Rendkívüli szünetet rendelhetnek el az iskolák, ha kevés diák van a jelenléti oktatáson

  • narancs.hu
  • 2021. április 19.

Belpol

Hétfőtől újra intézményi oktatás van az alsó tagozatokon, de az otthon maradók is kapnak feladatokat.

Az Oktatási Hivatal elrendelhet rendkívüli szünetet egy iskolában – válaszolta a hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A lap szakmai szervezetek körében terjedő információkra hivatkozva arról érdeklődött a minisztréiumtól, hogy mi van akkor, ha egy osztályban nem jelenik meg megfelelő számú diák az április 19-i újranyitáskor. Valóban rendkívüli szünetet rendelhetnek-e el az intézmények? És igaz, hogy később szombatonként, vagy akár a tanév rendes végét követően pótolnák be az elmaradt tanítási napokat?

Az Emmi válaszában emlékeztetett: a kormány döntése alapján az általános iskola 1-4. évfolyamai április 19-től jelenléti munkarendben működnek. Ennek értelmében meg kell szervezni a tantermi oktatást a tanulóknak, a létszámtól függetlenül, hátrány senkit nem érhet, aki a jelenléti oktatást igényli. „Ha előfordulna olyan eset, hogy egy osztályban senki nem kéri a jelenléti oktatást, az érintett pedagógust más intézményi feladatok ellátására oszthatja be az intézmény vezetője. Az otthon maradó diákok a KRÉTA rendszeren keresztül kapják meg a feladatokat”.

Vasárnap nyilvánosságra került Kásler Miklós iskolaigazgatóknak címzett levele, melyben többek között az áll, hogy nem lehet keverni az online és a jelenléti oktatást, de "ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára". De a miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazgatók a gyerekek hiányzása miatt kellő rugalmassággal járjanak el.

(hvg.hu)

Neked ajánljuk