyezik a dohányzást.

(Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460, drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?