Reagált a Mentőszolgálat: zavartalan az ügyeleti ellátás Pest megyében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. február 8.

Belpol

Nincs itt semmi látnivaló. Sokan csak „kipróbálási céllal” tárcsázták a segélyhívót. 

Zavartalan a hívásfogadás és az ügyeleti ellátás Pest vármegyében – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön. 

Mint írták, a február elsejei indulás utáni első hétvégén kiugróan sok, majdnem kétezer hívás érkezett a 1830-as ügyeleti telefonszámra, ebből több mint ötszázan „kipróbálási céllal” tárcsázták a számot, a hívások jelentékeny részében pedig csak valamilyen egészségügyi jellegű információra volt szüksége a telefonálónak, amit az Egészségvonal közreműködésével megkaptak.

Hétfőn, kedden és szerdán az ügyeleti hívásszám a hétvégi napok számainak hatodára csökkent, és jelenleg rövid várakozási idővel működik a hívásfogadó rendszer. 

Pest vármegye 21 ügyeleti telephelyén hétfőn összesen 132 beteget, kedden 101 beteget, szerdán 102 beteget kellett ellátni, ami óránként és ügyeleti helyenként kevesebb mint egy beteget jelentett.

A szentendrei ügyeletet – ahol egy sajtóhír szerint a nagy betegszám és munkaterhelés miatt „az ellátás megoldhatatlan” – a 16 órától reggel 8 óráig terjedő időszakban kedden három, szerdán négy beteg kereste fel, és mindannyian megfelelő ellátásban részesültek. 

AZ OMSZ a működési és betegforgalmi adatokat az elkövetkező napokban is folyamatosan gyűjti és elemzi annak érdekében, hogy a 1830 hívásfogadó kapacitását és az ügyeleti ellátó helyek erőforrásait a betegek igényeihez és szükségleteihez igazíthassa.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt csütörtökön, az új ügyeleti rendszerben csak a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan. 

Fülöp Zsolt szentendrei polgármester azt nyilatkozta,  január 18-án, a szentendrei városház terme zsúfolásig volt háziorvosokkal, az OMSZ képviselőivel, valamint itt volt az országos tisztifőorvos is. Mint fogalmazott, izgalmas kérdezz-felelek csata zajlott a háziorvosok, a mentőszolgálat és a tisztifőorvos között, de akkor sem derült ki, hogy pontosan miként fog az új rendszer működni.

„Akkor is elmondtam, tudomásul vesszük, hogy jelen pillanatban ezen a döntésen változtatni nem tudunk, viszont arra kértem minden jelenlévőt, hogy ebből a keretrendszerből hozzuk ki a lehető legjobb működést. És abba kapaszkodtunk mindannyian amit Gulyás Gergely kancellária miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondott, hogy van lehetőség a változtatásra” – fogalmazott Fülöp. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk