Politikai hírek

  • 1998. március 26.

Belpol

Kosovo: választás, megegyezés, tüntetés
A szerb kormány küldöttsége és a kosovói albánok legbefolyásosabb pártja, a Kosovo Demokratikus Ligája (LDK) képviselői hétfőn megállapodtak, hogy az albán tanulók - többéves kimaradás és illegális oktatás után - fokozatosan visszatérnek az állami iskolarendszerbe. A mintegy tizenötezernyi - magukat kosovói szerb egyetemistáknak nevező - pristinai tüntető a hír hallatán Slobodan Milosevic jugoszláv elnököt "árulással" vádolta. Vasárnap a kosovói albánok - a csupán Albánia által elismert - Kosovo Köztársaságában parlamenti és elnökválasztásokat tartottak, megdöbbentően magas, (kosovói források szerint) hetven százalék feletti részvételi aránnyal és komolyabb incidensek nélkül. Lapzártakor eredményekről még nem tudni, de meglepetésre nem kell számítani: a jelentős pártok közül csak a LDK nem bojkottálta a választásokat, az elnökjelöltek pedig Ibrahim Rugova - a jelenlegi elnök (képünkön) - kivételével sorra visszaléptek: a kosovói albán politikusok egy része úgy vélte, hogy a Szerbia déli tartományában uralkodó kiélezett helyzet és a rendőri erőszak miatt nem tarthatók meg a választások. Strobe Talbott amerikai külügyminiszter-helyettes kijelentette: a jugoszláv államiság sorsa múlik azon, hogy képes lesz-e Szerbia biztosítani az albánok autonómiáját és emberi jogait.

Gál: szűkítendő hatáskörök 505 törvényt és 454 határozatot fogadott el az Országgyűlés az elmúlt négy évben; a ciklus alatt 13 politikai vitanapot rendeztek az Országgyűlésben - számolt be Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke a parlament elmúlt négy évének munkájáról. A házelnök kiemelte: teret kapott a parlament ellenőrző szerepe is az azonnali kérdések bevezetésével és a vizsgálóbizottságok működtetésével (bár mindössze három bizottsági jelentés készült el). A jövőben "bizonyos hatásköri szűkítéseket" tartana Gál célszerűnek az Országgyűlés munkájában. Mint kifejtette: a kormánnyal való jobb munkamegosztás révén lehetne erre módot találni, és így kevesebb, a parlamentnek beszámolni köteles intézményre volna szükség. Gál szerint szűkíteni kellene a képviselői önálló indítványokat is, például úgy, hogy csak frakciója ellenjegyzésével kezdeményezhessen törvényjavaslatot egy képviselő.

Szlovák panasz az EU-nál Az Európai Parlamenthez és az Európai Unió szlovákiai nagyköveteihez fordul a Szlovák Nemzeti Párt a magyar parlament döntése miatt, amely nem teszi lehetővé a kisebbségek parlamenti képviseletét. Ján Slota, a párt elnöke szerint Magyarország a kisebbségek felszámolására törekszik. Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekben illetékes államtitkára kijelentette: Szlovákiának nincs jogalapja kritikával illetni a magyarországi döntést. Eközben két újabb szlovákiai magyar igazgatót váltottak le: a bátorkeszi és a búcsi iskola diákjai nem vették át a csak szlovák nyelven kiállított félévi bizonyítványaikat; ezért nem tehetők közvetlenül felelőssé az igazgatók, de hibát követtek el, amikor az ügyet nem jelentették - indokolta döntését az elbocsátást elrendelő hivatal. A Meciar-kabinet közoktatásitörvény-módosítása értelmében bármely iskolaigazgató indoklás és az iskolatanács véleményének kikérése nélkül visszahívható.

Jelcin menesztette kormányát Menesztette kormányát Borisz Jelcin orosz államfő; a miniszterelnöki teendőket ő maga vette át. A kormánytagok - Anatolij Csubajsz első miniszterelnök-helyettes és Anatolij Kulikov miniszterelnök-helyettes kivételével - az új kabinet kinevezéséig ideiglenesen tovább folytatják munkájukat. Az orosz külügyminisztériumban hétfőn még csak annyit közöltek, hogy az orosz külpolitikában nem várhatók változások. Jelcin korábban január elsejéig szabott határidőt kormányának a közalkalmazottak bérelmaradásának rendezésére, de ezt a feladatot nem tudta teljesíteni a kabinet. Az államfő februárban egy miniszterelnök-helyettest és két minisztert leváltott. Az utóbbi hetekben ismét jelentős ütemben nőni kezdtek a költségvetés béradósságai, s nem kizárt, hogy ez késztette Jelcint az egész kormány leváltására.

Szekeres-ügy: okirat-hamisítás? A Narancs értesülése szerint közokirat- és magánokirat-hamisítás bűntettének alapos gyanúja miatt az V. Kerületi Rendőrkapitányságon január 22-én feljelentették Szekeres Imre MSZP-frakcióvezető (képünkön) feleségét, Vásárhelyi Katalint. Lapunk úgy tudja, hogy az ügy hátterében a Hostel Marco Polo nevű fővárosi ifjúsági szálló körüli birtokháborítási eset áll, amelyről az Élet és Irodalom múlt heti számában jelent meg hosszabb írás. A feljelentést az a Molnár házaspár tette meg, amelyet Szekeres és felesége - szerintük - jogi eszközökkel (manipulált szerződéssel) és nyomásgyakorlással próbált rávenni arra, hogy szálljanak ki a Nyár utcai ifjúsági szálló hasznosításából. Mint megtudtuk, a február 23-i rendőrségi határozat értelmében az V. Kerületi Rendőrkapitányság nem talált okot arra, hogy a nyomozást megindítsa. A rendőrségi indoklás ellen Molnárék március 5-én panaszt nyújtottak be az V., VIII., XIII. Kerületi Ügyészségen. Lapunk még február 23. előtt megpróbált információkat szerezni a feljelentésről, az V. Kerületi Rendőrkapitányság illetékese azonban "az ügy természetére" való tekintettel elzárkózott attól, hogy a "327/98-as bűnügyről" nyilatkozzon. A Hostel Marco Polo ügyében lapunk természetesen szerette volna megismerni Vásárhelyi Katalin álláspontját is, így február 15-én elfaxoltuk az általunk feltárt tények összefoglalását. Szekeres Imre felesége azonban a mai napig nem kereste meg szerkesztőségünket.

Újabb merénylet Torgyán ellen A kisgazdák székházánál megtalált bomba hatástalanítása után néhány nappal bomba robbant a kisgazda pártelnök lakásánál; személyi sérülés nem történt. A MIÉP elnöke, Csurka István a Reichstag felgyújtásával állította párhuzamba a támadást, és azt mondta: "Egy ilyen akció annak áll érdekében, aki a címlapokra kerül." Lányi Zsolt, az FKgP szóvivője "gusztustalannak" nevezte Csurka állításait. Torgyán szerint az FKgP által kilátásba helyezett felelősségre vonás politikai félelmet keltett "bizonyos politikai erőkben", de az FKgP-t nem lehet megfélemlíteni - tette hozzá. A parlamenti pártok és a kormányzat is elítélte a kisgazdaelnök elleni támadást, Torgyán szerint azonban nem eléggé; ezzel - Torgyán szerint - szinte biztatták a merénylet elkövetőit.

Abortuszügy: jogszerűtlen döntés? Vihart kavart a Bajai Városi Bíróság minapi döntése, amellyel a testület megtagadta egy 13 éves kislánytól, P. K.-tól, hogy - bár érvényes, az abortuszt engedélyező határozat van birtokában - magzatát elvetesse. A bíróság úgy ítélte meg: a méhmagzat élethez való joga erősebb, mint a leendő anya önrendelkezési joga. (Ez a döntés ellentétben áll az abortuszt szabályozó, jelenleg hatályban lévő törvénnyel.) A perben a "felperes" maga a magzat volt, akit egy magzatvédő civil szervezet, az Alfa Szövetség feljelentésére egy gyámhatóságtól kirendelt ügygondnok képviselt. Az ügy előzménye, hogy a kislány, amikor tudomást szerzett terhességéről, felkereste a bajai kórházat, terhességmegszakítást kérve; a kórház családvédelmi szolgálatának munkatársa P. K.-t faluja plébánosához küldte, valószínűleg tőle értesült az Alfa Szövetség a tervezett abortuszról. A Népjóléti Minisztérium főosztályvezetője úgy nyilatkozott: tisztázni kívánják, hogy a gyámhatóság hol követett el hibát; egyúttal megoldást keresnek arra, hogy az abortuszt hogyan lehetne elvégezni. A bírósági döntés nyomán az UNICEF és a Habeas Corpus Munkacsoport is azzal érvelt: a bíróság tévesen állítja szembe az anya önrendelkezési jogával a magzat élethez való jogát, mert ilyet a magyar jog nem ismer. (Lásd még: 47. odal.)

A Generali kárpótol Az olasz Generali Biztosító megnyitja archívumát a második világháború alatt elhurcolt zsidók biztosításait kutató bizottság előtt - jelentette be a cég szóvivője szombaton. A Generali azt követően döntött a dokumentumok titkosításának feloldásáról, hogy az Amerikai Biztosítók Szövetsége megfenyegette: ellenkező esetben bojkottálják a cég kaliforniai tevékenységét. A Holocaust alatt elhurcolt személyek biztosításait egyébként 150 milliárd dollár értékűre becsülik, ennek körülbelül 25-30 százalékát teszik ki a Kelet-Európában kötött szerződések. A Generali egy Izraellel tavaly decemberben kötött szerződés alapján 12 millió dolláros kompenzációt hajlandó szétosztani a biztosításukat igazolni képes túlélők és örökösök között. Az elmúlt héten mintegy kétszázan jelentkeztek az áldozatok érdekeit képviselő izraeli ügyvédi iroda magyarországi képviselőjének egy, a Népszabadságban feladott hirdetésére.

Cook-Netanjahu: feszültség Lemondta a díszvacsorát és nem nyújtott kezet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Robin Cook brit külügyminiszternek (képünkön), aki az Európai Unió nevében látogatott a Közel-Keletre, hogy közvetítsen az izraeliek és a palesztinok között. Az izraeli kormányfő viselkedésének oka, hogy Cook hivatalos izraeli kíséret nélkül látogatott el a Har Homában épülő zsidó telepre, és ott több palesztin személyiséggel találkozott. Az izraeli vezetés korábban azzal fenyegetőzött, hogy kizárják az EU-t a közel-keleti békefolyamatból, ha Cook felkeresi a kelet-jeruzsálemi telepet. Netanjahu Cook Har Homa-i látogatása után kijelentette: senki sem kérdőjelezheti meg Izrael Jeruzsálem feletti szuverenitását, amire Cook az izraeli televízió szerint azt válaszolta, hogy Izraelnek nincs joga Kelet-Jeruzsálemben építkezni. Tony Blair brit miniszterelnök hangsúlyozta: Cook az EU határozata alapján látogatott Har Homába. A Har Homa-i építkezés felfüggesztését követelő határozatot az ENSZ múlt kedden szavazta meg. Egy friss közvélemény-kutatás szerint egyébként az izraeliek 49 százaléka a kormány álláspontja ellenére helyeselné, hogy Izrael kivonuljon Ciszjordánia 13 százalékáról, 42 százalékuk viszont ellenzi ezt.

Morze

Máté László volt MSZP-alelnök érdekeltségi körébe tartozik az a részvénytársaság, amelytől berendezéseket bérelnek a titkosszolgálatok; a mobiltelefon-szolgáltatók ezekkel a berendezésekkel technikailag képesek lesznek a mobiltelefonok lehallgatására - állította cikkében a Napi Magyarország. A lap szerint, mivel az állam finanszírozza a bérletet, a mobilt nem használók is megfizetik a mobilok lehallgathatóságát - egy magáncégnek; a költségvetésben az erre elkülönített összeg 2,3 milliárd forint.

Elutasította a román törvényhozás felsőháza a kétnyelvű feliratokat és az anyanyelv szabad használatát bizosító sürgősségi kormányrendeletet, annak ellenére, hogy a javaslat vitája során a honatyák minden paragrafust támogattak. A sürgősségi kormányrendelet értelmében kétnyelvű névtáblákat használhattak volna mindazokban a helységekben, ahol a kisebbség részaránya eléri a 20 százalékot, bevezethették volna az anyanyelvhasználatot a tanácsüléseken ott, ahol a tanácsosok egyharmada kisebbségi, és megkövetelhették volna a közalkalmazottaktól a kisebbségek nyelvének ismeretét.

Csalódottságot kelt az egyház második világháborús magatartásáról kiadott vatikáni állásfoglalás, amiért a Vatikán nem ismerte el felelősségét a zsidó nép évszázadokon át tartó üldözésében - állapította meg az európai rabbik Prágában összeült konferenciája. Záróközleményükben ugyanakkor a jó irányban tett első lépésként értékelték a Szentszék állásfoglalását.

30 millió dollárt utalt ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a nemzetközi Csernobil-alapból az 1986-ban felrobbant ukrán atomerőmű reaktorát borító betonszarkofág javítására, a szivárgás megszüntetésére. Az EBRD kezeli a Csernobil-alapba eddig 18 ország és az Európai Unió által ígért, összesen 387 millió dollárt.

Érvénytelen a halálbüntetés visszaállítása érdekében kezdeményezett népszavazási aláírás-gyűjtési akció - határozott az Országos Választási Bizottság. Az aláírásgyűjtést még 1994-ben kezdeményezte Tóth Tamás sárszentmihályi polgármester, akinek 25 éves fiát 1992-ben gyilkolta meg két férfi. A büntetett előéletű férfiaknak két másik gyilkosság miatt is felelniük kellett a bíróság előtt. Az ítéletük húsz év fegyház, 2014-ben szabadulnak. Tóth Tamás az Alkotmánybírósághoz fordul.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.