Radioaktív anyagot koboztak el Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2021. december 20.

Belpol

A felszámolás alatt álló cégnél megsértették a kobaltrudakkal működő készülék kezelésére vonatkozó szabályokat.

50 darab nukleáris töltetet tartalmazó szerkezetet szállíttatott el rendőrségi biztosítás mellett az Országos Atomenergia Hivatal egy felszámolás alatt álló cég debreceni telephelyéről – írja a 24.hu.

Az egészségügyi eszközöket gyártó Dispomedicor Zrt.-t a koronavírus-járvány első hulláma idején még stratégiai fontosságú cégnek nyílvánította a kormány, de  a csődvédelem lejárta után megindult a felszámolási eljárás a fecskendők és maszkok készítésére is képest cégnél. 

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. 2020 nyara óta irányít, a termelést leállította, a dolgozókat elküldte. A Dispomedicornak van egy kanadai gyártmányú, kobaltrudakkal működő, radioaktív besugárzó berendezése is. Ezeket a készülékeket négy évtizede használják az egészségügyben, főleg kórházi műtőkben használatos anyagok sterilizálására. A cég a készülékkel gyógyszeripari és más vállalatok számára is végzett ezzel sterilizálást.

Az OAH márciusban döntött úgy egy helyszíni szemle nyomán, hogy visszavonja a készülék működéséhez kiadott engedélyeket, mert a mostani cégvezetés – ezek szerint a felszámoló – nem tartotta be a készülék fenntartására vonatkozó szabályokat. Ez összefügghetett azzal, hogy pénzhiány miatt nem tudta fizetni a fűtés- és villanyszámlát, így nem tudja megfelelő körülmények között őrizni a berendezést. Most viszont az elkobzott töltetek elszállításának, lefoglalásának és elhelyezésének költségeit is a cégre terhelik.

A Dispomedicor Zrt. korábbi vezetője a 24.hu-nak azt mondta, a felszámoló bérbe adhatta volna a berendezést, a sterilizáló üzem rentábilisan működött volna. A felszámoló nem reagált a 24.hu kérdéseire. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.