Politikai hírek

  • 1997. augusztus 7.

Belpol

Izraeli merénylet: letartóztatások
Izraelben újabb merényletektől tartva szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak azután, hogy múlt szerdán két, külföldről érkezett palesztin öngyilkos merénylő két bombát robbantott fel a zsúfolt jeruzsálemi piactéren - a merénylet következtében tizenöten meghaltak és több mint 150-en megsebesültek. Az izraeli biztonsági erők lezárták az egykori megszállt területeket és több tucat palesztint őrizetbe vettek, akiknek közük lehet a merénylethez. New Yorkban három Hamasz-aktivistát tartóztattak le, lakásukban ugyanis csőbombákat találtak - a bebörtönzött terroristák szabadon bocsátását követelő Hamasz azonban elhatárolódott tőlük, és homályos formában újabb erőszakcselekményeket helyezett kilátásba. (Lásd még: 22. oldal.)

Tévés kinevezések Előreláthatólag egy hónapon belül az aktuális műsorok területén is kialakul az új szervezeti rend, illetve személyi felállás a Magyar Televízióban - jelentette ki Peták István MTV-elnök, amikor bemutatta az új tévés főszerkesztőket. Rudi Zoltán lett a hírműsorok, Heltai Péter az aktuális műsorok főszerkesztője, a regionális és nemzetiségi műsorokért pedig Belénessy Csaba, a rádió Vasárnapi Újságjának eddigi szerkesztője felel. A Híradó felelős vezetőjét László József alelnök nevezi ki a következő hetekben. Az átszervezés miatt e területeken várhatóan száz embert bocsátanak el az MTV-től.

Levonuló árhullám Míg a magyarországi folyókon lassan levonulóban van az évszázad árhulláma (és a járványveszély is múlóban van), Lengyelországban és Németországban újabb áradásoktól tartanak. Az Odera német oldalán, Frankfurttól délre áttört egy újabb gát, a második árhullámtól azonban leginkább a határfolyó lengyel oldalán tartanak, ahol már eddig is 600 ezer hektárnyi terület került víz alá. A térség árvízkárait szakértők több milliárd dollárra becsülik. Csehországban, ahol a hírek szerint sárgaság- és maláriajárvány fenyeget, a bankok állami árvízkötvényeket árusítanak. Az Európai Unió mintegy 90 millió márkát ad az árvíz okozta károk helyreállítására.

Áramütés Sajókazán Emberölés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték azt a 45 éves férfit, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókazán áramot vezetett a kertjét körbevevő drótkerítésbe, és emiatt felelős annak a 16 éves fiatalembernek a haláláért, aki almáért akart bemászni a kertjébe. K. János azzal indokolta tettét, hogy fenyegetve érezte kertjét, amelyet rendszeresen látogattak az almatolvajok. B. Attila nem vette észre a nem túl magas drótkerítést, és halálos áramütést szenvedett. A 3600 lakosú falu polgármestere cáfolta, hogy lincshangulat alakult volna ki a bosszúért kiáltó romák körében, akik az eset után körbevették K. János házát.

Pozsgay ajándéka Az Országos Levéltár főigazgatója szerint Pozsgay Imre törvénysértést követett el azzal, hogy a kaliforniai Stanfordban lévő Hoover Intézetnek adott 93 kartonnyi, a legújabb kori magyar történeti változásokról szóló dokumentációt - az ügyet most az adatvédelmi ombudsman vizsgálja. Az egykori államminiszter azonban úgy nyilatkozott: nem adott át sem államtitkokat, sem eredeti okmányokat, csak a fontosabb politikai személyiségek egykori levelezésének, egykori szamizdat kiadványoknak, valamint a politikai bizottságnak készített jelentéseknek és más okmányoknak a másolatait. Pozsgay a kutathatóság fontosságát hangsúlyozta, és elmondta: olyan dokumentumok is vannak a csomagban, amelyek nem publikusak, ezért kötötte ki, hogy az anyag egy részét 2006-ig zárolják, hozzájárulása nélkül ne kutassák. (Lásd még: 47. oldal.)

Vádemelés Nyírfa-ügyben A katonai főügyész vádemelésre utasította a Budapesti Katonai Ügyészséget Földi Lászlónak, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatójának és két társának ügyében azután, hogy az ügyészség nem találta megalapozottnak a jogosulatlan adatkezelés gyanúját és a nyomozást megszüntette. A vádhatóság ugyanezzel vádolja Földi ezredest, és úgy véli, államtitoksértést is elkövetett, amikor számítógépről floppyra másolta a Nyírfa-ügy anyagát. Múlt héten Földi László két tévéműsornak is nyilatkozva azt mondta: azért másolta ki az aktát, amit a páncélszekrényébe zárt, hogy az anyagból semmi ne tűnhessen el. Földi szerint az IH és a Nemzetbiztonsági Hivatal annak idején közös jelentésben mutatott rá arra, hogy a politika magas szinten összefonódott a szervezett bűnözéssel, Katona Béla utóda, Nikolits István jelenlegi tárca nélküli miniszter azonban ezzel kapcsolatban értetlenségét fejezte ki.

Nincs bocsánat Öt jogvédő civil szervezet felszólítása ellenére a sátoraljaújhelyi polgármester nem követi meg a romákat amiatt, hogy néhány hete egy tévényilatkozatában "genetikai okokra" vezette vissza cigányság és bűnözés kapcsolatát. A Roma Sajtóközpontnak nyilatkozva Laczkó Károly kijelentette: nincs oka bocsánatot kérni, mivel A Hét műsorában "szerkesztői manipuláció" történt. Mint mondta, nem a romák vagy más kisebbségek, hanem a "bűnöző elemek" hordják génjeikben a bűnözési hajlamot. "Sajnálatos egybeesés csupán", hogy a konkrét sátoraljaújhelyi ügyben (ahol négy roma család tartotta rettegésben a helybélieket) a bűnözésből élők romák.

VIT-botrány Kubában Hírügynökségi jelentések szerint több kubai ellenzéki vezető letartóztatásával vette kezdetét Havannában a 14. Világifjúsági Találkozó. Az ügy miatt a Fidesz - MPP ifjúsági szervezete nyílt levélben fordult Fidel Castro kommunista vezetőhöz. Gyürk András, a Fidelitas elnöke főként azt kifogásolta, hogy a VIT-en nem lehet ott Nestor Rodríguez Lobaina, a Fiatalok a Demokráciáért (Jovenes por la Democracia) nevű mozgalom vezetője, akit még április 18-án tartóztattak le "ellenforradalmi tevékenységért". Lobainát Castróval szembeni állítólagos tiszteletlenség vádjával másfél év börtönre ítélték. Gyürk közölte: a kubai rendszer a VIT-et a diktatúra legitimizálására használja fel. A VIT-en 130 országból mintegy 11 ezer (Magyarországról tíz) fiatal vesz részt.

Orosz megegyezés? Jelcin orosz elnök és II. Alekszij ortodox pátriárka között a jelek szerint kompromisszum körvonalazódik az egyházi törvény módosítása ügyében. Telefonbeszélgetésük alatt arra a közös álláspontra helyezkedtek, hogy szükség van a lelkiismereti szabadságot és az egyházak tevékenységét szabályozó törvényre, de a jelenlegi tervezet több megfogalmazása "pontosításra szorul". A pátriárka felhívta a figyelmet például arra, hogy a "totalitárius szekták" elterjedése veszélyezteti az oroszországi kereszténység szellemét. Jelcin nemrég azért nem írta alá a törvényt, mert alkotmánysértőnek tartotta, hogy az szűken értelmezi a vallásgyakorlás szabadságát és privilegizálna néhány nagyobb vallást.

Göncz Árpád Prágában Magyarország NATO-csatlakozása a térség stabilitását és az ország biztonságát szolgálja - jelentette ki a magyar köztársasági elnök Prágában, egy nemzetközi szimpóziumon, ahol Magyarország euroatlanti integrációjáról tartott előadást. Göncz Árpád előzőleg sajtóértekezletet tartott a Szabadság Rádió/Szabad Európa Rádió épületében, ahol közölte: Budapest érdeke, hogy szomszédai is részt vegyenek az európai integrációs folyamatban, ezért nagyon sajnálatos, hogy Romániát és Szlovákiát nem hívták meg a NATO-bővítés első körébe. A magyar államfő úgy látta, hogy a kolozsvári zászlóügy provokációja ellenére jó a magyar-román viszony, Szlovákiában azonban a kisebbségi kérdés kezelésében megjelenik a nacionalizmus.

Svájci bankügy New Yorkban, a brooklyni szövetségi bíróságon megkezdődött 1800 holocaust-túlélő kollektív keresetének tárgyalása - az egykori üldözöttek és leszármazottaik 20 milliárd dollár megfizetésére akarják kötelezni az UBS-t, a Crédit Suisse-t és a Societé de Banques Suisse-t, mivel állítólag ilyen értékben tulajdonítottak el betéteket több százezer amerikai és európai zsidótól. A svájci bankok ügyvédje szerint azonban az ügy nem tartozik amerikai bíróság jogkörébe. Közben Simon Wiesenthal, az ismert nácivadász önmérsékletre intette a holocaust túlélőit, mondván: a bűnösség egyéni, nem pedig kollektív.

Folytatódik a Kalasnyikov-ügy? Az Országgyűlés honvédelmi bizottságához olyan információk jutottak el, amelyek szerint összefügg egymással az 1991-es Kalasnyikov-ügy és az 1993-ban a szlovéniai Mariborban talált, ez idáig ismeretlen eredetű fegyverszállítmány, valamint a kémkedéssel vádolt, ám ez alól felmentett Dieter Hoffmann személye. A bizottság június óta vizsgálja, valóban tartozik-e Magyarország 1991 óta összesen egymillió dollárral Horvátországnak az utolsó, negyedik fegyverszállítmány elmaradása miatt. A bizottság néhány napja úgy véli, hogy a vizsgálatokat ki kell terjeszteni az 1993-ban Ferihegy területén szabadon mozgott és a felső rendőri vezetéssel kitűnő kapcsolatokat ápolt Dieter Hoffmann ügyére is. A börtönben ugyanis szlovén nyomozók érdeklődtek nála a maribori 150 tonna fegyverszállítmányról, melyet egy magyar-ukrán kereskedelmi vállalat Ferihegyen keresztül juttatott el Mariborba.

Jacques Santer, az Európai Bizottság elnöke szerint jogos, hogy az EU csak öt kelet-európai országgal kezdi meg integrációs tárgyalásait. Õszintétlen dolog lett volna ugyanis olyan országokat is meghívni - mint például Szlovákiát -, amelyek politikai vagy gazdasági szempontból nem felelnek meg az EU-követelményeknek - mondta Santer.

Egyelőre meghiúsult a német adóreform, mert Kohl kancellár konzervatív-liberális kabinetje nem tudott megegyezni az ellenzéki szociáldemokratákkal. Az SPD kifogásolta, hogy az adókulcsok csökkentése csak a leggazdagabbaknak kedvezett volna.

Gheorghe Funar, Kolozsvár nacionalista polgármestere megpróbálta ismét leszedetni a zászlót a magyar főkonzulátus épületéről - a rendőrség azonban meghiúsította az akciót. Funar előzőleg a román külügyminiszterhez intézett nyílt levélben követelte a magyar külképviselet azonnali bezárását.

Metilalkohol-mérgezés következtében három fegyenc meghalt, és több mint húsz rabot kellett kórházba szállítani a romániai Szamosújvárott. A rabok a helyi bútorgyárban dolgoztak, és ott jutottak az édeskés folyadékhoz - a kannákon nem volt felirat vagy figyelmeztető jel.

Spanyolországban a legfelső büntetőbíróság 5-37 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte az ETA baszk marxista-nacionalista terrorszervezet hét aktivistáját. Az elítéltek a Nafarroa rohamosztag tagjai voltak, és számos merényletet követtek el Navarra térségében.

Algériában lapjelentések szerint két nap alatt újabb nyolcvan embert mészároltak le iszlám fanatikusok. A késekkel és kardokkal felfegyverzett, tiszta iszlám államot követelő szélsőségesek múlt csütörtökön és pénteken két településen gyilkoltak meg parasztokat és nőket, gyerekeket.

Srí Lanka-i kormányerők több mint száz tamil szakadárt öltek meg a szigetország északi részén. Az összecsapásokban egy rendőr és négy katona vesztette életét.

A kambodzsai kormány kész elfogni és nemzetközi bíróság elé állítani Pol Potot - közölte Hun Sen kormányfő, miután az ABC amerikai tévéállomás videón dokumentálta: a hírhedt diktátor még él.

Tizenkilenc magyar ökoszervezet levélben szólította fel Horn Gyulát, hogy ne egyezzen meg peren kívül Vladimír Meciarral Bősről, hanem képviselje a hágai per következetes végigvitelét. A magyar és a szlovák kormányfő a tervek szerint augusztus 15-én folytat megbeszéléseket. A hágai per magyar képviselője, Szénási György azonban a Magyar Hírlapnak elmondta: nem tud magyar- szlovák különalkuról.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen véleménynyilvánító népszavazást tartottak arról, épüljön-e környezetkímélő technológiával működő, veszélyes hulladékot megsemmisítő üzem a település határában. A szavazók 65 százaléka a mű megépítése mellett voksolt.

A környezetvédelmi minisztériumban most dolgozzák ki a környezetterhelési díj tervezetét - a hazai környezetszennyezők tehát a termékdíj, az igénybevételi járulék, a betétdíj és a környezetvédelmi bírság mellett hamarosan újabb fogalommal is megismerkedhetnek.

Budapestre jut a közlekedési eredetű légszennyezés 25 százaléka, jóllehet a város kiterjedése az ország területének mindössze fél százaléka. Ezen belül is a legszennyezettebb a Nagykörút és a Duna által határolt rész, ami a város összterületének öt százaléka.

Műemlékké nyilvánítják a budapesti millenniumi földalatti vasút 1896-ban épült első szakaszának állomásait, valamint a Vidám Park több épületét.

Brit kormányadatok szerint az Északi-tenger tavaly 5 százalékkal több olajtól lett szennyezettebb 1995-höz képest - mintegy 9600 tonna olaj került a vizébe. Brit környezetvédők szerint nagyon gyenge a szennyező olajfúró tornyok hatósági ellenőrzése, ráadásul a nagy cégek szerintük kozmetikázzák a szennyeződések adatait.

Hihetetlen mennyiségű szemetet hagynak maguk után világszerte a turisták. A Himalájába például külön tisztító expedíciókat indítanak, hogy a hegyeket megtisztítsák a hegymászók által szétszórt hulladékoktól.

Az ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460. Drótposta: szolgak @okosz.zpok.hu.

Figyelmébe ajánljuk