Rogán Antal minisztériuma figyelteti az internetet, így küzd a sorosista álhírek ellen

  • narancs.hu
  • 2018. október 31.

Belpol

Rogánék nemes harca a sajnálatos módon terjedő csúnya álhírek ellen.

A Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálokon, blogokon és közösségi médiás felületeken megjelent tartalmakat figyeltet egy magáncéggel, írta meg az Átlátszó egy birtokába jutott szerződés alapján. A portál kérdésére azt válaszolták, hogy így küzdenek az álhírek terjedése ellen.

A 2018. szeptemberben aláírt szerződés szerint a minisztérium egy honlapon 9 felhasználói fiók segítségével kulcsszavas figyeléseket állíthat be hírportálok, blogok, valamint a YouTube, a Twitter, a Facebook és a Vkontakte (a Facebook orosz változata) tartalmaira.

„A Szolgáltatás meghatározott kulcsszavak alapján szűrve bemutatja a Megrendelő által beállított blog, hírportál, YouTube, hivatalos Facebook, Twitter és Vkontakte oldalakról származó bejegyzéseket. (…) Szolgáltató kijelenti, hogy a Szolgáltatással többszavas kifejezések, félmondatok és mondatok követése is megvalósítható (ezek szintén kulcsszónak számítanak)” – idézi a portál a szerződést.

A szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja, mintegy havi nettó 860 ezer forintért.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ válaszolt az Átlátszó további kérdéseire, az egymondatos levélből nem hagyták ki Soros Györgyöt és az Átlátszó szidalmazását.

„Álhírek terjedése ellen küzdünk, melyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak.

Az Átlátszó további, a szóban forgó szerződést időben megelőző nyomokat is talált a szolgáltatásra, vagyis valószínűsíthető, hogy ugyanezt vagy nagyon hasonló szolgáltatást már 2016-ban és 2017-ben is megrendelt a kormány.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk