Politikai hírek

  • 1998. július 9.

Belpol

Pokolgépes merénylet: négy áldozat
Nagy erejű pokolgép robbant egy autó alatt csütörtökön Budapest belvárosában: négy ember meghalt, huszonöten megsebesültek; a merénylet célpontja egy 43 éves vállalkozó, Boros Tamás volt, aki ellen korábban már négy alkalommal kíséreltek meg gyilkosságot. Most történt először olyan robbantás Magyarországon, amelynek során nem csak a merénylet célpontja vesztette életét. Az áldozatot a rendőrség több, olajügyekben folyó nyomozás koronatanújaként tartotta számon, solymári házát rendőrök védték, de személyi védelmet rendőrségi források szerint nem kért. Lapnyilatkozatai alapján ítélve Boros jól tudta, hogy több bűnözői csoport is érdekelt az elhallgattatásában. Az Országos Rendőr-főkapitányság főigazgatója, Ignácz István vizsgálatot rendelt el annak tisztázására: a rendőrségnél ki és milyen mértékben felelős Boros haláláért, megfelelően kezelték-e a nyomozók a Borostól kapott információkat. Kiderült ugyanis, hogy a rendőrségről a sajtóhoz és bizonyos alvilági körökhöz kerültek Boros kihallgatási jegyzőkönyvei.

Ausztria: EU-elnök "Európa több, mint az Európai Unió" - jelentette ki Wolfgang Schüssel osztrák külügyminiszter, amikor július 1-jén fél évre Ausztria vette át az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét. Schüssel bejelentette, hogy a közeljövőben felkeresi az EU-tagfelvételre legesélyesebb országokat; tervei szerint Magyarországra azután látogat, hogy az új kormány megkezdi működését. Lettországnak, Litvániának és Szlovákiának a tagfelvételi tárgyalásokba való esetleges bekapcsolódásának hírét nem cáfolta és nem is erősítette meg. Osztrák közvélemény-kutatók adatai szerint az osztrákok 52 százaléka gondolja azt, hogy az EU bővítéséből több hátrány, mint előny származik majd. Számítások szerint a bővítés 2000 és 2006 között mintegy 77 milliárd dollárjába kerül az unió jelenlegi tagállamainak: ekkora pénzügyi támogatást szán az EU a leendő új tagállamoknak.

Alapszerződések: érvényben maradnak Az alapszerződéseket "a kormány tudomásul veszi, arra fog törekedni, hogy ezeket betartassa, megtöltse jogi tartalommal, és pótolja hiányosságait" - jelentette ki egy lapinterjúban Németh Zsolt, a Fidesz kisebbségügyi szakértője, a Külügyminisztérium leendő államtitkára. A politikus a kétoldalú kapcsolatok szempontjából jónak nevezte a magyar-ukrán és a magyar-román alapszerződést (utóbbit részben a Romániában nemrég bekövetkezett kormányváltás miatt), a magyar-szlovák alapszerződés ugyanakkor, vélte, nem mozdítja elő a két ország kapcsolatát, "nem lehet jószomszédi kapcsolatokról beszélni", ha a kisebbségi magyarságnak rossz a helyzete. A leendő kormány tervei szerint egyébként a Határon Túli Magyarok Hivatala a jövőben nem a Miniszterelnöki Hivatal, hanem a Külügyminisztérium alá tartozik majd. Németh a magyar külpolitika "történelmi léptékű kihívásának" nevezte, hogy megtalálják az összhangot Magyarország integrációs és szomszédsági politikája között.

Csekély kártérítés ártatlanul letartóztatottaknak Egyenként százhatvanezer forint kártérítést kapott a magyar államtól az a két férfi, akiket még 1992-ben helyeztek előzetes letartóztatásba tíz hónapra, azzal gyanúsítva őket, hogy kiraboltak egy templomot. A gyanúsítottakat több tárgyalási forduló után a Heves Megyei Bíróság másodfokon, bizonyítékok hiányában, felmentette. A két férfi az előzetes letartóztatásban ártatlanul eltöltött 10 hónap után fejenként 926 ezer vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelt az államtól. Végül azonban csak 160 ezer forintot ítélt jogosnak számukra a bíróság, amely első fokon azzal az indoklással taksálta mindössze százezer forintra a nem vagyoni kárt, hogy - mivel korábban már voltak büntetve - az "általuk elszenvedett sérelmek kisebbek, mint a büntetlen állampolgároknál". Az ügyben a két férfit képviselő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója, Furmann Imre szerint az indoklás nem biztosítja a jogegyenlőséget, így alkotmányellenes.

Románia: új magyar miniszter Hajdú Gábor Hargita megyei szenátort jelöli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román egészségügyi tárca élére, miután a minisztérium korábbi vezetője, Bárányi Ferenc lemondott, mert nyilvánosságra került, hogy együttműködött a Ceausescu-rezsim titkosrendőrségével, Kisebbségi kormány Csehországban? A képviselőházi választásokon győztes Cseh Szociáldemokrata Párt jóváhagyta a pártelnök javaslatát, amely szerint a párt olyan kisebbségi kormányt alakít, amely a legnagyobb ellenzéki párttal, a Polgári Demokrata Párttal kötött megállapodás alapján irányítaná Csehországot. Milos Zeman (képünkön) azután terjesztette be javaslatát, hogy nem sikerült koalíciós megállapodást kötnie a kisebbik jobboldali párttal, a Szabadság Unióval. Zeman kijelentette: tudatában van annak, hogy kormánya nem lesz könnyű helyzetben, és arra is számítania kell, hogy az ellenzék a kabinet megbuktatásával esetleg megpróbálná idő előtti választások kiírását kikényszeríteni, mégis bízik a megállapodás sikerében. A Polgári Demokrata Párt alelnöke, Libuse Benesová a tárgyalások után azt mondta: a két párt olyan "eljárási szerződést" kíván kötni, amely,ha beválik, alkalmazható lenne olyan esetekben is, amikor a választásokat egy jobboldali párt nyerné. Mindketten úgy nyilatkoztak ugyanakkor, hogy más lehetőséget sem zárnak ki az esetleges együttműködésre, ha a győztes pártnak mégis sikerülne valamilyen koalíciós megoldást találnia.

Észak-Írország: megakadt menet A brit hadsereg megakadályozta, hogy a protestáns Orániai Rend megtartsa hagyományos menetét az észak-írországi Portadown katolikus negyedén keresztül. A brit kormány tilalma ellenére felvonuló több ezer protestánst a biztonsági erők kordonja fogadta a város határában; a tüntetők letáboroztak, és kijelentették: akár egy évig is várnak a felvonulás folytatásának engedélyezésére. Az írek tizenhetedik századi alávettetésének évfordulója emlékére évente megrendezett menet sokszor torkollt véres utcai összecsapásokba a két felekezet tagjai között. Tony Blair brit miniszterelnök napokkal a tervezett felvonulás előtt felszólított a törvényesség betartására, és konzultált az északír protestánsok és katolikusok vezetőivel. Bertie Ahren ír kormányfő is kérte az északi katolikusokat: maradjanak távol a felvonulás helyszínétől. Bill Clinton amerikai elnök szintén megpróbálta - sikertelenül - meggyőzni az Orániai Rend vezetőit, hogy tárgyaljanak a katolikus negyed képviselőivel.

Megvert emberi jogvédő Egy rendőri ellenőrzés során bántalmazták Budapesten Ill Mártont, a Magyar Emberi Jogvédő Központ (MEJOK) vezetőjét. Ill autójával éppen egy tárgyalásra igyekezett három férfi társaságában. Az igazoltatás soránalaposan átkutatták az autót és utasait; az ellenőrzés fél órán át tartott. Mivel Ill attól tartott, ő és utasai elkésnek a tárgyalásról, a rendőröktől igazolást kért arról, hogy az ellenőrzés miatt késtek. Az igazoltató rendőrök parancsnokukhoz irányították, aki Ill elmondása szerint minősíthetetlen hangot használt vele szemben, többször megütötte és megbilincselte, majd a rendőrautóba ültette, amelyből Ill megpróbált kiszállni, eközben kirúgta az egyik ablakot. A jogvédő szervezet vezetőjét előállították, és mentőt csak másfél óra elteltével hívtak hozzá. Ill feljelentést tett a rendőrök ellen bántalmazásért, ellene pedig a járőrautó megrongálása miatt indult eljárás.

Clinton Kínában A kínai vezetés elkötelezte magát a reformok végrehajtására - jelentette ki Bill Clinton amerikai elnök kilencnapos kínai körútjának utolsó állomásán, Hongkongban, ahol találkozott a különleges körzet kormányának a vezetőjével. Clinton látogatását megelőzően egy kisebb csoport tiltakozott Hongkongban az Egyesült Államok "kétszínű emberi jogi politikája" ellen. Az amerikai elnök méltatta Kína üzleti politikáját, az utóbbi években elért eredményeit, és egyben felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a további gazdasági stabilizáció és fejlesztés elősegítése érdekében. Kiemelte: a gazdaság erősödése magával hozza a társadalmi demokratizálódást. Clinton figyelmeztetett a gazdasági fejlődés egy negatív hatására, a környezetszennyezésre is, és javasolta, hogy az Egyesült Államok és Kína közösen küzdjön a felmelegedés és a légszennyeződés ellen. Az amerikai elnök útja során a két ország 3,1 milliárd dolláros üzleti szerződéseket írt alá, ám nem sikerült az Egyesült Államoknak évi ötvenmilliárd dolláros deficitet okozó kínai kereskedelmi korlátokat megszüntetni. A két fél megállapodott abban is, hogy nem irányítják egymásra nukleáris töltetű rakétáikat.

Morze

Csatlakoztatták a mohi atomerőmű egyes blokkját a szlovák energiahálózathoz - adta hírül Rastislav Petrech, a Szlovák Villamos Művek szóvivője. Az előírt határidőre nem éri el a reaktor teljesítménye a száz százalékot, ez legkorábban augusztusban lehetséges. A késedelmet az osztrák szakértői csoport elhúzódó vizsgálódásaival és a megismételt tesztkísérletekkel magyarázzák a szlovák szakemberek.

A homoszexuálisokra továbbra is többéves börtönbüntetés szabható ki Romániában, miután a román parlament elutasította Valeriu Stoica igazságügy-miniszter előterjesztését, amelyben javasolta, hogy töröljék el a román büntető törvénykönyv homoszexuálisokat büntető passzusait. Az Európa Tanács többször sürgette a homoszexuálisok elleni megkülönböztetések megszüntetését.

Elítélték Jeruzsálem kiterjesztésének a tervét a Kairóban találkozó arab vezetők. Husszein jordán király, Jasszer Arafat, a Palesztin Autonóm Hatóság elnöke és Mubarak egyiptomi elnök a békefolyamat megtorpanásáért Izraelt tekinti felelősnek; közleményben szólították fel a zsidó államot az oslói egyezmény betartására.

Kétszeresére emelkedett az egészségügyi intézmények, a közüzemi szolgáltatók és a biztosítók ellen az ombudsmanokhoz benyújtott állampolgári panaszok száma - derül ki Gönczöl Katalinnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az Országgyűlés részére készített jelentéséből. A beszámoló szerint a vizsgálatok során a monopolhelyzetben lévő szolgáltatók közül a Matávval kapcsolatban merült fel a legtöbb probléma.

A szlovák parlament elutasította a Szlovák Nemzeti Párt oktatási törvényt módosító indítványát. A párt javaslata alapján ősztől szlovákul kellett volna tanítani a történelmet és a földrajzot a szlovákiai magyar iskolákban.

Ismét eltorlaszolták a transzszibériai vasútvonalat a kemerovói körzet bányászai azután, hogy lejárt a májusi hasonló akció után kialkudott, a kormánynak adott határidő. A bányászok most is az ágazat nagyobb támogatását, a reformpolitika felülvizsgálatát és Jelcin elnök lemondását követelik.

Százezer dolláros jutalmat ajánlott fel Aszlan Maszhadov csecsen államfő annak, aki az egy éve elrabolt két brit túsz nyomára vezeti a hatóságokat. A két magyar túsz kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a múlt héten megtorpantak, mert a túszejtők az addig kialkudott összeg többszörösét, dollármilliókat követeltek a magyar féltől.

dja fel a kisebbségekkel szembeni korlátozásokat. A párt a kormányban maradás feltételéül szabta a tanügyi törvény módosítását.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?