Csák János bejelentette a magyar-török kulturális évadot

  • narancs.hu
  • 2023. november 20.

Belpol

A Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba pedig elmondta, hogy a két nép „hosszú, évszázadokra visszanyúló kapcsolatának állítanak emléket”.

A Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal – jelentette be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter hétfőn, a Müpában tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter „a két ország évtizedekre visszanyúló kiváló kapcsolatairól” beszélt, amiket a kultúra eszközeivel kell támogatni, de aztán arról is, hogy „a két ország múltja sokkal régebbre nyúlik vissza, ezért fontos, hogy a barátságot, az egymás iránti tiszteletet, egymás méltóságának az elismerését időről-időre megerősítsük.”

Gülsen Karanis, Törökország budapesti nagykövete hasonlóan furcsa dolgokat mondott, „mélyen gyökerező és átfogó kapcsolatainkról” beszélt. Felidézte, hogy Törökország 1923. október 29-e óta köztársaság, és Magyarország volt az első ország, amellyel Mustafa Kemal Atatürk 1923. december 18-án nemzetközi együttműködési megállapodást írt alá és Ankarában az Atatürk irányításával létrejött új egyetem egyik első tanszéke a hungarológia volt. Magyarország azon országok között volt, amelyek támogatták a fiatal Törökország fejlesztési kezdeményezését, ezért az Atatürk meghívására számos magyar építész, mérnök és szakember érkezett Törökországba, és hagyta ott kézjegyét a török épületeken, intézményeken - tette hozzá.

Elmondta hogy a jövő évben Budapest mellett Magyarország nyolc városában, Pécsen, Szigetváron, Egerben, Esztergomban, Veszprémben, Kaposváron, Szegeden és Debrecenben is leszenek programok, amelyeken bemutatkozik többek közt a török opera, balettművészet, a modern és hagyományos török táncművészet, vagy zene, de lesznek színházi előadások, kiállítások, irodalmi programok, filmvetítések, gasztronómiai rendezvények és tudományos előadások is.

A nagykövet kiemelte: az évforduló alkalmából, december 18-án Recep Tayyip Erdogan török államfő is Budapestre látogat. (Amikor legutóbb itt járt, török biztonságiak magyar állampolgárt vertek, aminek ügyében a rendőrség nem óhajtott nyomozni.)

Hoppál Péter kormánybiztosként felel az évad lebonyolításáért. Ő arról számolt be, hogy Puskásról és „hungarikonokról” szóló kiállításokat visznek Törökországba.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, és a decemberi megnyitó gála rendezője elmondta: a két nép hosszú, évszázadokra visszanyúló kapcsolatának állítanak emléket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk