Még Sierra Leoneban is szabadabb a sajtó, mint nálunk

  • B.P.M
  • 2019. április 18.

Belpol

A Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint Magyarország 87. helyen áll a sajtószabadság tekintetében.

Kiadta éves jelentését a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet, amely szerint Magyarország 14 helyet zuhant a sajtószabadság listán. Ez azt jelenti, hogy a 87. helyre kerültünk közvetlen Sierra Leona és Peru mögé, ami egyúttal azt is jelenti, hogy "problémásnak" minősítettek minket.

A szervezet a rólunk szóló részben azt írja, magyar médiacégek az Orbán Viktorhoz kötödő oligarchák kezében összpontosulnak, így radikálisan átalakult a médiapiac. Kritikus sajtótermékeket zártak be, a többiek folyamatosan veszítenek függetlenésgükből, hiszen kormánypárti vállalkozók jelentek meg a cégek vezetőségében, a részvényesek között, illetve a pénzügyi intézetekben, amelyek finanszírozzák őket.

A jelentés megemlíti a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrejöttét, amely 500 sajtóterméket tömörít magába, és amelyet stratégiai jelentőségűvé minősített a kormány, így megakadályozta, hogy a versenyhivatal vizsgálja az összevonást.

Az 1. helyen Norvégia, 2. helyen Finnország található. Ausztria a 16., Szlovákia a 35., Románia pedig a 47. helyen áll.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?