Politikai hírek

  • 2000. február 24.

Belpol

Irán: reformpárti előretörés
Irán: reformpárti előretörésIránban a baloldali reformpárti erők 57 mandátumot szereztek a parlamenti választások pénteki első fordulója nyomán kiosztott 95 képviselői helyből. A reformerők minden valószínűség szerint abszolút többséghez jutnak a 290 tagú parlamentben. Hírügynökségi jelentések szerint a győztesek között is első helyen áll a reformerők listavezetője, Khatemi köztársasági elnök öccse. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter üdvözölte a magas választási arányt, amelyben az iráni demokrácia megerősödésének jelét látja. A konzervatívok jelenleg többséggel rendelkeztek az iráni parlamentben, és Khatemi elnök számos óvatos reformkísérletét megakadályozták. A 62 millió iráni több mint fele 25 év alatti, és a választási korhatár 16 évnél kezdődik.

Kormányzati-egyházi egyeztetés Többletjogosítványokat kap Semjén Zsolt, a kulturális tárca egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkára annak érdekében, hogy az egyházak minden őket érintő előterjesztésről időben véleményt mondhassanak, derült ki a kormányzati-egyházi közös munkabizottság első ülése után. A munkabizottság azt követően alakult, hogy tavaly novemberben Stumpf István kancelláriaminiszterrel megbeszélést folytatott a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó felekezet. A testület feladata az államigazgatási egyeztetés javítása. Semjén a jövőben egyeztetéseket kezdeményezhet az egyházak és a szaktárcák között, és minden minisztériumi előterjesztést kézhez kap, hogy eldönthesse: érintik-e azok az egyházak működését. A bizottságnak ugyanakkor nincs döntési kompetenciája.

Háziorvosok: szigorítás Az Egészségügyi Minisztérium rendelete szerint április elseje után a háziorvosok csak akkor kapják meg az úgynevezett kártyapénzt a hozzájuk leadott kártya után az egészségbiztosítótól, ha rendszeresen ellenőrzik a körzetükben élők egészségi állapotát. A rendelet szerint ugyanakkor a betegnek semmilyen hátránya nem lehet abból, ha nem keresi fel orvosát; az orvosnak viszont igazolnia kell, hogy kezdeményezte a kapcsolatfelvételt a mulasztókkal. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kupcsulik Péter kifogásolta, hogy az orvosra nézve jár hátrányos következményekkel, ha a beteg nem megy el a szakrendelésre. A minisztérium szerint elvárható az orvostól, hogy valamennyi páciensével rendszeresen találkozzon; a lakosság egészségi állapotát is figyelembe véve változtatni kell azon, hogy különböző korcsoportokat és településeket tekintve, a lakosság 5-40 százaléka nem jár rendszeresen orvoshoz.

Megszűnt a TV 3 Hétfőn este a híradó után befejezte adását a TV 3. A televízió munkatársai még reggel sem tudtak arról, hogy másnap már nincs munkahelyük. A kora délelőtti órákban jelvény nélküli biztonsági emberek szállták meg a TV 3-nak otthont adó épületet, és mindenkivel közölték, hogy aki elhagyja a székházat, az nem mehet vissza. Az ügy előzménye, hogy 1999-ben a TV 2 tulajdonosa, az MTM-SBS meg kívánta vásárolni a TV 3-at üzemeltető CME magyarországi részvényeit. A korábbi tervek szerint a TV 3-at tematikus csatornává alakították volna át, ám az erről szóló tárgyalások tavaly októberben megszakadtak. A hét végén zajló intenzív megbeszélések után jelentették be a munkatársaknak: az új tulajdonos megszünteti a csatornát. Lapzártánk után folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon az Írisz TV (a kereskedelmi tévépályázat vesztese) kontra ORTT-per felülvizsgálati eljárása, amelyben a kereskedelmi televíziók 1997-es pályázatának tisztaságáról és esetleges érvénytelenségéről kell dönteni. Az Írisz TV a pályázat eredményének megsemmisítésére irányuló keresetét azzal indokolja, hogy az elsőrendű alperes ORTT-t megtévesztette a másodrendű alperes Magyar RTL Rt. (RTL Klub) - a pályázat egyik nyertese -, amikor nem megfelelő adatokat közölt tulajdonosi struktúrájáról. Az ORTT pedig a felperes szerint a versenyeztetés szabályait sértette meg azzal, hogy az alakilag érvénytelen pályázatot elbírálta, értékelési elveit a pályázat kiírása után megváltoztatta, és egyetlen szavazással döntött két pályázatról. A per harmadrendű alperese az MTM-SBS Televízió Rt.

Milosevic az új fasizmusról A világon kialakult új fasizmus elleni harcra szólított fel Belgrádban Slobodan Milosevic jugoszláv államfő azon a kongresszuson, amelyen az általa vezetett Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyedüli jelöltként, elsöprő többséggel ismét pártelnökké választotta. Milosevic úgy vélekedett: a kosovói albánokkal szembeni vérengzéseket kitalálták, hogy mentségként szolgáljanak a NATO-csapásokra, az egyetlen engedetlen európai nép, a szerbek elleni népirtásra. A nácizmus tankönyvét még nem zárták le: a legmeggyőzőbb és legjobb oldalakat a szerbek kiirtásának tapasztalata alapján kell megírni, tette hozzá. Az államfő az ellenzéki pártokról szólva kijelentette: Szerbiában nem létezik ellenzék, csak fizetett hazaárulók. A vezető szerbiai ellenzéki pártok csütörtökön bírálták az SPS kongresszusát és a rendezvényen az ellenzékkel szemben elhangzott támadásokat.

FBI Budapesten Budapesten nyitja meg első európai irodáját az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája, az FBI, jelentette be Ferenczi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója. Az irodát nem a magyar kormány kérésére, hanem kölcsönös együttműködés részeként hozzák létre. Az iroda munkatársai a magyar törvények szerint járhatnak el. A magyar rendőrség eddig is együttműködött a szövetségi nyomozóhivatallal, ez a kapcsolat bővül most egy közös nyomozócsoport megalakításával, amely a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság keretein belül működik majd. A különleges csoport feladata elsősorban az orosz maffia, a kelet-európai bűnözői csoportok megfigyelése és felderítése lesz, különös tekintettel a pénzmosásra, a fegyvercsempészetre, a pénzhamisításra és a kábítószer-kereskedelemre vonatkozó információkra. Az egyelőre tíztagú csoport magyar és amerikai rendőrökből áll. A technikai felszereltséget az FBI biztosítja, míg a finanszírozást a magyar és az amerikai fél közösen vállalja.Morze

A két kormánypárti országos napilap összevonásáról kezdődtek tárgyalások a Magyar Nemzetet kiadó P & B Média Rt. és a Napi Magyarországot kiadó Mahir Lapkiadó Kft. között. Lapértesülések szerint az új lap Magyar Nemzet címen jelenne meg, ám kiadója a Mahir Lapkiadó Kft. lesz. A MaNcs információi szerint a két lap együttes példányszáma nem éri el a hetvenezret.

Pénzbüntetésre ítélte a Veszprém Városi Bíróság Szabó Attila volt fideszes országgyűlési képviselőt, aki tavaly botrányt rendezett egy csopaki bevásárlóközpontban. A képviselőt garázdaság vétsége miatt ítélték el százezer forint pénzbírságra. Az ítélet nem jogerős.

Nincs értelme cigány és nem cigány fiatalokról beszélni a kistelepüléseken indított tehetséggondozó program kapcsán, jelentette ki Környei László, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára roma szervezetek és kisebbségi szakértők állásfoglalására reagálva. Szerintük ugyanis a minisztérium olyan feltételekkel hirdette meg a tehetséggondozó programot, hogy a pályázaton a cigány fiatalok kevés eséllyel indulhatnak.

Magánkihallgatáson fogadta a pápa Göncz Árpádot. A magyar államfő a megbeszélésen nagy hangsúlyt helyezett a határon túli magyarok helyzetére, és az egyház segítségét kérte abban, hogy e magyarok is megőrizhessék nemzeti identitásukat.

A MÁV Rt. az utolsó olyan nagy társaság Magyarországon, ahol a rendszerváltás még nem ment végbe, jelentette ki a vállalat vezérigazgatója, Kukely Márton a Magyar Rádiónak adott interjújában. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke Kukely szavaira reagálva kijelentette: a MÁV-nál megtörtént a rendszerváltozás, jogilag egyenlő partnerekké váltak a munkaadók és a munkavállalók képviselői, bár gazdaságilag nincs egyenlőség, és ezt használják ki a szakszervezetek ellen.

Benyújtotta lemondását Palánkai Tibor, a Budapesti Közgazdasági Egyetem rektora; az intézmény adóssága az elmúlt évek során mintegy 450 millió forintra duzzadt. Az Államigazgatási Főiskola máris el akar szakadni a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemtől, mert nem volt tudomásuk az egyetem tetemes adósságáról. Az Oktatási Minisztérium kincstári biztos kinevezését tervezi a BKE élére.

Figyelmébe ajánljuk