"Primitív hazugsághalmaz" - Kósa Lajos a motorozásról, Gruevszkiről, a CEU-ról és a túlórákat érintő javaslatáról is beszélt

  • narancs.hu
  • 2018. november 28.

Belpol

"Többet nem fognak dolgozni a munkavállalók, hiszen valamikor sok a munka, de cserébe tudjuk, hogy lesz kevesebb is" - gondolja. Miközben december 8-ára országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség a javaslat ellen.

Kósa Lajos a Népszavának adott interjújában számolt be arról, hogy nem ismerik a javaslatot azok, akik "rabszolgatörvényt" vizionálnak benne.

Azt is elmondta, hogy a javaslattal a célja a magyar gazdaság hatékányságának növelése lenne, és bár a szakmai felekkel erről még nem egyeztetett, de a német modellt vette alapul az ötlethez, ahogy indokolja azért, mert "azt gondolom, hogy a német gazdaság hatékony, a munkavállalók érdekvédelme jó".

Az, hogy egyezteteés eddig nem történt, szerinte menetrendszerű, mert "egy javaslatról akkor lehet egyeztetni, ha előterjesztették. A parlamenti benyújtás után. Ezután történik a szakmai egyeztetés. Magam is beszélni fogok az érdekeltekkel, a munkavállalók képviselőivel például szerdán találkozom" - mondta.

A javaslat lényegét abban látja, hogy:

"Ha egy árucikk iránti kereslet nagy és a cég akarja tartani a piaci versenyt, akkor megkéri a munkatársait, hogy többet dolgozzanak. Cserébe viszont kötelező a többletmunkának megfelelő munkaidőt az elszámolási időszakra vonatkozóan visszaadni. Amikor ugyanis kisebb az igény, van, hogy négy-hat órát kell csak dolgozni."

Szerinte tehát a lényeg az, hogy az egy évről három évre növelt  elszámolási időszakban kijöjjön a napi 8 óra munka heti 5 munkanappal.

Hogy ez valóban ilyen egyszerű lenne, azt sokan kétlik, hiszen ez azt is jelenti, hogy a túlórákért járó fizetést, azok elszámolását ráérne a munkáltató három év múlva rendezni. A Magyar Szakszervezeti Szövetség kedd este be is jelentette, hogy december 8-ára országos demonstrációt hirdetnek a javaslat ellen.

Arra kérdésre, hogy ez a speciálisan szabályozott munkaidejű szakmákra (söfőrök, orvosok) nézve mit jelent, elmondta, hogy ott természetesen marad a speciális szabályozás.

A CEU elköltözéséről is faggatták, ez ügyben úgy látszik nagy a kormányoldali konszenzus, mert Kósa szerint is csak blöfföl az egyetem az elköltözéssel: "A Közép-Európai-Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést, itt van Budapest belvárosában, nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy."; Hozzátette azt is, hogy nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs.

Gruevszki ügyében arra hivatkozott, hogy ő még sosem látott menekültügyi eljárást, ezekbe nem is tekinthet bele, és egyáltalán azt kérdezi, hogy ha Gruevszkit a macedón hatóságok sem tartották az országban, akkor kinek is kellett volna elfogatóparancs híján elfogni.

Az interjú rátér arra is, hogy miért látták az édesanyja cége által lízingelt nagy értékű motorral? Erre csak annyit mond, hogy mindez "primitív hazugsághalmaz", mert a motor, amivel látták, az más típus.

A túlóra-növelés javaslatát egyébként tegnap tárgyalta az országgyűlés: a vita nem kis felháborodással ért véget, amikor is a éjjel fél 12-kor Lezsák Sándor - miután a hosszabb felszólalásokat nem engedélyezte és annak ellenére, hogy lettek volna még felszólalók - fogta, és (házszabályellenesen) lezárta a vitát.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?