Politikai hírek

  • 1997. augusztus 14.

Belpol

Észak- és Dél-Korea: béketárgyalások
Békeszerződés előkészítésének szándékával ültek tárgyalóasztalhoz Észak- és Dél-Korea képviselői Kína és az Egyesült Államok megbízottainak részvételével New Yorkban: a két Korea között 1950-53-ban lezajlott háború után kíván Phenjan és Szöul békeszerződést kötni. A felek egyetértettek abban, hogy heteken belül hivatalos béketárgyalások kezdődhetnek. Az észak-koreai küldöttség azt kérte, hogy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok kivonása is szerepeljen a napirenden, ettől azonban az amerikaiak elzárkóztak. Nem tárgyaltak az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti békeszerződés lehetőségéről sem, mert ez utóbbi mind Dél-Korea, mind Washington számára elfogadhatatlan. A svájci külügyminisztérium által nemrégen közzétett jelentés szerint egyébként az éhínség sújtotta északon a helyzet rosszabb, mint az 1980-as években Etiópiában volt.

Református Világtalálkozó Debrecenben Meg kell vizsgálni azt a kérdést, hogy mit tehetnének az egyházak a kapitalizmus ellen és mellett - hangzott el többek között a Református Világszövetség Debrecenben megtartott 23. nagygyűlésén, amelyet a katolikus egyház vezetője is megáldott. A konferenciát levélben köszöntötte a magyar Országgyűlés elnöke is. A Törjétek össze az igazságtalanság bilincseit! című konferencián Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kijelentette: a református egyháznak "az ezredvégi elbizonytalanodásban a református hit hiteles megélésére" kell buzdítani. A találkozó többi felszólalói a korlátlan szabadverseny, az erőszak, a társadalmi és gazdasági igazságtalanságok, a nyomor és az éhezés ellen emeltek szót.

Amerikai közvetítés a Közel-Keleten Izrael enyhített több ciszjordániai város zárlatán néhány órával azt megelőzően, hogy Izraelbe érkezett az amerikai elnök különmegbízottja, Dennis Ross, aki megkísérli újraéleszteni az izraeli-palesztin együttműködést a néhány nappal ezelőtti jeruzsálemi piactéri robbantás után. Arafat palesztin elnök elzárkózott annak az izraeli követelésnek a teljesítésétől, hogy a palesztinok tartóztassák le a Hamasz és az Iszlám Dzsihád nevű terrorista szervezetek aktivistáit. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint egyébként azonosították az egyik merénylőt. Amerikai bejelentés szerint még a hónap folyamán a térségbe látogat az amerikai külügyminiszter is.

Luxemburg liberalizál Hollandia után a jövőben Luxemburg is enyhébben fog eljárni a könnyű drogok használóival szemben. A nagyhercegség a cannabis birtoklását már csak pénzbüntetéssel sújtaná, nem börtönnel, a heroinfüggők számára pedig bevezetnék a Hollandiában is bevált metadon-kúrát. Marc Fischbach igazságügyminiszter kijelentette, hogy a drogfüggőket betegekként kell kezelni, nem bűnözőkként. A luxemburgi politikus - aki törvénytervezetét a belügyminiszterrel együtt nyújtotta be - elismerte, hogy a metadon-program alkalmazása csökkentette a droghalottak számát. Luxemburgban mintegy kétezer ember él kábítószeres függőségben, ez az Európai Unió országai közül a legmagasabb arány.

Horn a bérekről és nyugdíjakról Az infláció mértékével megegyezően növekednek a bérek és a nyugdíjak - jelentette be Horn Gyula miniszterelnök a rádiónak adott interjújában, hozzátéve, hogy a jelenleg kormányzó koalíció győzelmét valószínűsíti az 1998-as választásokon. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az egy főre jutó bruttó hazai összterméknek csak 37 százalékát éri el hazánk az Európai Unió átlagához képest, és ezt a különbséget mielőbb fel kell számolni. Hozzátette: ezt segíti elő Magyarország NATO- és EU-csatlakozása is. A kormányfő kiállt a stratégiai vállalatok sokat bírált privatizációja mellett, kijelentve, hogy az ebből származó bevétel nélkül csak különadó kivetésével lehetett volna megoldani az energiaipar korszerűsítését. Horn a közelgő szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt kijelentette: bár sok a feszültség a két ország viszonyában, több kérdésről - így például a hágai döntés után a Dunáról - fel kell újítani a tárgyalásokat.

Nem áll össze a KDNP-frakció Nem koronázta siker Semjén Zsolt, az Isépy-Latorcai-Surján-vonalat képviselő volt KDNP-elnökjelölt kísérletét, hogy a pártból és a frakcióból történt kizárások kölcsönös érvénytelenítésével sikerüljön újjáéleszteni a két hete megszűnt pártfrakciót. Semjén találkozót kezdeményezett Giczy György pártelnökkel, és azt kívánta elérni: ezentúl Giczy pozsonyi nyilatkozata legyen mérvadó a párt hivatalos politikai irányvonalát illetően; a pártelnök ebben a nyilatkozatában elhatárolódott a szélsőségektől. Giczy a tárgyalást követően kijelentette: egy nem létező frakció nem veheti vissza kizárt tagjait, a pártból való kizárások érvénytelenítésére pedig csakis a választmány hivatott. A KDNP Heves megyei szervezete egyébként bírósághoz fordul, mert a párt etikai bizottsága annak ellenére nem zárta ki Giczyt a pártból, hogy az alapszabály a frakciót elhagyó képviselőre nézve ezt kötelezővé teszi.

Szakszervezetek: nincs megegyezés A Munkástanácsok felmondta a korábban általa aláírt munkavállalói képviseleti szándéknyilatkozatot, amely a társadalombiztosítási önkormányzatok mandátumainak elosztására vonatkozott; ezzel meghiúsult a munkavállalói konföderációk politikai megállapodása. A Munkástanácsok az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte a szándéknyilatkozat aláírását megelőző mandátumelosztás során a jogegyenlőség elve sérült azzal, hogy nem az 1993-as tb-választásokon elért eredmény, hanem az 1995-ös üzemi tanácsi választások utólagos hitelesítése alapján osztoznak a szakszervezetek a mandátumokon. Palkovics Imre, a Munkástanácsok delegációvezetője úgy véli: még ma sincs hivatalos végeredménye az utóbbi választásoknak. A tárgyalások többi résztvevője bizottságot alakított, hogy mindannyiuk számára kedvező megállapodás szülessen.

Románia: gyárbezárások Hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki a román kormány azon döntése, hogy az ország legtöbb veszteséget termelő 17 nagyvállalatát azonnali hatállyal bezárják. A többségükben elavult berendezésekkel és nagy kapacitástöbblettel rendelkező kőolaj-finomítókban mintegy 30 ezer ember dolgozott. A vállalatok összvesztesége meghaladta a 300 millió dollárt. A tüntetések, útlezárások, szakszervezeti tárgyalási szándékok és a kormány lemondását követelő hangok ellenére Ciorbea kormányfő többször kijelentette: a kormány nem áll el szándékától, mert a vállalatok további finanszírozása lehetetlenné tenné az ország gazdasági felzárkózását. Az Állami Vagyonalap országos elnöke mindehhez hozzátette: a mostani bezárásokat további több száz cég felszámolása, illetve magánosítása követi majd. Az elbocsátott dolgozók fejenként 4-12 millió lejes végkielégítést fognak kapni.

Majtényi: nyilvánosak a dolgozatok "A tudományos alkotások megismerhetőségét, ha a szerző országosan ismert közszereplő vagy politikus, biztosítani kell" - áll az adatvédelmi biztos ajánlásában, amelyet két újságíró beadványa nyomán hozott nyilvánosságra. Majtényi László hangsúlyozta: csak azok a dokumentumok lehetnek titkosak, illetve nem nyilvánosak, amelyeket illetékes szervek vagy személyek ilyenné nyilvánítottak. A biztoshoz érkezett beadványokban az újságírók azt sérelmezték, hogy meggátolták őket Torgyán József és Horn Gyula doktori, illetve kandidátusi disszertációjának megtekintésében. Majtényi ajánlásában emlékeztetett, hogy mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismerésére. Torgyán egyébként 1954-ben írt dolgozata a második világháború utáni békeszerződésről szól, Horn 1977-es disszertációjában pedig Jugoszlávia gazdaságát elemzi.

Karadzicot félreállítják? Belgrádban tárgyalt az amerikai kormány megbízásából Richard Holbrooke, akinek korábban döntő szerepe volt a daytoni békemegállapodás tető alá hozásában. Milosevic elnökkel folytatott tárgyalásai után a közvetítő kijelentette: Belgrád nem számíthat a gazdasági szankciók feloldására, amíg a háborús bűnösök nem jelennek meg a hágai nemzetközi bíróság előtt. Holbrooke Momcilo Krajisniktól, a boszniai elnökség szerb tagjától ígéretet kapott arra, hogy eltávolítják a hatalomból a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzicot. Az SFOR alakulatai átkutatták a boszniai szerb különleges rendőri alakulatok laktanyáit, és elkezdték ellenőrzésük alá vonni a Karadzic magánhadseregének tartott alakulatokat. A különmegbízott találkozott a szerb ellenzék képviselőivel is, és kijelentette, hogy hiba lenne, ha bojkottálnák a közelgő parlamenti és elnökválasztásokat. (Lásd még: 20. oldal.)

Több tízezren vettek részt Hirosimában az atombomba ledobásának 52. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A japán miniszterelnök beszédében ismét felszólított valamennyi atomfegyver felszámolására.

23,5 százalékkal emelkedik 1998-tól a hivatásos katonák illetménye - jelentette be a honvédelmi miniszter. Keleti György arról is beszélt, hogy ősszel elkészül az a koncepció, amelynek alapján hivatásos hadsereget hoznak létre; így nyolc-tíz év múlva megszűnhet a hadkötelezettség.

A dél-koreai KAL légitársaság utasszállító gépe szerdára virradóra lezuhant a csendes-óceáni Guam szigetén. A katasztrófa következtében a gépen tartózkodó 254 személy közül 224-en haltak meg. A szerencsétlenség okait amerikai szakértőcsoport vizsgálja.

Orosz katonai gép repült át az Egyesült Államok felett, és fotókat készített amerikai katonai létesítményekről. Egy megállapodás értelmében az amerikai légierő hasonló repülést végezhet rövidesen Oroszország felett.

Az orosz nukleáris haderő a pénzhiány, azaz a figyelőrendszer elavultsága miatt állandó riadókészültségben van - derül ki egy tanulmányból. A riadókészültség azt jelenti, hogy egy esetleges támadás során nem várják meg a becsapódást, hanem azonnal visszalőnek.

Kivonult az utolsó olasz katona Albániából, s ezzel véget ért a Napkelte nevű hadművelet, amelyet az albániai zavargások kirobbanása után a segélyszállítmányok biztonságos célba juttatása érdekében indítottak.

Értetlenségének adott hangot a tavaszi traktoros útblokádokról ismert Metész több vezetője amiatt, hogy a szervezet elnöke, Kósa Gyula bejelentette: az ópusztaszeri próbavoksoláson a szervezet miniszterelnök-jelöltjeként indul. A Metész közvetlenül nem politizál - hangoztatták.

Üzletileg sikeresnek mondható az idei magyarországi Formula-1-es futam: a mintegy 1,9 milliárd forintba kerülő verseny nullszaldós lett - nyilatkozta Berényi János, a Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatója.

Sikeresen összekapcsolódott a Mir űrállomással a Szojuz űrhajó, amelynek legénysége kijavítja a korábbi ütközés során megsérült napelemeket és helyreállítja az űrállomás energiaellátását.

Kínai tudósoknak sikerült klónozni egy óriáspandagént, ami reményt ad arra, hogy az eljárással elejét vehetik e veszélyeztetett faj bizonyos betegségeinek kialakulását. A fekete-fehér bundájú óriáspanda génjét Csengtu állatkertjének tudósai a szecsuáni egyetem biológiai tanszékével együttműködve másolták le.

A somlói vár felújítását a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium 15 millió forinttal támogatja - jelentette be Baja Ferenc miniszter. A vár az 1200-as években épült, és mára életveszélyessé vált. A megmentésére létrehozott alapítvány vezetője szerint az építmény rendbehozatalához 60 millió forintra lenne szükség.

A P+R rendszer Budapesten napjainkig nem vált be. A fővárosba érkezők közül ugyanis csak nagyon kevesen hagyják az autójukat a peremkerületek tömegközlekedési csomópontjainál kialakított parkolókban.

Mintegy 35 ezer liter olaj ömlött a tengerbe szombatra virradóra Jokoszuka japán kikötővárosnál az Independence amerikai repülőgép-hordozóról. A baleset a személyzet hibájából történt: a fenékvíz helyett véletlenül az olajat engedték a tengerbe.

Igennel szavaztak a kengyeliek múlt vasárnap a hulladékégető megépítésére. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen a szavazók közel hetven százaléka a hulladékmegsemmisítő mű felépítése mellett voksolt, így a beruházás várhatóan szeptemberben megkezdődik.

Az ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460. Drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.