Politikai hírek és

publikálva
1999/20. (05. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lányi: "önálló Vajdaság" "Elképzelhetőnek tartom, hogy a Vajdaság önálló állam legyen" - jelentette ki Lányi Zsolt kisgazdapárti politikus, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke; mint utóbb hangsúlyozta, kijelentését mint képviselő, és nem mint bizottsági elnök tette. A kormányszóvivő szerint a kormányt meghökkentette a politikus kijelentése. Lányi, mint elmondta, anakronizmusnak tekinti, hogy szocialista és szabaddemokrata képviselők a határok sérthetetlenségéről beszélnek, miközben már Csehszlovákia és Jugoszlávia is szétesett.

Lányi: "önálló Vajdaság" "Elképzelhetőnek tartom, hogy a Vajdaság önálló állam legyen" - jelentette ki Lányi Zsolt kisgazdapárti politikus, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke; mint utóbb hangsúlyozta, kijelentését mint képviselő, és nem mint bizottsági elnök tette. A kormányszóvivő szerint a kormányt meghökkentette a politikus kijelentése. Lányi, mint elmondta, anakronizmusnak tekinti, hogy szocialista és szabaddemokrata képviselők a határok sérthetetlenségéről beszélnek, miközben már Csehszlovákia és Jugoszlávia is szétesett.

Rugova fogoly volt Ibrahim Rugova, a kosovói albánok mérsékelt politikát folytató vezetője egy interjúban kijelentette: Belgrádban fogolyként tartották, amikor közös nyilatkozatot írt alá Milosevic elnökkel, és csupán családja védelme érdekében cselekedett így. Rugova kijelentette, Belgrádból történt távozása óta egyetlen alkalommal sem sürgette a bombázások leállítását; szerinte előbb a szerb csapatokat kell kivonni Kosovóból, majd biztosítani a nemzetközi biztonsági erők jelenlétét, s csak ezt követően lehet beszüntetni a bombázásokat.

A NATO gépei - mint az illetékesek hangsúlyozzák, tévedésből - lebombázták Kína belgrádi nagykövetségét. Az áldozatok újságírók; hamvaikat különgép vitte Pekingbe, katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták őket. A temetési szertartásra a kínai fővárosba érkezett Gerhard Schröder német kormányfő is, és bocsánatot kért a tévedés miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint eddig összesen másfél millió albánt kényszerítettek otthonának elhagyására a szerbek erőszakos tisztogató akciói.

Jelcin menesztette kormányát A Világbank visszatartja az Oroszország számára korábban jóváhagyott 3 milliárd dolláros hitelt azután, hogy az orosz államfő menesztette Jevgenyij Primakovot és kormányát. A parlament alsóházának többsége elutasította az új jelöltet, Szergej Sztyepasin exbelügyminisztert, s lemondásra szólította fel Borisz Jelcint. Tizenöt hónapon belül Primakov volt a harmadik orosz miniszterelnök. A parlament alsóházában a kommunisták kijelentették: Jelcin politikáját nemcsak károsnak, hanem az ország számára életveszélyesnek minősítették, s hozzáfogtak egy sokmilliós megmozdulás szervezéséhez. Jelcin azzal indokolta a kormány menesztését, hogy az gazdasági téren nem lépett előre.

Fegyverhasználat autótolvajjal szemben Egy budapesti férfi erőszakkal eltulajdonította a miniszterelnök családja által használt Toyota terepjárót; a gépjárműtolvajra a Köztársasági ´rezred hadnagya többször rálőtt. Az autótolvaj feladta magát, a Traumatológiai Intézetben előzetes letartóztatásba helyezték. A Legfőbb Ügyészség bekérte a rendőrségtől a nyomozással kapcsolatos iratokat. Az első hírek szerint S. Tamás fegyverrel kényszerítette a terepjáróban ülő hadnagyot a gépkocsi átadására; a rendőrség háromszori házkutatás után sem talált fegyvert S. Tamás lakásában.

Bős: javaslat a közös üzemeltetésre Magyar szakértők reményei szerint a környezet- és az árvízvédelem, valamint az energetika és a hajózás szempontjait figyelembe véve, Szlovákia ősszel lemond a bősi alsó vízlépcső megépítéséről, miután hazánk szeptemberig kidolgozza a hágai ítélet alapján a dunai vízlépcsőrendszer közös működtetésének javaslatát. Egyezség született a szigetközi turizmus és sporthajózás feltételeinek javításáról is. Székely László, a magyar tárgyalóküldöttség vezetője hangsúlyozta: a Duna főmedrében és a mellékágakban biztosítandó "méltányos és ésszerű" vízmennyiség biztosítását tartja szükségesnek.

Hamis Dalík? A spanyol rendőrség mintegy tízezer, feltételezés szerint hamis Dalí-művet - zömmel litográfiákat - foglalt le Cadaquésben. Házkutatást tartottak Dalí egykori magántitkára, Peter Moore 80 éves brit állampolgár öt ingatlanában, aki a hamis művekkel való kereskedés vádját azzal utasítja el, hogy épp elég eredeti Dalíval rendelkezik ahhoz, hogy ne legyen szüksége hamisítványokkal foglalkozni.

Michael Jackson plagizált A római bíróság 4 millió líra pénzbírságra ítélte Michael Jacksont, amiért eltulajdonította Al Bano Carrisi egyik dalát: az olasz énekes azért indított pert, mert szerinte Jackson Will You Be There című dala (az 1991-ben 22 millió példányban elkelt Dangerous albumon) az általa írott 1987-es I Cigni di Balaka másolata. Tanúvallomásában két évvel ezelőtt Michael Jackson azt állította, soha azelőtt nem hallotta az említett számot.

Morze

Nem kezd alkotmányos felelősségre vonási eljárást a duma Jelcin orosz elnök ellen: a Gennagyij Zjuganov vezette kommunisták nagyon bíztak abban, hogy a 450 tagú törvényhozásban legalább egy vádpontban elérik az eljárás lefolytatásához elengedhetetlen 300 szavazatot, ám nem sikerült a kétharmados többséget elérniük.

A Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozata szerint immár közigazgatási pert indíthatnak azok, akikkel szemben a rendőrség indokolatlanul foganatosít kényszerintézkedéseket.

Öt halottja és huszonhat sebesültje van az északoszét fővárosban, Vlagyikavkazban elkövetett robbantásos merényletnek. Az észak-kaukázusi katonai körzet parancsnoka terrorista akcióra gyanakszik; szerinte a robbantások célja a helyzet destabilizálása a térségben.

"Keményebb, határozottabb, de szigorúan a jogszabályokon alapuló büntetés-végrehajtási rendszert" akar kiépíteni Bökönyi István, akit a Büntetésvégrehajtás országos parancsnokává nevezett ki Dávid Ibolya igazságügy-miniszter. Bökönyi korábban budapesti rendőrfőkapitány-helyettes volt.

Három év börtönre és pénzbüntetésre ítélte a Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa C. János alezredest, Pécs volt rendőrkapitányát. Az ellene felhozott 102 vádpont között szerepelt államtitok súlyos megsértése, külföldi személy részére átadott titkok hozzáférhetővé tétele miatti titoksértés, továbbá hivatali személy által elkövetett bűnpártolás bűntette és kényszervallatás is.

publikálva
1999/20. (05. 20.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra