Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményeznek az ellenzéki pártok

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 1.

Belpol

Eltörölnék a katatörvényt, visszavonnák a rezsiemelést, jelentős áfacsökkentést követelnek, és országos szigetelési és lakáskorszerűsítési programot is indíttatnának.

Közös, hatpárti sajtótájékoztatót tartott ma az ellenzék, amely során bejelentették, hogy a Momentum javaslatára rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményeznek annak érdekében, hogy kezelni lehessen azt a megélhetési válságot, ami Orbán felelőtlen gazdaságpolitikája és választási osztogatása következtében alakult ki.

A képviselők összesen 6 pontot jelentettek be:

  • Még a hatálybalépés előtt el kell törölni a katatörvényt, és meg kell vitatni, hogyan alakítsák át a korábbi rendszert. – jelentette be Hajnal Miklós. A Momentum többsávos katás adórendszert javasol, amely legkorábban januárban léphetne életbe, de ezt mindenképpen társadalmi egyeztetésnek kell megelőzni. Hajnal arról is beszélt, hogy Magyarországon szociális válság van, és ennek a témáit mind napirendre szeretnék tűzni a rendkívüli parlamenti ülésen.
  • A  DK színeiben Kálmán Olga szólalt fel, aki közölte, hogy felszólítják a kormányt „a rezsiemelés visszavonására”, erről egy határozati javaslatot is benyújtottak. Kálmán Olga elmondta, hogy „Orbán Viktor hazudott. Miközben azt ígérte, hogy marad a rezsicsökkentés, a választások után minden idők legnagyobb megszorító csomagjának a végrehajtásába kezdtek.” A DK szerint „orbáni infláció” sújtja a magyar családokat és gazdaságilag fenntartható rezsicsökkentésre van szükség.
  • Tordai Bence a Párbeszéd képviseletében az országot is sújtó brutális élelmiszerválságról beszélt, amelynek következtében már eddig is 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon. Tordai arra is figyelmeztetett, hogy Magyarországon az élelmiszerellátás veszélybe került a pusztító aszály és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt. A Párbeszéd határozati javaslata alapján szükség van az élelmiszer-önrendelkezés erősítésére, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére és a stratégiai élelmiszertartalékok visszaállítására. A párt szerint itt az idő, hogy a kormány tegyen végre lépéseket azért, hogy a klímakatasztrófához alkalmazkodjon, a stadionok helyett ideje víztározókat építeni. – jelentette ki.
  • Az LMP-s Gál József  elmondta, benyújtják korábbi javaslatukat az 5000 forintos, minden tömegközlekedésre érvényes havibérlet bevezetéséről. 
  • Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy a Fidesz hazudott a katáról, a rezsicsökkentésről, a stabilitásról és az orosz-ukrán háborúról is. A képviselő azt is kijelentette, hogy a kormány erkölcsileg megbukott, innentől erkölcsileg illegitim. Az MSZP szerint nincs szükség az áram árának emelésére, mert Paks el tudná látni az egész lakosságot, és véleményük szerint nem szabadna most hozzányúlni a rezsicsökkentéshez sem. A párt határozati javaslata az otthonok szigeteléséről, az épületek és a lakóépületek korszerűsítéséről szól. Kunhalmi elmondta, hogy az MSZP javaslata nyomán stratégiai ágazattá kell tenni az otthonok korszerűsítését. Felszólítják a kormányt, hogy indítson lakossági és épületszigetelési programot, hogy önerő nélkül lehessen szigetelni és korszerűsíteni a panelépületek, régi társasházakat, a családi házakat és a Kádár-kockákat. - közölte. Kunhalmi kitért arra is, hogy EU-s pénzből ezt eddig is meg lehetett volna csinálni, de a rendelkezésre álló pénzt a kormány másra költötte. A fenntartható rezsicsökkentést szerinte az átfogó, országos szigetelési program jelenti.
  • Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője szerint az infláció miatt az embereknek közvetlenül kell segíteni, ezért radikális áfacsökkentést kér a párt. Ennek részeként a javaslatuk az alapvető élelmiszerek, a gyermekneveléshez szükséges eszközök, az áram, a gáz és a tűzifa áfájának is nulla százalékra csökkentése. Szintén szükség van Lukács szerint egy egységes szociális kártya bevezetésére, amely a nagycsaládosoknak és a rászorulóknak segítene.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk