Politikai hírek

  • 1999. október 21.

Belpol

Közszféra: egységes bruttó béremelés
Nem lesz fokuszált béremelés jövőre. Lapértesülések szerint a jövő évi költségvetés tervezete egységesen 8,25 százalékkal emelné a bruttó béreket a közszféra intézményeinél. Az idei költségvetés kialakításakor az egészségügyi dolgozók számítottak elsősorban arra, hogy - a pedagógusok után - a fokuszált béremelés (azaz évente más-más, stratégiailag fontos közalkalmazotti terület kiemelt, 5-10 százalékos reálbéremelése) második ütemében a kórházakban és szociális intézményekben dolgozók bérét kezelik majd kiemelten. Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint a béreket jövőre a duplájára kellene emelni ahhoz, hogy ez a terület ne az utolsók között álljon a nemzetgazdasági ágazatok között.

Gyógyszertárak: elutasított OEP-szerződés Országszerte mintegy ezer kisforgalmú patika kerülhet nehéz helyzetbe novembertől, ha életbe lépnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a gyógyszertárak között kötendő új szerződések. Míg az eddigi gyakorlat szerint a patikák a becsült forgalom alapján havonta meghatározott összeget kaptak az OEP-től minden hónap végén, az új szerződéstervezetek szerint a gyógyszertárak a jövő hónaptól utólag kapnák meg a vényre kiváltott gyógyszerek után járó tb-támogatást. Így kétségessé válhat, lesz-e a patikáknak elegendő pénzük a következő havi készletet beszerezni. Mivel a gyógyszertáraknak ellátási kötelezettségük van (a vélhető forgalomcsökkenés mellett), ezért sem tehetnék meg, hogy a tb által támogatott gyógyszereket is teljes áron árusítsák.

EU: országjelentés Az Európai Bizottság országjelentésében Ciprus és Lengyelország mellett Magyarország kapta a legjobb minősítést az uniós tagságra pályázó hat állam közül. A bizottság álláspontja szerint két területen azonban vannak hiányosságok: a magyarországi romák helyzete, bár nem romlott tavaly óta, de nem is javult érezhetően. A másik terület a sajtószabadság: a jelentés szerint Magyarország tiszteletben tartja ugyan a sajtószabadságot, az azonban aggodalomra ad okot, hogy a kormány túl közvetlenül kíván beavatkozni a média működésébe. A bizottság javasolta, hogy az Európai Unió 2000-ben az eddigi hat mellett újabb hat tagjelölt országgal kezdjen felvételi tárgyalásokat, ám a felvételről már tárgyaló hat állam megnyugtatására garantálni kívánják, hogy ez nem jelentheti a csatlakozási időpont kitolását.

Pepó távozik? Nem fogadta el Pepó Pál beszámolóját a Hortobágyi Nemzeti Parkban lezajlott vizsgálatról a parlament környezetvédelmi bizottsága; a testület elnöke, Illés Zoltán Fidesz-alelnök is nemmel szavazott. A környezetvédelmi minisztert lemondásra szólították fel, ám Pepó bejelentette: nem mond le, és nem is kíván bocsánatot kérni Aradi Csabától, indoklása szerint azért, mert ő nem vett részt a Hortobágyi Nemzeti Park vezetője elleni fegyelmi eljárásban. Lapértesülések szerint Orbán Viktor miniszterelnök magához kérette a minisztert, és zárt ajtók mögött megállapodtak Pepó távozásának időpontjáról. Torgyán József FKGP-elnök először elzárkózott a történtek kommentálásától, később, ha óvatosan is, de kiállt minisztere mellett.

USA: nem az atomkísérletek tilalmára Az amerikai szenátus elutasította az atomkísérletek átfogó tilalmára vonatkozó szerződés elfogadását: 44 demokrata és 4 republikánus szenátor szavazott a szerződés elfogadása mellett, a ratifikációhoz 67 szavazatra lett volna szükség. Clinton elnök élesen bírálta a szenátus döntését. A szenátus külügyi bizottságának vezetője szerint az Egyesült Államok biztonsága forog kockán. A szerződést már több mint 150 állam aláírta, de az csak akkor léphet életbe, ha a 44 nukleáris fegyverzettel rendelkező ország, így az Egyesült Államok is, ratifikálja. Eddig mindössze 26 állam erősítette meg a szerződést, és az amerikai elutasítás után elképzelhető, hogy más atomhatalmak - köztük India, Kína és Pakisztán - is a szerződés elutasítása mellett döntenek.

Belgrád: az ellenzék a választásokról A legjelentősebb szerbiai ellenzéki pártok - a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO), a Szövetség a Változásokért tömörülés (SZP), a Szerb Demokratikus Párt (DSS), az Új Demokrácia (ND) és a Demokratikus Pártok Szövetsége (ennek tagja a Vajdasági Magyar Szövetség is) - képviselői Belgrádban aláírták a választási feltételekről szóló megállapodást. Az ellenzék kérni fogja a szerbiai parlament mielőbbi összehívását, és ott beterjesztik a rendkívüli választásokra vonatkozó követelést. Időközben egyre gyakoribbakká váltak az összetűzések az ellenzéki megmozdulások résztvevői és a belgrádi vezetés hívei között a szerbiai városokban: Belgrádban huligánok csoportja támadt a felvonulásra készülődő ellenzékiekre, Nisben rendőrkordonnal kellett megvédeni az ellenzéki tüntetőket a kormánypártiaktól.

Csecsenföld: partizánháború? Az orosz vezérkari főnök első helyettese az orosz erők csecsenföldi terveiről szólva Londonban kijelentette: az orosz szövetségi erők gyorsított ütemben a déli hegyek közé akarják szorítani a csecsen fegyvereseket, majd szoros fegyveres gyűrűt vonnak Csecsenföld köré keletről, nyugatról és északról. Ezután néhány hónap alatt tüzérségi és légi bevetésekkel megsemmisítik a terroristák állásait. A csecsen elnök kijelentette: Groznij nem tárgyal a Moszkvában jelenleg hatalmon lévő terroristákkal, és meg fogja nyerni a háborút, még ha az 25 évig is tart. Hozzátette: mivel híján vannak megfelelő fegyverzetnek, partizánháborúra készülnek, amelynek során ott fognak lecsapni, ahol nem várják.Morze

Az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű mozgalomnak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat. A több mint három évtizede alakult francia csoport alapelve szerint mindenkinek - legyen természeti csapások vagy háború áldozata - joga van a szakszerű és a leghatékonyabb segítséghez.

A kormány döntése után kilenc hónapra csökken a munkanélküli-segély időtartama; ez legfeljebb másfél évre meghosszabbítható, ha az érintett képzésre jelentkezik. Ezzel párhuzamosan megszűnik a jövedelempótló támogatás: ehelyett az önkormányzatok nyújtanak szociális támogatást, ha évi legalább 30 napos, akár közhasznú munkaviszonyt igazol a munkanélküli.

Hatmilliárdra szaporodott a Föld lakossága: az ENSZ jelképesen egy október 12-én Szarajevóban született kisfiút nevezett meg a Föld hatmilliárdodik lakójának. A Föld népessége 1960 óta megkétszereződött, az elmúlt 12 évben pedig egymilliárd ember született.

Egyetlen ellenzéki vezetésű település sem kapna a mintegy kétmilliárd forintos címzett támogatásból a jövő évben a kormány múlt heti határozata szerint: a támogatandónak talált huszonegy települési önkormányzat közül hat élén független polgármester áll, a többi város kormánypárti vezetésű. A határozatot a parlamentnek kell még jóváhagynia.

Nőtt a bizalmatlanság a rendőrséggel szemben - derült ki a Magyar Hírlap megbízásából készített felmérésből. A Békés megyei olajszőkítési ügyekről és az ezekkel kapcsolatba hozott rendőri halálesetekről tájékozott polgárok 82 százaléka szerint lehet vagy lehetett összefonódás a rendőrök és az alvilág között. A megkérdezettek 70 százaléka szerint személyi konzekvenciákkal kellene járnia az ügynek.

Súlyos árvizeket okozhat Magyarországon is, ha nem távolítják el a Duna szerbiai szakaszáról a hajók és a hidak roncsait. Magyarország ebben különösen érdekelt - jelentette ki a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, ám - mivel a hidak Szerbia területén vannak - a Milosevic-kormány engedélye nélkül semmit nem lehet tenni, és Szerbia álláspontja az, hogy addig nem engedélyezi a roncsok eltávolítását, míg a hidak újjáépítéséhez nem kap segítséget.

Figyelmébe ajánljuk