Reagált a honvédelmi minisztérium arra, miért írtak ki közbeszerzést lélegeztetőgépekre

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 27.

Belpol

Állítólag ezek a berendezések markánsan különböznek a már meglévő, Covid-járvány ideje alatt felhalmozott 17 ezer darabos készlettől. 

„A magyar katonaegészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást” – válaszolta a Honvédelmi Minisztérium (HM) Sajtóosztálya az RTL Híradónak. 

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt kedden Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejegyzése nyomán, a Magyar Gonvédség Egészségügyi Központja lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzést, miközben 16 ezer lélegeztetőgép porosodik raktárakban a Covid-járvány óta. 

„Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is”

– reagált a HM a csatornának. 

A HM szerint „az egészségügyi ellátó képesség további fejlesztése érdekében a speciális kritériumoknak megfelelő lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.”

A csatorna emlékeztet, a Transparency International (TI) Magyarország 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, amelyet a világ minden tájáról vásároltak össze 300 milliárd forintért a baráti cégeknek sokmilliárdos extraprofitot termelő módon. A Kúria előtt közel két évvel később nyerte meg a szervezet a pert, így kiderült, hogy a szükségtelenül nagy mennyiségben vásárolt készülékek közül egyetlen darabot sem sikerült értékesíteni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk