Red Bull Air Race törölve

  • narancs. hu
  • 2018. június 25.

Belpol

Amíg Tarlós a főpolgármester, itt műrepülő-bemutató nem lesz. Mondta most.

A főpolgármester elnézést kért a budapestiektől a hétvégi műrepülőverseny okozta kellemetlenségek miatt, és bejelentette, hogy amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny a belvárosban. Ez nem túl nagy vállalás, hiszen legkésőbb jövőre önkormányzati választások lesznek. A törlésről szóló tárgyalásokat már ma kezdeményezi.

Tarlós István az M1 hétfő reggeli műsorában elismerte, hogy „elég botrány és zűrzavar” volt az elmúlt napokban a fővárosban a műrepülőverseny miatt, a zajszennyezés és a közlekedési változások okán, ezért elnézést kér a fővárosiaktól. Hangsúlyozta viszont, hogy az engedélyt és a közterület-foglalási kedvezményt formálisan jogszerűen adták ki.

Ami Budapesten történik az ő időszakában, azért neki kell vállalni a politikai felelősséget – mondta, majd azt is hozzátette: amíg ő a főpolgármester, addig „ilyen botrányos zűrzavar nem fordulhat elő a városban”. Tarlós elmondta, olyan sok panasz érkezett a zajra, és a szervezők olyan nagy közterületet foglaltak el hosszú időre, hogy „akármilyen sikeres ez a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni”.

Tarlós már korábban jelezte: nem ért egyet azzal, hogy a Red Bull Air Race területhasználati engedélyének kérdése nem került a Fővárosi Közgyűlés elé, és arról a fővárosi önkormányzat tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága döntött. A bizottság a szokásos területhasználati díj 10 százalékát kérte, a főváros így 12,9 millió forintot kapott.

Figyelmébe ajánljuk