Politikai hírek és

  • 1999. április 22.

Belpol

Kunos Péter: letöltendõ két év A
Kunos Péter: letöltendõ két év A A Legfelsõbb Bíróság hétfõi döntése nem adott helyt Kunos Péter, az Agrobank volt vezérigazgatója végsõ fellebbezésének sem: a bankárnak le kell töltenie a rá kirótt kétéves fogházbüntetést. A Kunos elleni ítélet rendkívül vitatott, ám az utolsó jogorvoslati lehetõségek - a köztársasági elnöki kegyelem, illetve a Legfelsõbb Bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelem - sem lehettek eredményesek: az elõbbi ellenjegyzését megtagadta a Fidesz-kormány igazságügy-minisztere, Dávid Ibolya, az utóbbi esetében pedig az ügyben egyszer már elmarasztaló ítéletet hozó Legfelsõbb Bíróság végezte a felülvizsgálatot.

Globex-ügy: itthon és Õrizetben a cég vezetõi A Fõvárosi Bíróság döntése után elõzetes letartóztatásba helyzeték a Münchenbõl hazahozott Vajda Lászlót, a Globex Rt. elnökét és Vellai Györgyi vezérigazgatót. A cég két vezetõjét az Interpol Magyar Nemzeti Iroda munkatársainak kíséretében szállították Budapestre. Vajdát és Vellait sikkasztással és csalással gyanúsítják. Bár elsõ kihallgatásukról a hivatalos szervek nem adtak ki információt, úgy tudni, egyik gyanúsított sem érzi magát bûnösnek.

Merénylet Brixtonban Egy szögeket szétlövellõ robbanószerkezet csaknem ötven embert sebesített meg egy forgalmas dél-londoni bevásárlóutcában a jórészt feketék által lakott Brixtonban. A merénylet hátterében emberi jogi aktivisták és helybéliek szerint szélsõjobboldali fajgyûlölõ csoport áll. A belügyi államtitkár szerint "a pokolgép válogatás nélkül pusztított". Mint mondta: "nagyon meg lennék lepve, ha rasszista motívumot találnánk". Lee Jasper emberi jogi aktivista úgy vélte, a robbantás Brixton, Nagy-Britannia jelképes fekete fõvárosának afrikai-karibi közössége ellen irányulhatott.

Algéria: új elnök A szavazatok 73,79 százalékával Abdelaziz Buteflikát választották Algéria elnökévé. Mind a hat ellenzéki jelölt bojkottálta a voksolást. Az ellenzéki jelöltek azzal vádolták a hatalmat, hogy csalásra készül. Buteflikát, aki korábban, 25 évesen az ország külügyminisztere volt, liberálisként tartják számon. Ellenzi a muzulmán szélsõségesek törekvéseit, bár tárgyalni készül a radikális Iszlám Üdvfronttal (FIS), amely 1992-ben már nyerésre állt az általános választásokon. Akkor a hadsereg, gyõzelmét megakadályozandó, közbelépett, aminek hatására katonai diktatúra lépett életbe, és több tízezer ember halt meg a polgárháborúban. (Lásd még: 19. oldal.)

Kovác-ügy: titkosszolgálati közremûködés A Vladimír Meciar idején mûködõ szlovák titkosszolgálat (SIS) közremûködött Michal Kovác exállamfõ fiának elrablásában - vallotta be az SIS egyik volt tisztségviselõje. A szlovák parlament - mentelmi jogának felfüggesztése után - immár Ivan Lexa volt tikosszolgálati fõnök letartóztatását is megszavazta, mert attól tartanak, hogy kapcsolatain keresztül beavatkozna a vizsgálatba. Michal Kovác korábbi államfõ fiát 1995 augusztusában álarcos emberek fogták el és csempészték erõszakkal Ausztriába. Az akció célja Kovác államelnök lejáratása lett volna; Kovác és Meciar között régi politikai ellentét feszül.

Pinochet: kiadhatják Megkezdõdhet Augusto Pinochet kiadatási procedúrája - így döntött Jack Straw brit belügyminiszter. A Pinochet ellen felhozott 32 vádpontot az eljárás megkezdése óta háromra csökkentették az ügyben eljáró lordbírák: a brit felsõház ugyanis kimondta, hogy Pinochetet csak az 1988 után elkövetett bûnök miatt lehet felelõsségre vonni, azaz azután, hogy Nagy-Britanniában kihirdették a kínzások szankcionálására vonatkozó nemzetközi konvenciót. Jack Straw döntése nem azt jelenti, hogy Pinochetet azonnal kiadnák, vagy hogy azonnal megkezdõdne kihallgatása: ehhez meg kell várni a volt chilei diktátor ügyvédeinek lépéseit.

Morze

A Világbank teljes támogatásáról biztosította Jevgenyij Primakov orosz kormányfõ gazdasági reformtörekvéseit. A nemzetközi pénzintézet elnöke, James Wolfensohn közölte: 2000-ig Moszkva összesen 2,3 milliárd dollárnyi támogatásra számíthat a Világbanktól, és ezt egészítené ki a japán kormány csaknem 1 milliárdos hitele.

Egyelõre nem kezdeményez kilakoltatásokat az OTP: a bank tízezer tartozó ügyfelének ajánlotta fel a kifizetetlen lakáshitelek futamidejének átütemezését tíz évre. Ha az ügyfelek ennek a hitelnek a részleteit sem fizetik, a bank megkezdi a törvényes behajtási eljárást. Az OTP-nek mintegy 7 milliárd forint lakáshitel-kintlevõsége van.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma elnökségének tagjait több mint két hónappal megválasztásuk után nyilvántartásba vette a a Fõvárosi Bíróság. Az ellenzéki pártok között továbbra sincs egyetértés a csonka kuratórium kibõvítésérõl; az MSZP kezdeményezte a Fõvárosi Fõügyészségnél a regisztráció megsemmisítését.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén egyhangúlag elfogadta Habsburg Ottó jelentését a magyar EU-csatlakozás állásáról. A jelentés rámutat: jól halad a közösségi joganyag átvétele, és tovább javulnak a szomszédokkal fenntartott kapcsolatok; probléma ugyanakkor, hogy a kormány, bár 1997 óta jelentõs erõfeszítéseket tett a romák helyzetének javítására is, e téren forráshiánnyal küzd.

Újabb brutális gyilkosság történt: Seres Zoltánt, az éjszakai életben ismert vállalkozót és a gépkocsijában vele utazó olasz- magyar állampolgár üzlettársát egy Seres gépkocsija mellé hajtó motoros ölte meg. Néhány nappal késõbb merényletet kíséreltek meg az olajügyekben szintén ismert Csüllög Zsolt ellen is.

Lettország eltörölte a halálbüntetést, s ezzel beváltotta az Európa Tanácsnak tett ígéretét. A lett államfõ már 1996 õszétõl moratóriumot rendelt el a halálbüntetések végrehajtására.

Életveszélyesek és használhatatlanok a kerékpárutak - állítja a biciklisek civilszervezete; véleményüket demonstrációval támasztották alá Budapesten.

Figyelmébe ajánljuk