Politikai hírek

  • 1998. április 16.

Belpol

Mobillehallgatás: Nikolits nem nyilatkozott
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága az adatvédelmi biztoshoz fordult, mert Nikolits István, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter meghívásuk ellenére nem jelent meg a testület múlt heti ülésén. A testület többségi szavazással kialakított álláspontjában az alkotmánnyal és az adatvédelmi törvénnyel ellentétesnek ítélte a miniszter magatartását. A bizottság összehívását ellenzéki képviselők kezdeményezték, mert továbbra sem tisztázott: lehallgathatók-e a mobiltelefonok, és nem tudni, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálat által bérelt lehallgató berendezések milyen úton kerültek a szervekhez. Nikolits többször utalt arra, hogy a testület februári ülésén részletesen válaszolt a képviselők kérdéseire, ezért maradt most távol. A bizottsági többség azonban úgy ítélte meg, hogy a miniszter legutóbbi látogatásakor nem kaptak kielégítő választ kérdéseikre. A kormány rövidesen dönt arról a rendelettervezetről, ami egyéves türelmi idő leteltével kötelezi majd a telefontársaságokat a mobiltelefonok lehallgathatóvá tételét biztosító műszaki fejlesztések elvégzésére.

Hajdúság: sztrájk, elbocsátásokkal Pénteken reggel figyelmeztető sztrájkot tartottak a Hajdúsági Sütödék Rt. boltjaiban és irodaházában, este nyolc és tíz között pedig szünetelt a kenyérsütés a cég pékségeiben. A dolgozók 23 százalékos béremelést és azt követelték, hogy a 13. havi bérfizetést is rögzítsék a kollektív szerződésben. Bár a cég vezetője a sztrájk jogszerűtlenségének megállapítását kérte a Munkaügyi Bíróságtól, az jogosnak ítélte a figyelmeztető munkabeszüntetést. A sztrájk bejelentésének napján, múlt pénteken azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátottak húsz dolgozót, köztük a tizenöt tagú sztrájkbizottság minden tagját. A szakszervezet szerint a sztrájkbejelentés ideje alatt törvénytelenül mondták fel a kollektív szerződést. Szakács Tamás elnök-vezérigazgató cáfolta, hogy a felmondásoknak köze lenne a sztrájkhoz; mint mondta: a cég átalakítását és a szerződések felmondását gazdasági okok indokolják. A Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint a szakszervezeti jogok megsértése tárgyában a Hajdú-Bihar Megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzést kezdett a Hajdúsági Sütödék Rt.-nél, és ha a munkaadót a szakszervezeti jogok megsértésében vétkesnek találják, úgy hárommillió forintos bírsággal sújthatják.

Oroszország: Kirijenko nem kapott bizalmat Nem szavazott bizalmat az orosz törvényhozás kommunista többségű alsóháza Jelcin elnök miniszterelnök-jelöltjének, Szergej Kirijenko jelenlegi ügyvezető miniszterelnöknek. A liberális Jabloko tömörülés nem vett részt a szavazáson. Jelcin elnök még kétszer terjesztheti a parlament elé Kirijenko nevét, azután más jelöltet kell javasolnia. Jelcin elnök a szavazás után cáfolta, hogy a törvényhozás feloszlatásával és előrehozott választások kiírásával fenyegetőzött arra az esetre, ha a parlament nem szavaz bizalmat jelöltjének. Lettország engedett az orosz kisebbség ügyében, miután Moszkva gazdasági megtorló intézkedéseket léptetett életbe a balti állammal szemben, hogy elérje: adja meg az állampolgárságot a területén élő több százezer orosz nemzetiségű lakosnak. Közben Oroszország-szerte több százezres tömegtüntetéseken követelték az orosz polgárok, hogy fizessék ki elmaradt bérüket, és javítsanak életkörülményeiken.

Vízlépcső: aláírásgyűjtés Az Együtt Magyarországért Unió (EMU) a hét elejéig mintegy ötezer aláírást gyűjtött össze azt követően, hogy az Országos Választási Bizottság úgy döntött: kiírható a véleménynyilvánító referendum arról, hogy épüljön-e vízlépcső a Duna magyarországi szakaszán. Az EMU aláírásgyűjtő kezdeményezéséhez Lányi Zsolt, az FKgP alelnöke pártja segítségét ajánlotta fel, és a KDNP is levélben biztosította támogatásáról a kezdeményezést. Hegyi Gyula szocialista politikus szerint viszont az is kérdéses, hogy csatlakozik-e kétszázezer ember "ehhez a nem nagy horderejű ügyhöz", hiszen a Dunán már harminckét hasonló létesítmény üzemel, "még sincs körülöttük ekkora felhajtás". Az MDF szerint "nem célszerű" a választási kampány alatt aláírásokat gyűjteni; a Fidesz és az MDNP pedig az EMU kezdeményezésére összehívott rendezvényen nem képviseltette magát.

Románia: megalakult az új kormány Radu Vasile új román kormányfő kétnapos egyeztetés után kijelölte kormányának tagjait. A Ciorbea-kormányból távozott Demokrata Párt (DP) - amelynek támogatottsága a választások óta tizennégy százalékkal nőtt - most is hat tárcát kapott, köztük az ipari és kereskedelmi minisztériumot, amit már az előző kormányban is meg akartak szerezni. A gazdaságilag legfontosabb tárcák élén azonban továbbra is parasztpárti politikusok állnak. A kormányfőtitkári posztról viszont lemondott a Parasztpárt a Nemzeti Liberálisok javára, így a Parasztpárt befolyása csökkent az új kormányban. Az RMDSZ Vasile kabinetjében is két minisztériumot vezet: Tokay György változatlanul a kisebbségügyi tárca vezetője, Bárányi Ferenc pedig az Egészségügyi Minisztérium irányítását veszi át. Birtalan Ákos, a Ciorbea-kormány idegenforgalmi minisztere nem kívánt részt venni az új kabinet munkájában.

Választás ´98: roma jelöltek A kereszténydemokraták kivételével valamennyi parlamenti párt indít roma jelöltet is a májusi országgyűlési választásokon - jelentette a Roma Sajtóközpont. Közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnik: listán mindössze a kisgazdák roma jelöltjének van esélye a Parlamentbe kerülésre. A két kormánypárt egy-egy jelöltet állított. Az MSZP az országos lista 105., az SZDSZ - melynek 1990 óta mindkét parlamenti ciklusban volt cigány képviselője - 41. helyén indítja jelöltjét. Ugyancsak egy jelöltet állított a Fidesz budapesti listája 26. helyén. A Magyar Demokrata Fórum három országos listás helyet tart fenn roma jelölteknek. A Magyar Demokrata Néppárt két cigány jelöltjét egyéni körzetekben indítja.

Egyházfinanszírozás: ellentétek A Katolikus Püspöki Kar a Vatikán és a magyar kormányzat képviselőiből álló vegyes bizottság létrehozását javasolja, mert a püspöki kar szerint az egyházfinanszírozási törvénycsomag egyes kitételei a szentszéki megállapodással ellentétesek. A katolikusok többek között az egyházi felsőoktatási intézmények finanszírozását, az ingatlanrendezés pénzügyi kereteit és az egyszázalékos adófelajánlás rendszerét tartják aggályosnak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben tudatta: összeállítást készített azokról a törvényi rendelkezésekről, amelyek ellentétesek az Apostoli Szentszék és a Magyar Köztársaság között létrejött megállapodással, vagy nem tükrözik annak tartalmát. Seregély István egri érsek, a püspöki kar elnöke a dokumentumot átadta az apostoli nunciusnak. A magyarországi katolikus egyház aggályosnak tartja a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és kevésnek tartja az egyházi ingatlanok kiváltására szánt keretet. Horn Gyula tárgyalásokat kezdeményezett a történelmi egyházak vezetőivel.

Morze

Másodszor is megszüntette a nyomozást a rendőrség a Vásárhelyi Katalin, Szekeres Imre MSZP-s frakcióvezető felesége ellen közokirat- és magánokirat-hamisítás miatt tett feljelentés ügyében. Molnárné Papp Judit, aki a Marco Polo Youth Hostel üzemeltetése körüli jogvitával kapcsolatban tett feljelentést, az első nyomozásmegtagadás ellen panasszal élt. Az ügyészség pótnyomozást rendelt el, ami után a rendőrség ismét megszüntette az eljárást. A Fővárosi Bíróságon folyamatban van az a per, amelyet a Marco Polo üzemeltetésére kötött szerződés megtámadására indítottak.

Az Egri Cigány Kisebbségi Önkormányzat feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához fordult, mert rasszista, romaellenes röplapokra bukkantak. Az iroda ügyvédje közösség elleni izgatás, valamint a hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt tett feljelentést az irományok eddig ismeretlen szerzőjével szemben.

Oroszország japán javaslat alapján szennyezőgáz-kibocsátási kvótát ad el Japánnak. A decemberi kiotói környezetvédelmi értekezleten Japán vállalta, hogy a hat gázféleség kibocsátását hat százalékkal mérsékli, de csak más országok kvótáinak felvásárlásával tudja teljesíteni ezt a célt.

Az MTV főmunkatársi rangban foglalkoztatja ismét nemrég menesztett elnökét, Peták Istvánt. Lapértesülések szerint a korábban a közpénzekkel való rossz gazdálkodás és törvénysértések miatt leváltott Peták nem kevés fizetést kap új beosztásában. Értesülések szerint stabilizálódott az MTV anyagi helyzete, és már csak néhány hónapos lemaradása van a kifizetésekben.

Próbapert indított a Munkaügyi Minisztérium Egyenlő Esélyek Titkársága egy cég ellen, amelyik álláshirdetésében kikötötte, hogy csak férfi munkaerőt vesz fel. Bár a szerződés szabadsága alapján a munkaadónak nem lehet előírni, hogy kivel kössön munkaszerződést, a titkárság célja, hogy a bíróság kimondja: alkotmány- és törvényellenes gyakorlatot folytatnak a hasonló hirdetéseket megjelentető cégek.

Radovan Karadzic nem Fehéroroszországban rejtőzködik - jelentette ki James Rubin amerikai külügyi szóvivő, de arról nem beszélt, hogy az Egyesült Államok szerint hol tartózkodik a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök. A brit külügyminisztérium felszólította Karadzicot, hogy jelentkezzen önként a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Nyilatkozatban figyelmeztette a brit belügyminiszter a Kelet-Európából érkező roma menedékkérőket: a brit hatóságok szinte biztosan el fogják utasítani folyamodványukat. A brit belbiztonsági szolgálatok szerint "nagy számban" keltek útra újabb kelet-európai roma menekültek. Nagy-Britanniába tavaly ősszel zömmel Szlovákiából és Csehországból érkeztek menekültek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.