Tartalom

MaNcs, X. évf. 16. szám, (1998.04.16.) (1998-04-16)

Egotrip

Egotrip

Seres László: Dekóder

A három férfi szemmel láthatóan elégedett. Ott vannak minden utcasarkon, elegánsak, magasak, sikeresek, még némi mosoly is bujkál ott, ahol a hatalomba kerülés előtt a szájszöglet volt. Még sok a tennivalójuk, de jó úton járnak. Tartják a jó irányt.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Bal kezemben piros tojás, jobb kezemben mobilfon - aztán megszakad a vonal, csak a foglalt jelzés. Várom, de nem hív vissza, teregetni kezdek: nedves vásznat a száraz vasra, mintha minden rendben lenne, térdnél kettészakadt farmernadrág, hónaljnál elrepedt póló.

Publicisztika

Publicisztika

Olvasóinkhoz, valamint TGM-höz

Az, amit a MaNcs-ban soha meg nem jelent, Vásárhelyi Katalin (Szekeres Imre MSZP-frakcióvezető felesége) egyik üzleti vállalkozásáról szóló cikkről és annak hányattatásairól (és ennek kapcsán a Magyar Narancs hányattatásairól) Eörsi István a Népszabadság 1998. március 27-i számában A sajtószabadság napján című írásában közölt, igaz.

Publicisztika

Todo Modo

Kezdjük azzal, hogy elkészült a magyar katolikus egyház választási körlevele, amiből a választópolgár megtudhatja, hogy kire illik szavazni, illetve mire, mert a püspökök visszafogott körlevelezők, nem az, hogy élből megírják, mi van, kinek ikszeljél, ha nem akarod, hogy feldugjanak neked egy pásztorbotot.

Belpol

Belpol

"Közös a célunk" (Somogyi Ferenc, a Külügyminisztérium integrációért felelős államtitkára)

Egy kis lépés nekik, egy nagy lépés az emberiség magyar részének: az Európai Unió megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Magyarországgal és még öt tagjelölttel. A Narancs leginkább azt próbálta megtudni a magyar tárgyalóküldöttség vezetőjétől, hogy sérül-e a magyar szuverenitás, hol tartunk a jogharmonizációval, és milyen parlamenti kontrollja lesz a folyamatnak.

Belpol

Kulturális hírek

Román képzőművészetA Budapest-Bukarest 2000 mottó jegyében március 27. és április 3.

Belpol

A Fradi eladása: Az amerikai barát

Gondolhatunk bármit a Fradiról, annyi biztos, hogy egy sportbefektető számára ez a legcsábítóbb csapat a magyar piacon. Milliók szurkolnak neki, jó reklámhordozó, nem kell a semmiből feltuningolni, mert ismert a nemzetközi piacon is. Szakértők szerint az FTC - sokak szerint egyetlenként - még pusztán a magyar futballpiacon is nyereséges vállalkozás lehet, ha pedig meg tud kapaszkodni a nemzetközi futballbizniszben, akkor komoly pénz hozható ki belőle.

Belpol

MNSZ kontra Mazsihisz: Szegény üldözöttek

"Gusztustalan fellépésnek" minősítette Szabó Albert, a Magyar Népjóléti Szövetség (MNSZ) vezetője a Narancsnak nyilatkozva a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) benyújtott azon kérését, hogy az OVB az MNSZ-t - amely a Mazsihisz szerint "fasiszta jellegű szervezet" -a "jogszabályok formális alkalmazásával" gátolja meg a parlamenti választásokon való indulásban. Az OVB-nek azonban ehhez nincs joga, mivel az MNSZ 40988-as számon, a budapesti Szép u. 5-ben lévő székhellyel törvényesen bejegyzett magyar párt, amely zászlajára egyébként a "Nemzeti egységet, jóléti társadalmat" jelszót tűzte. És hát így mindjárt más a helyzet, ugye.

Belpol

Javaslat a kettős állampolgárságról: Mögöttes szándék

A sajtóban először hivatalos MVSZ-javaslatként jelent meg az ügy, aztán kiderült, hogy egyszerű problémafelvetésről, társadalmi vitára való felszólításról van szó, lapzártakor talán már az egyéni írói munkásság részénél tartunk. Akárhogyan is, Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének elnöke nagyot dobott a langyos kampányelőbe, amikor kettős állampolgárságot javasolt a külhoni magyaroknak. Csak az nem derült ki, hogy konkrétan ki és milyen szempontok alapján kapna itten magyar állampolgárságot.

Külpol

Külpol

Az északír békeszerződés: A háború után fél hatkor

Azt a szerződést, amit múlt péntek délután írt alá a brit és az ír kormány tárgyalódelegációja a belfasti Stormont palotában, már megszületése pillanatában "történelminek" nyilvánította majdnem mindenki, aki arra járt. A pátoszból annyi volt, hogy még télire is jut belőle: Tony Blair angol miniszterelnök például valamikor csütörtökön, a végső diplomáciai csata előtt "a történelem súlyos kezét érezte a vállán nyugodni".

Külpol

Kosovo: Nem és nem

Amíg Kosovo városaiban napok óta tüntetnek az albánok, Szerbia egy dicsőséges népszavazásra készül: április végén a szerbiai polgárok végre lehetőséget kapnak arra, hogy határozottan elutasítsák a kosovói válság megoldását célzó nemzetközi közvetítést.

Zene

Zene

Film: Mint kábeltévés szombatokon (Tudom, mit tettél tavaly nyáron)

A rémfilmek velejárója, hogy az aktuális szörny mindig valamiféle vidám fiatalokból álló társasággal próbálkozik, többnyire sikerrel. Unalmas szombat éjjeleken elég csak egy pillantást vetni valamelyik kábeltévé műsorára, egészen biztos, hogy nevenincs fiatal amerikai színészek szinkronizált sikolyától lesz hangos a lakás, felidézve a nyolcvanas évek videós hőskorszakát, amikor még a módosabb házibulikon volt penzum egy-két ilyen - akkor még hangalámondásos és katasztrofális képminőségű mocsok - megtekintése.

Zene

Film: Rántott kard (A Vas Álarcos)

Egyszer volt, hol nem volt hivatalos nosztalgiáink messze bűzlő kora, a hatvanas évek. A felejtés a gyalázat szezonja. Amikor von Haus aus tanultuk újra, amit a történelem feltámadása óta, lefekvés előtt kellett volna mesélnünk gyermekeinknek, miszerint prímán lehet élni, ha kerék alá tesznek, a sóskútban is nagy a havaj, csak a gebines ne vizezné a sört, hasonlók. A szomszéd szerzett orkánt százér´ Bécsből, s az alapvetően baloldali (nyilván a pénztárhoz képest) értelmiség a sorok között írt vagy beolvasott. A mozikban szovjet filmeket adtak, meg francia-olasz-spanyol kardozós darabokat a serdületlenebb népeknek.

Zene

Film: Moore megtette (G. I. Jane)

G. I. Jane, alias Demi Moore közleány az első nő, aki virtuálisan túlélte a Navy Seal traininget, avagy az Egyesült Államok hadserege legelitebb alakulatának a kiképzését, és hároméltű nő, vagy mi, lett belőle. Szívesen beleverném a csúfot, mert iszonyúan dühít, hogy nem elég az orránál fogva vezetnie azt a szerencsétlen Bruce Willist, most még azt is be akarja neki bizonyítani, hogy legújabb szerzeményével, a hatszor akkora plasztikmellével is ő az igazi akcióhős. De nem tehetem, mert nem olyan rossz csaj, és a film a várakozásokkal ellentétben nem a hollywoodi feminizmus soron következő zászlódísze, hanem a profanitás, a meztelen igazság és az erőszak közrebocsátása amerikai módszerének újabb díszpéldánya. Mindig irigyeltem tőlük ezt az, úgymond, lágy technológiát, ahogy könnyedén, kalandfilmekben tudják elbeszélni a világ legborzalmasabb dolgait, ahogy minden filmjük immár a laza apokalipszisről szól, ahogy a poklokat egy ügyes csavarral a saját maguk mennyei dicsőítésébe fordítják, azt a pofátlanságot, ahogy kiteregetik a politikai és médiaszennyest. Erre rajtuk kívül talán csak a Kaliforniában tíz éve halálos ítéletre várók képesek.

Zene

Csoki Apollo (Audio Active)

Mondják, a japánokra jobban oda kell most figyelni. A triphop és az easy listening - vagy ahogy ők hívják, a club-pop - keleti verziójának jópár előadója számít már a világpiacon. A "nevek", így DJ Krush, az U. F. O., a Pizzicato Five és a Towa Tei mellett ott vannak az új tehetségek is: Yoshinori Sunahara vagy a big beat nagy reménysége, a Boom Boom Satellites.

Zene

Mégis van? (Brad Mehldau: The Art of the Trio)

Van egy olyan vélekedés, miszerint a jazz világában az ötvenes évek vége, hatvanas évek eleje volt az aranykor. Azóta a nagy egyéniségeknek csak maximum ügyes utánzatai mozognak, meg volt néhány zsákutca, mint a jazzrock, de azt a menedzserek találták ki. A megszállott zenehallgató, aki már tudja a tutit, hajlamos azt gondolni, hogy már nem jöhet semmi új.

Zene

Magasról dobbantott (Szelevényi Ákos: Omeko; Imafa)

A napokban felhívtam Szelevényi Ákost. Jó passzban volt. Új recepteket talált, az dobta fel. Megismerni egy új ízt, és megtalálni, akivel osztozkodni lehet rajta - az efféle minőségekből merít az ő szaxofonja. "Zene ugyanis nem jön zenéből. Elsősorban emberek vagyunk, s csak azután zenészek, újságírók..." - miként egy korábbi interjúban (MaNcs, 1995. február 23.) mondta.

Sport

Sport

Égi csatorna

"Az infrastruktúra finanszírozásának európai megoldásai című konferenciát ezennel megnyitom. Amszterdam köszönti Önöket" - mondta a pulpituson Wim Kok holland miniszterelnök. Aztán mást is mondott, de azt már szájmozgatás nélkül, a Bolygóközi Mentális Nyelven. "Üzenet a Szövetség ügynökeinek. Az Összekötő Lézerné Kiss Ágota néven él valahol a városban. Annyit tudni róla, hogy szeret bodorkázni. A Galaxis védje Önöket." Körülnéztem. Rajtam kívül egyetlen ember moccant meg. Leszek Balczerowicz volt, a lengyel pénzügyminiszter. A Szövetség ügynökei azonban semmin sem lepődnek meg.

Tudomány

Tudomány

Amerikaiautó-találkozó: Rákosfalva utcáin

Lehet azt hinni, hogy itt van Amerika, például gyorsétkezdében hamburger menüt falva, külvárosi művelődési házban countryt énekelve, esetleg kampánynyitó nagygyűlésen, de mindez semmi egy amerikaiautó-találkozóhoz képest. Húsvétvasárnap a Kerepesi út és a Keresztúri út sarkára több mint háromszáz tengerentúli jármű tulajdonosa érkezett, és sokan közülük meg voltak arról győződve, nem Rákosfalván, hanem Kaliforniában vannak.

Lokál

Lokál

Brüsszel: Flamandíner

Soha többé ilyen élményt, vagy ahogy az angol mondja: such about experience never again. Ez csak a belga légitársaság nevének, a SABENA mozaikszónak a tréfás megfejtése. Jó ómen. A brüsszeli repülőtéren szovjet stílusban készült, hatalmas plakátok nyugtatják meg a keletről érkezőket: World Capitalist United.