Politikai hírek

  • 2000. június 22.

Belpol

Bogács: diszkrimináció az iskolában?

A bogácsi általános iskolában a roma tanulók külön sorakoznak az ebédhez, társaiktól eltérően műanyag abrosszal terített asztalhoz ülnek, és megjelölt tányérokból esznek, derült ki az RTL Klub egyik, rejtett kamerával készített riportjából. A Roma Sajtóközpontnak nyilatkozó egyik bogácsi tanuló pedig arról beszélt, hogy a romák külön tanulnak, és külön is ballagnak. Az ügyben vizsgálatot kezdett a kisebbségi ombudsman, Kaltenbach Jenő, és a helyszínre látogattak a Roma Polgárjogi Alapítvány munkatársai is. Sajlai Sándor polgármester lapnyilatkozatában állította: a falu iskolájában 1972 óta kétszintű, felzárkóztató és általános iskolai képzés folyik, és arról, hogy ki kerül a felzárkóztató csoportba, nem a származás, hanem a nevelési tanácsadó vizsgálata dönt.

Kolhozelnökök Torgyán ellen

Az egykori kolhozelnökök szervezték és irányították az elmúlt napokban lezajlott agrárdemostrációkat, jelentette ki Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a parlamentben. Mint mondta: szerinte nem az agrárium tüntetett, mert az agrárbékét aláíró tizenhárom szervezet közül tizenkettő kiállt minisztériuma mellett. Torgyán otrombának minősítette a demonstrációt, amelynek megtartása épp azt bizonyítja, hogy az agrártárca jó úton jár, mondta. A kisgazdapárt frakcióvezető-helyettese, Turi-Kovács Béla pedig kijelentette: az agrárdemonstrációk leplezetten politikai célokat szolgáltak.

Los Alamos: eltűnt és megkerült atomtitkok

Az intézet területén, egy fénymásoló gép mögé dobva találták meg azokat a lemezeket, amelyek a Los Alamos-i nukleáris laboratóriumból tűntek el. Az esetre leltározás közben derült fény; a merevlemezeken az Egyesült Államok és más országok fontos nukleáris titkait rögzítették. A meghajtók annak a csoportnak a munkaeszközei közé tartoztak, amelyet terroristák nukleáris fenyegetése esetén vetnek be. Az eddigi vizsgálat szerint a meghajtókat akkor vehette ki valaki, amikor a laboratórium körzetében erdőtűz pusztított, és a titkos dokumentumokat, a felszerelések egy részét evakuálták. Az eset után hat vezetőt - köztük a nukleáris fegyverprogramok vezetőjét - kényszerszabadságra küldtek.

Aurul: újra működik

A tiszai ökokatasztrófát okozó nagybányai Aurul Rt. a napokban próbaüzemelésbe kezdett: a román környezetvédelmi felügyelőség illetékes igazgatója szerint a derítő tervezési hibáit megállapító szakértők az üzemeltetés engedélyezését egyes biztonsági munkálatok elvégzéséhez kötötték, amelyeket a vállalat egy hónappal ezelőtt befejezett. Csak szeptemberben kerülhet sor a - jelenleg is felfüggesztett - végleges környezetvédelmi működési engedély esetleges megadására, miután a műszaki és a környezetvédelmi szakértők megállapítják, hogy a próbaüzemeltetés során a berendezések megfelelően működtek. A magyar kormány egyébként még nem készült el a ciánszennyezés peranyagával.Német-orosz csúcs: orosz gazdasági sikerÚj lendületet adunk a német-orosz viszonynak, mondta a házigazda Gerhard Schröder német kancellár Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott első csúcstalálkozóján. Schröder méltatta a Kreml új vezetőjének nyitottságát. Bár jelentős gazdasági megállapodások születtek - elemzők szerint Oroszországnak létfontosságú, hogy az 1998-ban befagyott német-orosz gazdasági kapcsolatok újra megélénküljenek - nem sikerült áttörést elérni a közös rakétapajzs kérdésében (amelyről korábban az amerikai elnökkel sem sikerült Putyinnak megállapodnia). Fischer német külügyminiszter a kapcsolatok teljes szélességben való megújításáról beszélt, hangsúlyozva, hogy mind német, mind orosz részről új generáció került hatalomra; egyúttal ismét bírálták Oroszország csecsenföldi beavatkozását.

Helmeczy újra Fidesz-tag

Helmeczy László országgyűlési képviselőnek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnökének a párttagságát szombaton visszaállította a Fidesz országos választmánya (ov). Az ov ezzel az 1999. december 20-i határozatát helyezte hatályon kívül. Helmeczyt azért zárták ki a pártból, mert a pártvezetés akaratával és jelöltjével szemben jelöltette magát a közgyűlés elnöki posztjára, amelyre MSZP-FKGP-Fidesz-támogatással meg is választották. A párt helyi szervezete ezért kezdeményezte Helmeczy eltávolítását, ám a Fidesz megyei választmánya nem vette napirendre az ügyet. Végül az ov döntött a kizárásról, amit Helmeczy bíróságon támadott meg. A per első tárgyalási napján a párt ügyvédje kérte az eljárás szüneteltetését. Szombaton az ov azért bírálta felül korábbi döntését, mert a decemberi kizárás formailag hibás határozat volt, mivel megelőzte a megyei választmány döntését. Helmeczy ellen a kizárási indítvány azonban továbbra is érvényben van: lapinformációk szerint hamarosan jogszerű Fidesz-döntés várható kizárásáról.

Korea-közi csúcs: siker

Mindkét fél sikeresnek minősítette a Korea-közi csúcsot: az ország ötven évvel ezelőtti kettéosztása óta először találkozott a két legmagasabb rangú koreai vezető. Egy új nap kezdődik, történelmünk új fejezete nyitányánál vagyunk, a megosztottság és az ellenségeskedés 55 éve után, jelentette ki phenjani háromnapos látogatásáról Szöulba visszaérkezve Kim De Dzsung elnök. A KNDK fővárosában tartott csúcstalálkozón Kim Dzsong Il és Kim De Dzsung közleményben rögzítette az egyetértést a megbékélésben és az együttműködésben teendő lépésekhez. Sajtóértesülések szerint szóba került még a két ország közötti közúti és vasúti összeköttetés megnyitása, forródrót létesítése Phenjan és Szöul között, illetve képviseletek kölcsönös felállításának kérdése és a családegyesítések is. A végső cél, mint Kim De Dzsung kijelentette, a két rendszer - két kormányzati struktúra modellben működő újraegyesítés.

Morze

A holokauszt áldozataira emlékezve gyászistentiszteleten mondtak imát vasárnap az izraeli központú Keren Hayesod segélyalapítvány küldöttei és a magyarországi zsidóság vezetői Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. Az ország több más városában is megemlékeztek az áldozatokról.

A csatlakozási tárgyalások ütemének fenntartására kötelezik el magukat az előzetes tervek szerint a tagállamok állam- és kormányfői az EU-csúcson. Bár korábban az is szóba került, hogy már az 1999-es helsinki csúcstalálkozón meghatározzák a tárgyalások lezárásának lehetséges időpontját, a bejelentésre vélhetően az idén decemberben esedékes következő konferenciáig várni kell. A hivatalos álláspont szerint az unió már 2002 végétől készen áll az új tagok fogadására, ez azonban nem jelent kötelezettséget.

Alacsonyabb részvétel jellemezte még a két héttel ezelőtti első fordulónál is a vasárnapi romániai helyhatósági választások második menetét, amelynek tétje 2251 helység polgármesterének megválasztása volt. Lapzártakor részletes eredmények még nem ismeretesek, de Kolozsváron valószínűsíthető Gheorghe Funar győzelme, míg Marosvásárhelynek várhatóan román nemzetiségű polgármestere lesz.

58 halottat találtak brit vámosok egy hűtőkamion rakodóterében. A kocsi utasai közül ketten életben maradtak, őket kórházba szállították. A kamion a doveri kompkikötő parkolójában állt. Az áldozatok a feltételezések szerint menekültek lehettek.

Letartóztatták Vuk DraSkovics merénylőit: a rendőrség bejelentése szerint azt is tudják, ki volt a megbízója a szerb ellenzéki vezető elleni merényletnek. Draskovicra a napokban lőttek rá montenegrói házában, de csak könnyebben sérült meg.

Több mint százezer közalkalmazottat kötelezhetnek vagyonnyilatkozat megtételére a jövő évtől, ha a parlament jóváhagyja a kormány javaslatát. A köztisztviselőkre, a rendőrség, a határőrség és a hadsereg alkalmazottaira vonatkozó rendelkezés kapcsán a szakszervezetek és a parlamenti pártok képviselői úgy fogalmaztak: meglepte őket a javaslat, ám kifogásaik nincsenek.

Figyelmébe ajánljuk