Afgán segítőket is hoz Budapestre a honvédség gépe

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. augusztus 22.

Belpol

Vasárnap éjfél körül landol a mentőakcióban résztvevő első magyar repülő.

Vasárnap éjfél körül ér Budapestre Afganisztánból a menekülteket kimentő akcióban résztvevő első magyar repülőgép. Erről Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára számolt be vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján. Az érkezők nagy része afgán, olyan emberek, akik a magyar honvédek bajtársaivá váltak, mialatt együtt dolgoztak. „Ennyit egyébként arról a vádról, hogy Magyarország és a magyar kormány humanitárius szempontokra érzéketlen” –  mondta az államtitkár.

A mentőakcióról akkor adnak részletesebb tájékoztatást, amikor a kimenekített emberek már biztonságban lesznek. Ez a munka – amelyhez hasonló humanitárius, életmentő bevetésen évtizedek óta nem vett részt a Magyar Honvédség – mindaddig folytatódik Magyar Levente szerint, amíg az amerikaiak azt mondják, vége, vagy a tálibok „kezdik el a fegyvernyugvás körülményeit megváltoztatni”.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy pénteken a NATO tanácsának miniszteri ülésén ő helyettesítette Szijjártó Pétert. Szerinte a katonai szövetség hetvenéves fennállásának legsúlyosabb válságát éli. Az ülés összehívása szerinte „tökéletesen felesleges is volt, hiszen mint halottnak a csók, utólag semmit nem tudunk javítani az afganisztáni helyzeten, azon a fiaskón, amit a Nyugat éppen ezekben a napokban elszenved”. Magyar szerint a legfontosabb feladat most az emberi életek mentése, és elfogadhatatlan, hogy sok olyan afgánt, aki jogosult lenne arra, hogy kimenekítsék, miután átjutnak a tálibokon, az amerikaiak feltartóztatják, arra hivatkozva, hogy a repülőtér megtelt.

Az államtitkár beszámolója szerint szombaton tapasztalták, hogy a magyar repülőgépekre tartó magyarokat és a velük együttműködő afgánokat elkezdték átengedni. Azután, hogy „a tálibok elkezdték kivillantani a foguk fehérjét”, tömegek indulnak el Afganisztánból Európa felé. Ezt a helyzetet a helyszínen nyújtott segítséggel lehet kezelni, és úgy, hogy nem engedjük az embereket koordinálatlanul rázúdulni Európára – ezt is mondta az államtitkár.

A Telex közben arról ír, hogy az amerikai kormány polgári légitársaságokat is bevont a mentőakcióba: hat amerikai légitársaság 18 repülőgépét mozgósították, ezek a tranzitországokba már eljuttatott embereket viszik tovább. Az utóbbi hat napban harmincezer embert menekítettek ki Afganisztánból.

Azt, hogy Magyarország is részt vesz a mentőakcióban, szombaton jelentették be, a kormányinfón:

 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk