Politikai hírek

  • 2000. november 16.

Belpol

Kábítószeres visszaélés: hetvenszeres növekedés
A kábítószer-élvezők 44 százaléka a 20-24 éves korosztályból kerül ki, további 23 százalék pedig a 15-19 évesekből - derült ki az Ifjúsági és Sportminisztérium adataiból. A hazánkban nyilvántartott drogfogyasztók száma az utóbbi négy évben megnégyszereződött, és jelenleg meghaladja a 12 ezret. A 20-24 éves korosztály vezet az amfetamintartalmú szerek élvezetében, a néhány évvel fiatalabbaké a második hely. A 18-24 éves drogfogyasztók 62 százaléka már követett el bűncselekményt. Az utóbbi nyolc évben hetvenszeresére nőtt a kábítószerrel való visszaélők száma. A növekedési ütem csak a legutolsó évben lassult, de még akkor is megközelítette a negyven százalékot. Miközben a legális drogok használata nem sokban változik, a marihuánaélvezők száma a legutóbbi négy évben négyszeresére bővült, az extasy és amfetaminszármazékok alkalmazása pedig hétszeresére nőtt.

Az ügyészséghez fordultak a doktoranduszok Megtámadták a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) legutóbbi közgyűlésének egyes határozatait a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) vezetői a Legfőbb Ügyészség előtt. A doktoranduszok szervezete alapszabály-ellenesnek tartja a HÖOK november 11-i közgyűlésének döntését, amellyel megszüntették a doktoranduszok elnökségi képviseletét. Véleményük szerint így a mintegy hatezres doktoranduszközösség kívül rekedt az intézményes érdekképviseletből. A közgyűlés döntése - azon túl, hogy jogilag hibás - értelmetlen, ugyanis a doktorandusz elnökségi tagok munkájáról szóló beszámolót a közgyűlés nagy többséggel elfogadta - olvasható a közleményben. A DOSZ álláspontja szerint a helyzet akkor lesz megnyugtató, ha a felsőoktatási törvény kimondja, hogy a doktoranduszok érdekképviseleti és szakmai közéletszervező testülete a DOSZ. Addig a doktoranduszok választott képviselőinek a HÖOK elnökségében a helyük.

Kaltenbach a parlamentet bírálja Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint nehezen képzelhető el, hogy a lakosság 5-7 százalékát kitevő magyarországi cigányságnak ne legyen képviselete az Országgyűlésben. Az ombudsman szerint a kisebbségekkel foglalkozó egész hazai központi közigazgatási rendszer is alapvető reformokra szorul - ez többek között uniós csatlakozási követelmény is. A magyar alkotmány elvben rendelkezik ugyan a kisebbségek parlamenti képviseletéről, ez azonban máig nem valósult meg; ez azt is jelenti, hogy a kérdésben a magyar parlament alkotmánysértő. Az Európa Tanács megbízásából készített statisztika szerint a harminc évvel ezelőtti kilencvenhez képest ma háromszázhét különböző népcsoport él Európában. A látszólagos növekedés a demokratikus struktúrák erősödésének az eredménye, régebben sokan félelmeik miatt eltitkolták hovatartozásukat - hangzott el egy másik, az európai együttélésről rendezett tanácskozáson.

Clinton Vietnamban A gazdasági reformok gyorsítását és a szabadságjogok kiterjesztését javasolta Bill Clinton amerikai elnök vietnami látogatása utolsó napján a vietnami vezetésnek. Cserébe azzal biztatta a vietnami üzletembereket, hogy Amerika is érdekelt a délkelet-ázsiai ország felvirágoztatásában. A vietnami félnek a gazdasági reformok ellen nincs ellenvetése, a politikai nyitásra vonatkozó javaslatot azonban a vietnami kommunista párt főtitkára határozottan visszautasította. A potenciális amerikai befektetők egyelőre bizalmatlanok a 77 milliós kommunista országgal szemben. A látogatás idején egy alacsonyan szálló repülőgépről antikommunista röplapokat szórtak le Ho Si Minh-város központjára akkor, amikor Clinton beszédet mondott az amerikai-vietnami megbékélésről. A röplapok szövege a kommunista kormány megdöntésére szólította fel a vietnamiakat.

Elutasították a Mol Rt. keresetét A Fővárosi Bíróság jogszerűnek ítélte a júliusi gázár-emelés mértékét, ezzel első fokon elutasította a Mol Rt. keresetét, amelyet a társaság az állam ellen nyújtott be. A tőzsdén egy időre felfüggesztették a Mol részvényeinek kereskedését, mert az ítélet jelentősen befolyásolhatja a papír árfolyamának alakulását. Az olajtársaság azért fordult bírósághoz, mert a júliusi gázáremelés mértékét alacsonynak találta, és emiatt több mint hétmilliárd forint bevételkiesés keletkezett a cégnél. A bíróság szerint a gazdasági miniszter tevékenységéért a minisztérium felelős, a tárcavezető elleni keresetet ezért elutasította. Az állam felelősségét az ügyben szintén az állami szervezet, azaz a Gazdasági Minisztérium viseli, így az állam elleni keresetet is elutasította a bíróság. Az olajtársaság tulajdonhoz való alapjoga nem sérült, mivel a rendelet nem korlátozta a céget a birtoklásban és a haszonszerzésben sem.

huszonöt éve demokrácia Spanyolországban Franco spanyol diktátor halálának 25. évfordulóján több száz ember vett részt egy megemlékezésen, amelyen azon véleményüknek adtak hangot: rossz irányt vett Spanyolország az elmúlt 25 évben. A tüntetésen részt vevők a tartományi államforma megszüntetését, az abortusztörvény eltörlését és a halálbüntetés visszaállítását követelték. A Franco-párti tüntetéssel egy időben a rendőrségnek fel kellett oszlatnia több antifasiszta tüntetést a spanyol fővárosban. Felmérések szerint a spanyolok nyolcvan százalékának rossz emlékei vannak a diktátorral kapcsolatban. Franco 1936-tól 1975-ös haláláig irányította Európa XX. századi történelmének egyik leghosszabb diktatúráját. Az ország demokratikus átalakulása érdekében megszületett "felejtés paktuma" tette lehetővé Spanyolországban a békés átmenetet.

Egyetlen vallás vagy egyház neve sem fog szerepelni a jövő év februárjában tartandó népszámlálás véglegessé vált kérdőívén. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az elmúlt hónapokban többször is tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy az akkor még nem véglegesített kérdőíven konkrétan megnevezett felekezetek között - a római katolikus, a görög katolikus, a református és az evangélikus mellett - az izraelita is szerepelt.

huszonöt évi börtönbüntetésre ítéltek egy fehér farmert Dél-Afrikában, mert meggyilkolta egyik fekete munkását. Eicker Henning egy vasrúddal ütlegelni kezdte, majd kisteherautójának hátsó részéhez kötötte és így húzta végig a kavicsos úton áldozatát. Miután a munkás meghalt, az út szélén hagyta, és hazament.

Pusztaszőlősön sikerült elfojtani az augusztus 18. óta tomboló gázkitörést. A kútból nem tör fel sem a gáz, sem a hévíz. A Mol megismételte, hogy fizetni fog a károsultaknak.

Torgyán József júliusi útja után ismét egyhetes szingapúri és malajziai látogatást tett, ahol a magyar élelmiszer-szállítások növeléséről és a tudományos-műszaki együttműködésről tárgyalt. A földművelési és vidékfejlesztési miniszter hús és húskészítmények, valamint bor exportálását szeretné ösztönözni Szingapúrba, Malajziában pedig a biodízel üzemanyag, esetleg kukorica elhelyezésére lát lehetőséget.

Titokszakértővel konzultál az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) mint titokgazda arról, hogy Sándor Istvánnak, az olajbizottság előtt tett és a múlt héten nyilvánosságra hozott beszámolója sért-e államtitkot - közölte az ORFK kommunikációs igazgatója. Ha bebizonyosodik az államtitoksértés gyanúja, akkor a rendőrség feljelentést tesz az igazságügyi szakértő által megjelölt személlyel, személyekkel - akár az olajbizottság összes tagjával - szemben.

A kisgazda honvédelmi miniszter a Kis Újság ügye kapcsán kijelentette: hibát követne el, ha negatív diszkriminációt alkalmazna azért, mert a honvédelmi kommunikációs feladatokra vállalkozó 23 társaság közül egyről kiderül, hogy kisgazda-érdekeltségű. Szabó János elmondta: a minisztériumban lezajlott utóvizsgálat megállapította, hogy 12 millió forint kifizetése ellenében összesen 79 cikk jelent meg a Kis Újságban a honvédelem témakörében, a minisztérium pénzéből.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.