Új ügyeleti rendszer: egy orvosra százezer ember jut Szentendrén

  • narancs.hu
  • 2024. február 8.

Belpol

Gyakori panasz, hogy negyedórán keresztül sem lehet kapcsolatot teremteni a ügyeleti segélyhívó számon senkivel.

Az új ügyeleti rendszerben csak a szentendrei ügyeletre 100 ezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan – írja a Népszava.

Szerdán ülésezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöksége, melyet követően sajtóbeszélgetést tartottak. Az ülésen részt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke, Gémesi György Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke, Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere, a MÖSZ agglomerációs tagozatának vezetője, és Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere is.

A lap beszámolója szerint a február elsejével felálló új rendszer néhány napos működése óta gyakori panasz, hogy negyedórán keresztül sem lehet kapcsolatot teremteni a 1830-as ügyeleti segélyhívó számon senkivel. A hosszú várakozás alatt mindössze Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egészségnevelési tanácsai hallhatók, ez pedig aligha jelent segítséget egy gyors beavatkozásra szoruló betegnek.

Fülöp Zsolt felidézte: január 18-án, a szentendrei városház terme zsúfolásig volt háziorvosokkal, az Országos Mentőszolgálat képviselőivel, valamint itt volt az országos tisztifőorvos is. Mint fogalmazott, izgalmas kérdezz-felelek csata zajlott a háziorvosok, a mentőszolgálat és a tisztifőorvos között, de akkor sem derült ki, hogy pontosan miként fog az új rendszer működni.

„Akkor is elmondtam, tudomásul vesszük, hogy jelen pillanatban ezen a döntésen változtatni nem tudunk, viszont arra kértem minden jelenlévőt, hogy ebből a keretrendszerből hozzuk ki a lehető legjobb működést. És abba kapaszkodtunk mindannyian amit Gulyás Gergely kancellária miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondott, hogy van lehetőség a változtatásra.”

Hozzátette: elindítottak a szentendre.hu oldalon egy kérdőíves rendszert, várjuk azok a véleményét, akik már találkozhattak az új ügyelettel. Mint mondta, a szentendrei járásban már a terepviszonyok miatt sem mindegy, hogy hol van ügyleti pont.

Példaként említette Tahitótfalut, ahol nincs híd a Duna váci partja felé, és este nyolckor miután elment az utolsó komp, már csak az M0-ás hídon lehet eljutni a Váci gyermekorvosi ügyeletre, ami életszerűtlen, hiszen Budapesten sokkal közelebb van ellátóhely. „Ez így biztosan nem fenntartható, ezeket a döntéseket muszáj felül vizsgálni” – hangsúlyozta.

A témával részletesen foglalkozott a Magyar Narancs a közelmúltban. 

 

(Címlapképünk illusztráció. Ménes Dávid állomásvezető mentőtiszt (j) a debreceni mentésirányító központban, 2023. március 1-jén. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk