Politikai hírek és

  • 1999. június 24.

Belpol

Észak-Írország: amerikai segítség a kormányalakításhoz Az
Észak-Írország: amerikai segítség a kormányalakításhoz Az Az ír és északír rendőrség tíz személyt vett őrizetbe az ír-északír határ két oldalán: azzal gyanúsítják őket, hogy a Valódi IRA elnevezésű, szakadár fegyveres csoport tagjai, így közük van az omaghi pokolgépes merénylethez, amelyben 29 személy vesztette életét. Bill Clinton amerikai elnök, aki a G8-csúcson tárgyalt Tony Blair brit miniszterelnökkel, ígéretet tett: minden segítséget megad a brit kormánynak, hogy a június 30-ra kitűzött határidőre létrejöhessen Észak-Írország saját kormánya. Blair, mint hangsúlyozta, mindent megtesz, hogy megoldódjon a fegyveres csoportok leszereléséről folyó vita, de ennek ellenére sem tudja garantálni, hogy a kitűzött határidőre létrejön az északír kormány.

Áder köztársasági elnök lesz? Mivel az Alkotmánybíróság még nem kezdte meg a köztársasági elnök közvetlen választásával kapcsolatos indítvány tárgyalását, és a testület a nyári szabadságok miatt legkorábban ősszel kezdheti megtárgyalni az indítványt, Hack Péter szabaddemokrata képviselő szerint elképzelhető, hogy a Fideszben formálódik egy forgatókönyv, hogy az esetleges iterregnum idejére hogyan lehetne Áder János szűkített jogkörű köztársasági elnök. Nem bizonyos ugyanis, hogy figyelembe véve Göncz Árpád mandátumának lejártát, 2000. augusztus 8-át, Göncz hivatali idejében lesz idő népszavazást tartani a közvetlen államfőválasztásról. Népszavazással csak akkor lehet dönteni az államfő személyéről, ha korábban egy népszavazás eldöntötte: közvetlen legyen a választás. Áder ideiglenes elnökként a parlamentet nem oszlathatná fel, nem küldhetne törvényt az Alkotmánybírósághoz vétóval, és csak korlátozottan gyakorolhatna kegyelmet, de kiírhatná a parlamenti választásokat.

Postabank: kedvezményezett politikusok Több név is nyilvánosságra került arról a listáról, amely azokat sorolja fel, akik Princz Gábor elnöksége alatt igen kedvezményes, alacsony kamatú, hosszú lejáratú hiteleket, kölcsönöket kaptak a Postabanktól. A listán állítólag 207 név szerepel. Más értesülések szerint a Postabanknál több párt több mint száz politikusának betétje kamatozott 10-15 százalékkal magasabban a bank többi ügyfeleinek betéteinél. Jogászok véleménye szerint aggályos a banktitok megsértése, és felvetődik a hűtlen kezelés, a vesztegetés, a korrupció gyanúja is. Kormányzati körökből elhangzott óhaj szerint helyes lenne, ha a kedvezményezettek visszafizetnék a kedvezményes és a piaci kamat közötti különbséget.

Fogyatékkal élők közlekedése: lesújtó kép A fővárosi közintézmények kilencvenöt százaléka mozgássérültek számára megközelíthetetlen - áll abban a jelentésben, amelyet a Motiváció Alapítvány készített a fővárosi önkormányzat kérésére. Az alapítvány felmérésében a főváros 449 közintézményének küldte ki tesztlapjait, amelyekben az intézmények megközelíthetőségére vonatkozó kérdésekre kértek választ. Megállapították: különösen a szociális helyiségek kialakítása kifogásolható, sok helyen nem megoldott a parkolás, a kórházak túlzsúfolt kórtermeibe nem lehet tolókocsival bejutni; a kulturális intézmények többségére is az jellemző, hogy kerekes székkel csak kísérővel látogathatók. A tanulmány szerint egyetlen közintézményt sem láttak el olyan falra festett, speciális színes csíkkal, amely a látáskárosultak közlekedését könnyítené.

Igen a romániai kisebbségi oktatásra A román képviselőház 178:110 arányban elfogadta a tanügyi törvény legújabb változatát. Ennek értelmében a kisebbségeknek minden szinten és oktatási formában joguk van anyanyelven tanulni, a multikulturális felsőfokú oktatási intézményekben önálló csoportokat, tagozatokat, kollégiumokat és teljes autonómiával rendelkező karokat szervezhetnek. Az ellenzéki pártok egy része az egyetemi oktatás ellen azzal érvelt, hogy az újabb jogok az önálló magyar oktatás létrehozását eredményezik, és ez veszélyezteti a "román nemzetállamot". Az RMDSZ elnöke, Markó Béla a szervezet szövetségi egyeztető tanácsa előtt tartott politikai beszámolójában úgy vélekedett, hogy a kormánykoalíciós együttműködés eredményeként került célegyenesbe az anyanyelvhasználatot szabályozó oktatási és közigazgatási törvény.

USA-Oroszország: felújított leszerelési tárgyalások Moszkva és Washington ősszel felújítja a hadászati leszerelésről elkezdett Start-III-tárgyalásokat - ebben állapodott meg Borisz Jelcin orosz és Bill Clinton amerikai elnök. A két elnök kölcsönösen megelégedését hangsúlyozta a tárgyalások után. Jelcin moszkvai látogatásra hívta meg Clintont, Szergej Sztyepasin miniszterelnök pedig rövidesen Washingtonba utazik az amerikai-orosz kormányközi bizottság ülésére. A két elnök megbeszélésein gazdasági kérdések is szóba kerültek; Clinton kijentette: az Egyesült Államok támogatja, hogy Oroszország tárgyaljon a Nemzetközi Valutaalappal, és az Egyesült Államok érdekelt a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésében.

Morze

A Coca-Cola termékeit gombaölőszer-túladagolás és hibás szén-dioxid-betöltés miatt a Benelux államokban és Franciaországban zár alá helyezték. A gyomorpanaszokat és fejfájást okozó mérgező anyagok valószínűleg egy franciaországi üzemben kerültek az üdítőitalba. Magyarországon nincs veszély - állítják a gyár hazai képviselői.

Először használják fel nyilvánosan Magyarországon egy fedett nyomozó vallomását bírósági tárgyaláson: a beépített rendőr kábítószer-kereskedőket buktatott le. A rendőrtiszt 1,3 kilogramm amfetamint rendelt meg és vett át az elsőrendű vádlottól.

Húsz ostravai roma szülő beperelte a cseh oktatási minisztériumot és a helyi oktatási hivatalt, mert szerintük a kisdiákokat cigány származásuk miatt irányították a szellemi fogyatékosoknak fenntartott kisegítő iskolákba - értesült a MaNcs a Roma Sajtóközponttól. Az ostravai körzetben a kisegítő iskolákban a roma és nem roma gyerekek aránya huszonhét az egyhez, ám a cigányok az összes általános iskolai korú tanulónak kevesebb mint öt százalékát teszik ki.

A magyar kormány új módszereket keres a kritikus hangok elhallgattatására - jelentette ki Fiona Harrison, az Article 19 nevű nemzetközi jogvédő szervezet képviselője a Juszt László ellen indított rendőrségi eljárás kapcsán. A szervezet levelet intézet Orbán Viktor miniszterelnökhöz is. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán ismét kihallgatták Juszt Lászlót azon dokumentumok kapcsán, amelyek ugyan nem kötődnek a megfigyelési botrányhoz, de ezeket is a Kriminális szerkesztőségében foglalták le.

A kormányzat politikai pártként kezeli a média egy részét, mert az ellenzéki pártként kezdett viselkedni az elmúlt egy évben az ellenzék gyengesége miatt - jelentette ki Stumpf István kancelláriaminiszter egy tanácskozáson. "Stumpf szavai jelzik, a média betölti alapvető funkcióját" - reagált a kancelláriaminiszter szavaira Wisinger István, a MÚOSZ elnöke.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?