Részvételi költségvetést készített a főváros

  • narancs.hu
  • 2020. február 14.

Belpol

A mozgástér meglehetősen szűkös.

415 milliárd forint lesz Budapest 2020-as költségvetésének kiadási főösszege, ebből 148,5 milliárd jut beruházásokra/felújításokra, 260,4 milliárd működési kiadásra megy el és 6,1 milliárdot pedig hiteltőke-törlesztésre költenek – írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a városvezetés részvételi költségvetést készített, tehát a budapestieknek is lesz beleszólása abba, hogy mire fordítsák a kiadások egy részét.

A városvezetés továbbá a tervek szerint lehívná az Európai Beruházási Bank (EIB) hitelkeretének megmaradt részét, 59 milliárdot, amit még a kormány Tarlós alatt hagyott jóvá. A hitelből többek között a Lánchíd felújítására, a Budapest Galéria költöztetésére és szociális intézmények, idősotthonok felújítására fordítanának pénzt.

A forráshiány miatt nem nagy beruházásokra, hanem közvetlenül az emberekre költene a városvezetés. Ennek szellemében már idén évi egyszeri 20 ezer forintos rezsitámogatást biztosítanak 20 ezer hátrányos helyzetű családnak, illetve már január elsejétől ingyen BKV-bérletet kapnak a regisztrált munkanélküliek, és álláskeresőket segítő iroda nyílik a Városházán.

Figyelmébe ajánljuk