Rövidülnek a járvány miatt megnőtt műtéti várólisták
mUtet1_stock_top_story_lead.jpg

Rövidülnek a járvány miatt megnőtt műtéti várólisták

  • narancs.hu
  • 2020. július 21.

Belpol

A NEAK szerint a járvány miatt elmaradt operációk 80 százalékát már elvégezték.

Tavasszal a járványhelyzet miatt szinte teljesen leálltak a műtétek a magyar kórházakban. Mostanra azonban jórészt ledolgozták a lemaradást az egészségügyi intézmények, írja a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) adatai alapján a Népszava.

Az akut ellátást elvégezték a leállás két hónapja alatt is a kórházak, a tervezhető műtétekből viszont 80 százalékkal kevesebbet végeztek.

Ennek megfelelően a szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma alig csökkent, de a szürkehályog-, a gerinc-, a térd- és csípőízületi operációk szinte teljesen leálltak, írja a lap.

A szabályok szerint ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia bármely ellátásra, akkor az intézménynek arra a beavatkozásra új várólistát kell vezetnie, egészen addig, míg a várakozási idő 60 nap alá esik.

A friss adatok szerint az elmaradt műtétek 80 százalékát már el is végezték július közepéig. A listára kerülés és a beavatkozás között átlagosan három napot kell várakozni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?