Részt vett egy rendezvényen, ahol ott volt Orbán Viktor vagy Novák Katalin?

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Belpol

Ezentúl kérheti, hogy tegyék felismerhetetlenné a képeken és a videókon.

A kormány a 2023-as központi költségvetést megalapozó salátatörvénybe dugott el egy olyan jogszabály-módosítást, aminek értelmében a miniszterelnökkel, illetve a köztársasági elnökkel egy rendezvényen részt vevő személyek kérhetik, hogy a rendezvényen készülő képeken és videókon tegyék őket felismerhetetlenné. Ez az amúgy nyilvános, illetve tömegrendezvényekre is vonatkozik, szúrta ki a hvg.hu.

A módosítás indoklása arra is kitér, hogy főszabály szerint, aki nyilvános rendezvényen vesz részt, az a puszta részvétellel hozzájárul, hogy róla képek és videók készüljenek, és hogy ezeket közzétegyék. A módosítás értelmében alapesetben továbbra is ez a helyzet, vagyis a rendezvényen való puszta részvétel hozzájárulásnak számít – ám a felvétel készültéről való tudomásszerzés utáni 48 órában, vagy a közzététel utáni 15 napban az érintett kérheti a kitakarását.

Ahogy a lap megjegyzi, az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a miniszterelnök és a köztársasági elnök "számos rendezvényen, helyszínen jelennek meg, a róluk készült felvételeken számos személy látható velük egyidejűleg".

Az viszont egyáltalán nem világos, hogy miért éppen a miniszterelnök és a köztársasági elnök által meglátogatott rendezvények résztvevőit illesse meg plusz alapjogi védelem.

Mindenesetre, írja a hvg.hu, ez praktikusan azt jelenti, hogy a Polgári törvénykönyv módosítása után közszereplőnek nem számító személyek, például a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc kérheti, hogy a miniszterelnök részvételével rendezett eseményen készült képekről, videókról őket takarják ki, tegyék a képmásukat felismerhetetlenné. Így a jövőben előfordulhat, hogy egy, a miniszterelnök részvételével tartott fogadásról vagy átadó ünnepségről közzétett fotón a miniszterelnök mellett csak egy Mészáros Lőrinc alakú folt lesz látható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk