Politikai hírek

  • 1998. augusztus 13.

Belpol

Merényletek amerikai követségek ellen
Jelentkezett a több mint százötven halálos áldozatot és több ezer sérültet követelő afrikai merényletek elkövetője, az Iszlám Hadsereg a Muzulmán Szent Helyek Felszabadításáért nevű szervezet, amely nyilatkozatában közölte: a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni merénylettel azt akarta elérni, hogy az amerikai csapatok vonuljanak ki Szaúd-Arábiából, az iszlám foglyokat engedjék szabadon, az Egyesült Államok szüntesse be Izrael támogatását. Azt is jelezték, hogy céljaik elérése érdekében további merényleteket fognak megkísérelni. Bill Clinton amerikai elnök kijelentette: Amerika felkutatja és az igazságszolgáltatás elé állítja a terrorakció elkövetőit.

Hirosima, Nagaszaki: megemlékezés Minden japán városban gyertyagyújtással emlékeztek az 53 évvel ezelőtti atombomba-támadás áldozataira. A Hirosimára és Nagaszakira 1945-ben ledobott bomba felrobbanása után több mint százezren meghaltak, több tízezren eltűntek, és a mai napig is ezrek halnak meg az atombomba-támadás közvetett hatásai miatt. Obucsi Keidzo japán miniszterelnök hirosimai beszédében felszólította Indiát és Pakisztánt, haladéktalanul fejezzék be atomkísérleteiket. Hasonló követelést fogalmazott meg Nagaszaki polgármestere is, aki elítélte az atomhatalmakat, amiért nem tesznek erőfeszítéseket a nukleáris leszerelésre.

Vajdasági magyar katonák Kosovóban: tiltakozás "A kosovói harcokban magyar nemzetiségű sorkatonák haltak meg mint a szerb hadsereg tagjai. Nem megnyugtató a magyar nemzetiségű sorkatonákkal való bánásmód némely szomszédos országban" - áll a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának (HEL) lapunkhoz eljuttatott nyílt levelében, melyben többek közt követelik, hogy a magyar kormány kezdeményezzen tárgyalásokat a szomszédos országokkal: egymás nemzetiségeit kölcsönösen ne hívják be sorkatonai szolgálatra. A magyar Külügyminisztérium politikai államtitkára, Németh Zsolt hivatalába kérette Jugoszlávia budapesti nagykövetét, Balsa Spadijert, és arra kérte: az illetékes jugoszláv hatóságok tekintsenek el a vajdasági magyar katonák és rendőrök Kosovóba küldésétől.

Funk-ügy: újabb vádak? Funk Sándor rendőri és politikai körökben védettséget élvezett, ezért hiába sorakoztattak fel ellene terhelő bizonyítékokat, senki nem mert "hozzányúlni" -nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a BRFK kábítószerellenes alosztályának felfüggesztett vezetője, Szabó Ferenc. "Csupán véletlen, hogy a vádemelési javaslatot az új rendőri vezetés kinevezése után nyújtották be a Fővárosi Ügyészségnek" - cáfolt a BRFK bűnügyi főigazgatója, Jakab Géza. (Emlékezetes, hogy a főorvost kábítószerrel való visszaélés gyanújával januárban előzetes letartóztatásba helyezték, de az ellene vallók --Funk betegei - többsége visszavonta vallomását, miután a főorvos visszakerült a Nyírő Gyula Kórházba.) Szabó Ferenc szerint a budapesti alvilág több közismert alakja az átlagos gyógyszeradag tízszeresét kapta Funktól. Szabó ellen, aki a Funkkal szembeni nyomozást is vezette, vizsgálat folyik kényszervallatás és kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt - ismerte el a BRFK jelenlegi bűnügyi főigazgatója.

Tömegsír Orahovacban? Belgrád mellett az Európai Unió (EU) és a NATO illetékesei is cáfolják azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint a szerbek 567 személyt (köztük 430 gyermeket) mészároltak le a kosovói Orahovacban. Az osztrák külügyminisztérium törvényszéki vizsgálatokat követel a térségben az állítólagos tömegsírok felkutatására. A szerb hadsereg továbbra is folytatja a Kosovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) elleni offenzíváját. Sajtóértesülések szerint a szerb erők körülzárták az UCK utolsó nagyobb támaszpontját a drenicai járásban. A NATO nagyköveti tanácsának hét végén tartott ülésén nem született döntés az esetleges katonai beavatkozásról. A kétmilliós Kosovóban eddig mintegy 230 ezer albán hagyta el otthonát. Az EU ötmillió ECU-s segélyt nyújt a válság áldozatainak.

Clinton támad: vizsgálat Starr ellen "Támadásba" lendültek Bill Clinton amerikai elnök jogászai Kenneth Starr független ügyész ellen, aki a többi között Monica Lewinsky és az elnök állítólagos kapcsolatát vizsgálja. A jogászoknak sikerült vizsgálatot indítaniuk az ügyész ellen információk jogosulatlan kiszivárogtatása miatt. A bíróság másodfokon is megalapozottnak minősítette a gyanút, hogy Starr megsértette az előírt eljárási rendet, amikor több alkalommal is tájékoztatta a sajtót a szexbotrány fejleményeiről, így a nem nyilvános tanúvallomások tartalmáról is. Monica Lewinsky elismerte, hogy volt "egy bizonyos" szexuális kapcsolata az elnökkel, azt viszont cáfolta, hogy az elnök a kapcsolat elhallgatására kérte - adták hírül az újságok a zárt ajtók mögött tartott tanúkihallgatás eredményeit.

Postabank: rendrakás Több tízmilliárd forintba kerül a Postabank rendbetétele -jelentette ki Járai Zsigmond pénzügyminiszter a bank közgyűlése után, amely új igazgatóságot választott, és szétválasztotta az elnöki és vezérigazgatói funkciót. Járai közölte azt is, hogy a bank többször megsértette a bankfelügyeleti előírásokat. Princz Gábor elnök-vezérigazgató lemondott; a közgyűlés új vezetőt választott. Auth Henrik, az új vezérigazgató -korábban az ABN AMRO Bank vezérigazgató-helyettese - kijelentette: a bank lakossági és vállalati folyószámla-vezetéssel foglalkozó üzletágát mindenképpen megtartják, de a befektetésektől, köztük a sajtóholdingtól is, mielőbb megválnak (ez a tervek szerint ÁPV Rt.-hez kerül). A könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság is elmarasztalta a Postabank befektetési politikáját. A bank 1997-es könyv szerinti vesztesége 13,1 milliárd forint.

Lobbyzás pénzért Lobbytörvényt szorgalmaz a Fidesz azután, hogy a Magyar Hírlap nyilvánosságra hozta Filló Pál szocialista képviselő és a Magyar Országos Horgásszövetség (Mohosz) "lobbyszerződését", amelynek alapján a képviselő havi ötvenezer forintot kapott a szervezettől "érdekképviseleti-tanácsadói" munkájáért. Filló "tendenciózus vádnak" nevezte a az újságban megjelenteket. Azt elismerte, hogy az általa kötött szerződésben "van utalás" a horgászérdekek képviseletére a törvényhozásban, azonban őt erre senki sem kérte. Filló állítása szerint a munkaszerződés alapján a szövetség kiadványainak előállítását intézte. Vidos Tibor, az egyik magyarországi lobbycég vezetője szerint a szocialista honatya szerződése törvényileg nem kifogásolható, de etikailag elítélendő. Vidos szerint is szükséges a lobbytörvény megalkotása.

Visszahívások, kinevezések Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter felügyeli majd a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (KVI), és azon keresztül gyakorolja az állam tulajdonosi jogait -döntött a kormány legutóbbi ülésén. A PM ezentúl csak a költségvetési politika meghatározását végzi. A miniszterek visszahívták a Budapesti Agglomerációfejlesztési Tanácsból Baráth Etelét, valamint a Balaton-fejlesztési Tanácsból Nemcsók Jánost. Értesülések szerint a bősi ügyek kormánybiztosának Nemcsók helyett Székely Lászlót, az ELTE Polgári Jogi Tanszékének tanárát jelöli a Fidesz.

A szakszervezetekkel tárgyalt a kormány Továbbra sincs elgondolása a kormányzatnak az érdekegyeztetés jövőjéről - jelentették ki az MSZOSZ és az Autonóm Szakszervezetek szövetségének vezetői a kormánnyal folytatott tárgyalások után; megítélésük szerint az üzemitanács-választások lebonyolítása is kérdéses. Õry Csaba, a Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára a szakszervezetek egyezségét sürgette, mivel a kormány csak ennek ismeretében tudja rendezni a kérdést. Õry kétségbe vonta, hogy az üzemitanács-választás alkalmas a szakszervezetek támogatottságának mérésére. Pokorni Zoltán oktatási miniszter bejelentette: a nagy költségvetési terhek miatt nem lehetséges a közalkalmazottak bérének egyszerre történő emelése, ezért először csak az oktatásban dolgozók reálbérét növelik minimum öt százalékkal.

Illegális Fidesz-cégbirodalom? Kovács László, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és Pető Iván SZDSZ-es parlamenti képviselő is parlamenti vizsgálóbizottság felállítását tartja szükségesnek azután, hogy a Népszabadság című napilap - részben meg nem erősített információkra hivatkozva - azt írta: a Fidesznek több fantom- illetve olyan vállalkozáshoz is köze van, amelyet hitelezőik kérésére felszámoltak. A szövevényes cégeladások- és vásárlások kapcsán szóba került több nagyvállalat és több vezető fideszes politikus neve is. Közülük néhányat a napokban neveztek ki magas állami és gazdasági vezetői posztokra. A lap információi szerint erős a gyanú, hogy a cégek közül kettőt lopott útlevéllel alapítottak.

Kína: árvizek A hétmillió lakosú kínai Vuhan iparváros térségéből 50 ezer embert kitelepítettek, és gátat robbantottak a Jangce folyón azután, hogy a víz átszakította a töltést. Jiujiang körzetében a hét végén 300 ezer embert kellett kitelepíteni a megáradt folyó környékéről. Több tízezer katona és önkéntes civil dolgozik a gátak megerősítésén. A folyó áradásának eddig legalább kétezer halálos áldozata van, és mértéke megközelíti, néhol túl is lépi az 1954-es árvízét. Az elmúlt hat hétben ez a negyedik árhullám; az eltelt időszakban a víz ötmillió házat sodort el, összesen 14 millió embert költöztettek ki lakhelyéről, és 25 millió hektár termőterület került víz alá. A központi kormány eddig 300 millió dollár értékű adományt juttatott a katasztrófa sújtotta területekre.

"Harc" a magyar gabona ellen Miután a magyar kormány átmenetileg feloldotta a gabonaexportra vonatkozó engedélyezési kötelezettséget, az olcsó magyar gabona importja ellen több szomszédos ország termelői tiltakoztak. A román gazdák tiltakozó felvonulást tartottak a magyar-román határ román oldalán, így tüntetve a bukaresti kormány agrárpolitikája és a Magyarországról importált olcsó gabona és élelmiszer ellen. (Romániában a kormány védővámok bevezetését tervezi.) A lengyel termelők a múlt hét elején a magyar búzát szállító vagonok tartalmát a sínekre borították, majd lezárták a közutakat; ilyen akciót helyeztek kilátásba a román parasztok is. Horvátország moratóriumot hirdetett a magyar gabonára, Szlovéniában pedig a CEFTA-kedvezmények felmondásával próbálják kivédeni a magyar gabonadömpinget. Lengyelországban importvámot vezettek be a gabonára. A magyar Gazdasági Minisztérium szerint mindezen intézkedések sértik a GATT (Általános Kereskedelmi és Vámtarifa Egyezmény) és a kereskedelmi világszervezet, a WTO előírásait.

Morze

Erő alkalmazását is kilátásba helyezte Szergej Kirijenko orosz miniszterelnök a több hónapja elmaradt bérüket követelő bányászokkal szemben, akik immáron sokadszorra torlaszolták el a transzszibériai vasutat, több ezer millió rubeles kárt okozva az orosz vasútnak és gazdaságnak. A kormány a sztrájkhullám megelőzése érdekében betiltott minden munkabeszüntetést a légiközlekedésben.

Elhunyt Todor Zsivkov volt bolgár kommunista vezető. Zsivkov 1954-89 között volt Bulgária első embere, ezután kizárták az állampártból, megfosztották kitüntetéseitől, majd 1990-ben letartóztatták. Hétéves börtönbüntetést szabtak ki rá, négy év múlva a legfelsőbb bíróság felmentette, és elrendelte házi őrizetét. 86 éves volt.

Fegyelmi eljárás indult a Gyöngyösi Rendőrkapitányság tizenegy munkatársa ellen. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság azután indított vizsgálatot Gyöngyösön, hogy a helyi kapitányság három nyomozójáról kiderült: kenőpénzt fogadtak el, és részegen összetörtek egy szolgálati autót. Ellenük a Budapesti Katonai Ügyészség eljárást indított.

Nem hosszabbítható meg a kisebbségi önkormányzatok alakításának kezdeményezésére törvényben megszabott augusztus 10-i határidő -utasította el az Országos Választási Iroda helyettes vezetője, Rytkó Emília a Phralipe Független Cigány Szervezet erre vonatkozó javaslatát.

Komoly összetűzés nélkül ért véget Londonderryben a koronahű "inasfiúk" felvonulása: megmozdulásukkal arról emlékeztek meg, hogy 1689-ben a katolikusok elvonultak a város protestánsok által védett sáncai alól. A felvonuláson becslések szerint tízezren vettek részt.

A román oktatási miniszternek a romániai magyar állami egyetem kapcsán kifejtett nézetei összeegyeztethetetlenek tisztségével - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Markó Andrei Marga "multikulturális oktatást" szorgalmazó kijelentéseire reagált. A miniszter továbbra is elutasítja az önálló magyar egyetem beindításának gondolatát.

Bizalmat kapott a palesztin parlamenttől Jasszer Arafat palesztin elnök új kormánya, amely tíz fővel bővebb, mint a korábbi kabinet. A parlament több képviselője tiltakozott a korábban korrupcióval vádolt miniszterek pozícióban maradása miatt.

Két férfi megvert, majd elrabolt egy harmadikat Budapesten; a járókelők által riasztott rendőrök üldözőbe vették az emberrablókat. A menekülők autójukkal rendőrautóval ütköztek, így az egyik elkövetőt azonnal elfogták, másikukat - figyelmeztető lövés után - egy rendőrpisztollyal hátba lőtte: súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az elhurcolt férfi könnyű sérüléssel megúszta, a rendőri fegyverhasználat jogosságát vizsgálják.

Figyelmébe ajánljuk