PSZ: A kormány fél az igazi nemzeti konzultációtól

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Belpol

A Kúriához fordul a Pedagógusok Szakszervezete az elutasított népszavazási kezdeményezés miatt.

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához az elutasított népszavazási terve ügyében a Pedagógusok Szakszervezetének két alelnöke.

A Nemzeti Választási Bizottság kedden elutasította a PSZ népszavazási kezdeményezését, többek közt arra hivatkozva, hogy a feltenni szándékozott kérdések megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, ami nem várható el a választópolgároktól, akik így nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit.

Ezekről a kérdésekről van szó:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

A kezdeményezők, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei most a Kúriához fordulnak, kérik a Nemzeti Választási Bizottság határozatainak felülvizsgálatát.

Azt gondolják, a választópolgárok nem kezelhetőek éretlen kisdiákként, és a kormány szemlátomást fél a „valódi nemzeti konzultációtól”, a népszavazástól, „mert azon érdemi kérdésekre érdemi válaszok születhetnének a diákok, és ezzel Magyarország jövőjét alapvetően meghatározó ügyekről”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk